Actualitate

În 15 iunie ar putea fi prelungită starea de alertă. ”E păcat să ne înecăm chiar la mal”

Odată cu ridicarea stării de urgență, în 15 mai a fost decretată stare de alertă pe teritoriul României, în contextul pandemiei de Covid-19, pe o durată de 30 de zile, perioadă care poate fi prelungită cu o lună.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că este posibil ca starea de alertă să rămână în vigoare şi după 15 iunie, ţinând cont de evoluţia epidemiei după relaxarea măsurilor restrictive privind prevenirea răspândirii coronaviursului.

”Evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate. Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată”, a spus el.

Ministrul speră ca măsurile de relaxare să fie însoţite de respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului, ”tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la acea viaţă cvasi-normală de la sfârşitul lui iulie – începutul lui august”.

Nelu Tătaru a mai spus la B1 TV: ”Sunt încă discuții referitoare la a treia etapă de relaxare, în care ne gândim la mall-uri, în unele condiții. În 12 iunie se termină anul școlar, deci părinții care stăteau cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu și va trebui să găsim soluții pentru grădinițe, creșe sau after-school-uri. Ne gândim la toate aceste lucruri în zilele următoare, urmând ca joi să anunțăm acele noi măsuri de relaxare”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că trebuie ca şi după 15 iunie să existe un cadru care să permită menţinerea anumitor restricţii.

”Trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții. Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi. Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. Trebuie găsită o soluție, pentru că noi nu putem în 15 iunie să revenim la o normalitate totală. Trebuie să lăsăm această dorinţă ca la copiii mici: ”Vreau totul acum!”. Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm”, a declarat el la TVR.

Raed Arafat a afirmat: ”O relaxare totală ce înseamnă: ne întoarcem la cinematografe, la teatre, la sport cu spectatori în spaţii închise, în spaţii deschise, la restaurante, asta înseamnă revenire totală. Cine îşi asumă acest lucru? Eu, ca persoană, poate să fie decizia oricât să fie, că noi putem merge la cinematograf sau la teatru şi să fie plin, eu n-am să mă duc, de exemplu, pentru că ştiu că există un risc încă. Dacă situaţia nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunţa la măşti, nu putem renunţa la anumite măsuri încă de restricţie care vor trebui să fie în continuare aplicate. Locurile unde vin foarte mulţi în zone închise, asta nu trebuie să fie permis, cum o să facem acest lucru? Dacă sunt soluţii, e foarte bine, dar care sunt soluţiile? Lucrurile încă nu s-au terminat. Eu nu cred că am terminat. Este păcat să ne înecăm chiar la mal”.

2 comentarii

  • Starea de urgenta ar trebui sa fie permanenta datorita COVIZILOR iesiti din izolare care au capul plin de bautura si se afla la volan. Cazuistica recenta este de speriat numai pt. jud BN dapoi in toata tara. Si clanurile interlope se manifesta foarte aprins. La ora actuala Romania si cetatenii onesti trebuie aparati de stat asa cum se cuvine si cum scrie in Constitutie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.