Actualitate

”Va fi un mare câștig dacă reușim să ne alegem reprezentanții fără să crească numărul de îmbolnăviri”

Având în vedere faptul că vineri 28 august a început oficial campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud atrage atenția asupra faptului că este prima campanie electorală derulată pe fondul pandemiei cu SARS-Cov-2: ”Start campaniei electorale, start unui plus de prudență și responsabilitate! În consecință, este mare nevoie să nu pierdem din vedere acest aspect și să manifestăm cu toții – autorități, candidați, alegători – un plus de prudență pentru a traversa această perioadă în condiții de siguranță”.

Perioada premergătoare alegerilor este prin definiție o etapă intensă, în care fiecare participant la competiție vrea să își promoveze cât mai bine programul și acțiunile. E un lucru normal într-o societate democratică însă fac un apel, în primul rând către candidați, să se asigure că regulile impuse de pandemie sunt respectate la evenimentele pe care le organizează. Mai mult, adresez tuturor rugămintea ca, indiferent de opțiunea politică, să se manifeste responsabil și civilizat, inclusiv în mediul online. Un prim mare câștig pentru toată lumea va fi dacă reușim să ne alegem reprezentanții locali fără să înregistrăm o creștere a numărului de îmbolnăviri”, spune Eugen Curteanu, reprezentantul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Campania electorală a început vineri 28 august, ora 0.00, şi se va încheia în 26 septembrie, ora 07.00.

Scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali, președintelui CJ și consilierilor județeni se va desfășura în 27 septembrie, între orele 07.00 – 21.00.

1 comentariu

  • Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri, 28 august urmând să se încheie pe 26 septembrie, la ora 7:00.
    Pentru prima dată, campania electorală va fi una atipică şi se va desfăşura după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de COVID-19.
    In acest sens organizatorii evenimentelor electorale au obligaţia de a lua mai multe măsuri:
    – efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/ sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;
    – menţinerea distanţei fizice de un metru între participanţii la evenimente/ întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;
    – afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/ întrunirile;
    – în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis, limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei acestora la maximum 2 ore;
    – în cazul evenimentelor/ întrunirilor desfăşurate în aer liber, limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană;
    – în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă, limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6;
    – în cazul acţiunilor din uşă în uşă, limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;
    – aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii bolii COVID-19.
    Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea procesului electoral propriu-zis într-o singura zi, având în vedere că parlamentul dominat de PSD a respins amendamentul USR care propunea organizarea alegerilor locale timp de două zile, respectiv 26 şi 27 septembrie.
    Complicatia constă în faptul că alegătorii trebuie să se prezinte personal, în sectia de votare cu respectarea tuturor măsurilor speciale de protecție împotriva COVID-19 , ceea ce va prelungi durata exercitării votului fiecărui alegător. E posibil ca intr-o singură zi să nu poată vota toti cei înscrisi în listele electorale, ceea ce ar putea degenera in reatii imprevizibile din partea alegătorilor.
    Aici suntem total descoperiti, deoarece nu avem alternative precum „votul prin corespondență”, „votul în prealabil” sau „votul online”, implementate deja în multe alte state.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.