Avem de-a face cu o vară atipică în care serbările de final de an școlar, târgurile și sărbătorile comunităților au dispărut din calendarul de evenimente publice. Nici petreceri nu vor mai fi, iar în aceste condiții nu se mai caută nici costumele populare. Meșterii populari trec și ei printr-o perioadă dificilă așa cum ne-a mărturisit Victoria Colța din Bistrița.
Cu toate că a lucrat la fel de mult, în această perioadă nu a vândut nici 2% din ce reușea să vândă în anii trecuți: ii, brâie și costume populare.
”A fost foarte grea pandemia pentru noi, meșterii populari. Am municit, dar fără niciun rost pentru că nu am putut vinde mai nimic și am făcut stocuri. Am fost afectați toți meșterii populari că s-au anulat toate evenimentele, concertele, serbările, zilele comunelor. E bine pentru cei cu alimentația, că mâncare trebuie întruna, dar o ie numai dacă are nevoie de ea și-o cumpără. Altfel, nu. Dacă nu putem ieși la târguri, noi nu prea avem cui vinde. Pe internet lumea nu are întotdeauna încredere. Omul se teme și nu comandă dacă a mai luat țeapă din alte parte și nu știe cât de serios ești. Dacă nu se revine la normal, noi vom fi foarte afectați. Dacă o continuăm tot așa, nu știu ce va fi cu noi”, a fost Victoria Colța.
La piața locală de lângă Biserica Evanghelică, Victoria Colța a adus atât ii de vară, cât și brâie și cămăși.
”Prețurile nu le-am crescut. Dimpotrivă! Chiar pot spune că le-am scăzut. O ie de vară cu mânecă scurtă costă 150 de lei și cu mânecă lungă 200 de lei. Iiile tradiționale între 250 de lei și 450 de lei. Depinde cât de simple sau de brodate sunt fiecare. Eu zic că pot fi purtate la pantaloni scurți, la blugi, la orice. Când ai luat o ie imediat se vede o schimbare totală, ori un brâu cu mărgele. Când ai pus un brâu la o fustă, e altceva”, a spus ea.
Dacă vreți să vă cumpărați o ie făcută de Victoria Colța, o găsiți în fiecare sâmbătă la piața locală sau pe Facebook AICI.
În 24 iunie vom sărbători Ziua Universală a Iei, această piesă principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.
Urmare acestui articol am dat comanda la aceasta doamna de 3 ii, 2 le am primit, iar pe a 3 a am platit o de aproape 6 luni și nu mi da nici ia, nici banii. Amână și minte mereu, este o neserioasa. Am notificat o prin avocat pentru ca nu pot accepta nesimtirea și hoția și mi a ras în nas și a spus ca ne vedem în instanta, deși eu sunt persoana păgubita. Asa ca trebuie avut grija pe cine compătimim.