Actualitate Recomandări

Proba termometrului, eliminatorie la primele examene cu mască (FOTO)

Astăzi încep primele examene naționale în care elevii au acces dacă trec de proba termometrului. În fața școlilor s-au strâns încă de la 7.00 numeroși părinți și copii încercând să-și stăpânească emoțiile ca să aibă acces în săli pentru Evaluarea Națională fără să ”pice” la proba eliminatorie a trajului.

Un număr de 2.781 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Bistrița-Năsăud susțin examenele în condiții fără precedent, în contextul pandemiei Covid-19.

Sunt primii candidați din istoria examenului cărora li se ia temperatura la intrarea în școală, pentru a fi acceptați în sala de clasă pentru susținerea probei numai cei cu temperatura sub sau egală cu 37,3 grade C. Este motivul pentru care unele școli i-au chemat pe elevi încă de la ora 7.00, pentru ca triajul epidemiologic să poată fi realizat fără ca elevii să stea la coadă la intrarea în școală.

În Bistrița-Năsăud nu au fost cazuri de elevi care să nu fie primiți la proba de luni a Evaluării Naționale din cauza depășirii temperaturii de 37,3 grade.

La proba scrisă de Limbă și literatură română au fost prezenți 2.675 candidați, iar 106 nu s-au prezentat la examen. Niciun candidat nu a avut temperatura peste maximul admis. De asemenea, niciun candidat nu a susținut examenul cu subiectele de rezervă. La această probă nu au existat eliminați.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică), iar ultima probă, la Limba și literatura maternă, va fi susținută joi, 18 iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.

Triajul epidemiologic s-a făcut de către cadrul medical la intrarea în Centrul de examen, astfel:

  • prin măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact
  • dacă temperatura corporală depășește 37,3 grade C, atunci se repetă măsurarea temperaturii de 3 ori succesiv, la un interval de timp de 2-5 minute
  • prin observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată

Accesul în unitățile de învățământ a fost organizat astfel încât să existe o distanță minimă de 2 m între oricare 2 persoane, potrivit indicațiilor de la Ministerul Educației. Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și câte o mască la plecare. La intrarea în școală fiecare persoană se dezinfectează pe mâini. În unitatea de învățământ toate persoanele vor purta mască de protecție.

Evaluarea Națională a început luni 15 iunie cu proba de Limba și literatura română, absolvenții de clasa a VIII-a având la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele.

Miercuri 17 iunie va avea loc proba la Matematică, iar joi 18 iunie se desfășoară proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate în 22 iunie până la ora 12.00. Contestațiile se pot depune în cursul aceleiași zile, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Rezultatele finale se vor comunica în 27 iunie.

Toate sălile în care se desfășoară examenele și celelalte activități specifice Evaluării Naționale vor fi supravegheate audio-video și vor avea pe ușă anunțul privind monitorizarea. Depozitarea bagajelor în sala special destinată va fi monitorizată audio-video.

Secretizarea lucrărilor se face de către asistenți, după verificarea scrierii corecte a datelor de identificare ale elevului. La predarea lucrărilor scrise, elevii vor semna procesul verbal de predare-primire. Se va consemna pe lucrare și în procesul verbal numărul total de pagini scrise.

Lucrările vor fi corectate în alt județ. La nivelul județului nostru s-au constituit 73 centre de examen și 3 centre zonale de evaluare la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Bistrița, în care vor fi evaluate lucrări provenind din alt județ.

O a doua sesiune a Evaluării Naționale, pentru elevii care nu pot susține examenul din motive medicale, va fi organizată în perioada 29 iunie – 1 iulie.

Prefectul Stelian Dolha, însoțit de inspectorul școlar Stela Pop, a verificat școlile din Bistrița, pentru a se asigura că primul examen se desfășoară în condiții optime și cu respectarea măsurilor impuse de situația actuală:

”Școlile din județ dau alături de elevii lor un examen, cel al modului în care conducerea și profesorii au reușit să se mobilizeze și să asigure condiții optime la o altfel de Evaluare Națională. Am verificat în această dimineață, înainte de începerea primului examen al Evaluării Naționale, care sunt condițiile în care elevii au fost întâmpinați și în care vor susține probele la câteva din școlile bistrițene. La Scoala Generală ”Avram Iancu”, Școala Gen. ”Ștefan cel Mare”, Generală 4, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” tuturor concurenților li se asigură condiții bune de protecție și vestea bună este că toți concurenții din aceste școli care s-au prezentat în această dimineață au intrat în examen. Monitorizăm în continuare situația la nivelul întregului județ. Mult succes copiilor!”.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2798097150319757

3 comentarii

  • Am impresia că astăzi a fost mai dificil pentru elevi în a trece proba termometrului și nici într-un caz proba examenului la limba română, cu așa subiecte, fără undă de ironie, doar dacă nu ai vrut nu ai făcut de 5 sau dacă ai fost bătut în cap cu totul. Subiecte pe care fără mari dificultăți le-ar fi rezolvat și un elev de clasa a V-a, și încă ar fi luat notă fruntașă. Mai nou, din păcate, de la an la an, toate aceste examene devin niște simulacre sinistre, subiecte tot mai simple, ridicole pe alocuri, dar procentul de promovabilitate nu este nemaipomenit. Cu asemenea subiecte, dacă ești un elev cât de cât sârguincios, poți lua note foarte mari, fără pregătiri prealabile. Dar asta este, dacă nu poți îmbunătăți calitatea actului educațional, scazi gradul de dificultate al subiectelor, iar în curând, să nu vă surprindă, la examene elevilor li se va cere să scrie ce știu despre orice, doar pentru a le fi cât mai simplu cu putință.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.