Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară, în condiţiile în care sesiunea de primăvară se încheie la finalul lunii iunie. Unul dintre punctele puse pe ordinea de zi în prima jumătate a lunii iulie este adoptarea iniţiativei USR ”Fără penali în funcţii publice”.
Deputatul USR Cristina Iurișniți spune că printr-o astfel de măsură scena politică va fi curățată de corupții condamnați definitiv:
”În anul 2018 lua naștere inițiativa cetățenească de reviziuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, un proiect extraordinar pentru România și USR, care în scurt timp a adunat pentru susținerea sa peste un milion de semnături din partea cetățenilor. În sfârșit, după doi ani de zile, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.
Am coordonat acest proiect în județul Bistrița-Năsăud. În doar câteva luni am reușit să convingem aproape 10.000 de susținători care au și semnat pentru această inițiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacțiuni cu cetățenii, promovare online, cetățeni și elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverență și încredere în schimbarea mentalităților. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvați România, că un grup de cetățeni implicați pot determina schimbări importante în bine. Democrația participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!
”Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR. Inițiativa, pentru care au semnat peste un milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.
Partidele aparținând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curățată de corupții condamnați definitiv.
”Fără penali în funcţii publice” vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, prin adăugarea următorului alineat: ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
În luna aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR ”Fără penali în funcţii publice”.
Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, urmează referendumul de aprobare a modificării Constituției, care presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor”.
Raport de adoptare în Comisia juridică și de Învățământ pentru inițiativa USR ”Fără condamnați penal în școli!”
”Pentru cetățenii și copiii României vin vești bune din Parlament. Siguranța copiilor noștri trebuie să devină prioritate în România, legislația națională armonizându-se astfel în mod necesar cu legislația europeană! Legea pe care am inițiat-o în Parlament, „Fără condamnați penal în școli”, răspunde nevoilor de siguranță nerespectate în școlile românești!
Propunerea legislativă pe care am inițiat-o după dezbateri conjugate ale parlamentarilor, experților în științe juridice și ale societății civile, impune interdicția cadrelor didactice condamnate penal definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să aibă acces la activități didactice venind astfel în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri.
Legea a primit raport favorabil de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Camera decizională, ultima etapă fiind votul final din Plen. Legea a întâmpinat inițial reticențe la Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerul Educației nu înțelegeau necesitatea legii și nici filosofia acestui demers care punea ca prioritate siguranța copiilor noștri și nu păstrarea posturilor unor profesori fără integritate normală, cu un comportament constant abuziv la adresa copiilor, care nu au ce căuta în sistemul de învățământ.
La Senat, Camera decizională, în urma dezbaterilor sfera infracțiunilor pentru care va fi incidentă interdicția a fost restrânsă, de la orice condamnare penală până la cele care se referă doar la domeniul de activitate, adică activitățile didactice. Nu a fost suficient însă pentru parlamentarii PSD. Am restrâns printr-un ultim amendament sfera acțiunilor condamnabile la cele care privesc strict infracțiuni asupra persoanei! Am făcut constant lobby și am reușit! Legea pe care am inițiat-o anul trecut și care răspunde unor nevoi urgente ale sistemului a primit raport de adoptare în Comisia de învățământ. Este de neconceput ca prestigiul funcției didactice și, mai ales, siguranța elevilor și a colegilor profesori, să fie puse în pericol de comportamentul infracțional al unor persoane care au ajuns dintr-o eroare de sistem la catedră!
Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik de la Șanț din județul Bistrița-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului la activitățile didactice. În momentul de față are alte două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor și o distrugere de documente oficiale (catalog școlar). Siguranța copiilor noștri este prioritară!”, mai spune Cristina Iurișniți.
În sfârșit a fost scos de la sertar acest proiect, l-a ținut ciuma roșie blocat acolo până la calendele grecești. Cârcotașii ar putea spune că e puțin, așa este, dar este mult mai mult decât nimic. La felul în care se mișcă justiția din această țară, s-ar putea să nu mai existe penali care să vizeze vreo funcție publică. Justiția doarme, hoții fură, iar noi îi votăm cu maximă inconștiență.
Este o manevră a PSD care au acuma majoritatea și pot convoca ei referendumul în luna august, când toată lumea e în concediu așa că avem parte de o înțelegere USR PSD. Dacă chiar vreți să treacă acest proiect, susțineți convocarea referendumului în acești zi cu alegerile locale, pe 27 septembrie.
La treizeci de ani de la Revolutie, in România nu s-a schimbat aproape nimic. De fapt, in decembrie, 1989, s-a trecut de la “calea originală de dezvoltare” a lui Nicolae Ceausescu la „democratia originală”a lui Ion Iliescu. La noi democratia participativă este o lozincă lipsită de continut . Asa se explică faptul că abia acum Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de 2 ani de la demararea sa. La 20 martie 2018, Inițiativa „Fără Penali în funcții publice”, a fost depusă la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.” Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Incă de la începutul campaniei de strângere de semnături, voluntarii inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice au fost victimele unor abuzuri din partea puterii PSD-iste, fiind agresați verbal, atacați fizic, legitimați ori amendați de polițiști.
In ciuda acestor piedici , Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns peste 1 milion de semnături, din aproape toate judetele României. Dintre acestea, pe 21 septembrie, 2018 au fost depuse la Parlament 950.000 de semnături, din care 830.000 fiind validate si de către primării. Presedintele Camerei Deputatilor, la vremea respectivă Liviu Dragnea, a blocat timp de aproape două luni trimiterea listelor originale de susținători la Curtea Constituțională, pentru a se pronunța asupra constituționalității inițiativei cetatenesti. listelor de susținători la Curtea Constituțională, păstrându-și o copie a acestora. Astfel, CCR care are la dispoziție 60 de zile pentru a se pronunța, a validat abia pe 16 aprilie, 2019 constituționalitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice. Asadar, după pronunțarea Curții Constituționale, au urmat alte tergiversări până când inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, cu parcurgerea etapelor constând din dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca in final să fie organizat un referendum decizional de modificare a Constitutiei care trebuie să aibă atât cvorum cât si și vot majoritar.
cititorule neatent, dacă citeai atent textul oficial constatai că nu se vorbea un cuvânt de ”fără penali în funcții publice”, pentru a trebuie definit cuvântul ”penali”.
S-a propus:
”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Prin urmare, e clar, ești condamnat definitiv pentru fapte săvârșite cu intenție, până la înlăturarea consecințelor condamnării nu poți fi ales …
După ce intervine prescripția executării, reabilitarea, amnistia, dezincriminarea, poți desigur.
Deși ar trebui să nu poată nici 5 ani după intervenirea unei astfel de situații.