Actualitate

Angajații Rombat au renunțat la concedii ca să poată onora comenzile de pe piața Aftermarket

Dacă alte companii au avut și continuă să aibă dificultăți din cauza pandemiei, Rombat Bistrița a ieșit cu bine din perioada de criză. Mai bine din jumătate din producție merge pe piața Aftermarket, iar cererile au fost atât de mari încât s-a lucrat la foc continuu toată luna iulie.

”Avem comenzi suficiente în așa fel încât în luna iulie, când noi aveam programat concediu două săptămâni, am renunțat la concediu. Am lucrat toată luna iulie pentru a da satisfacție clienților noștri și a le răspunde la comenzi. S-a repornit industria auto, dar noi avem un avantaj că activăm și pe piața Aftermarket. 60% din livrările noastre merg pe piața Aftermarket în România și export și pe această piață există o cere bună la ora actuală. Perspectivele, cel puțin până la sfârșitul anului, sunt bune. După, vom mai vedea”, a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat pentru Timp Online.

Piesele auto AfterMarket (AM) nu sunt personalizate cu logo-ul producatorului auto. Acestea sunt fabricate de companii care au achiziționat drepturile de a le produce și sunt omologate de organismele internaționale, de aceea nu trebuie confundate cu piesele contrafăcute. Piesele cu indicația AM se potrivesc la montaj și respecta standardele de calitate și prevederile legislative referitoare la siguranță și mediu. Piesele auto AfterMarket au aceeași durabilitate cu cele originale, dar la un preț mai mic.

Conform Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în luna iunie a.c., producţia industrială a judeţului s-a situat cu 11,4% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent, dar a crescut cu 21,4% față de luna anterioară. Raportat la primul semestru din 2019, producția industrială a scăzut cu 21,5%.

În luna iunie 2020 s-au înregistrat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut în următoarele activități:

  • prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (+36,2%),
  • fabricarea echipamentelor electrice (+25,0%),
  • fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (+16,1%) și industria metalurgică (+8,3%).

Scăderi ale producției industriale s-au înregistrat în:

  • fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (-57,8%),
  • fabricarea produselor textile (-55,8%),
  • fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (-20,9%),
  • industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-11,6%)
  • industria alimentară (-0,1%).

Faţă de luna precedentă s-au înregistrat creșteri în domeniile:

  • fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (+63,1%),
  • fabricarea echipamentelor electrice (+51,0%),
  • industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (+23,1%),
  • fabricarea produselor textile (+17,7%),
  • industria metalurgică (+11,2%)
  • fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (+7,8%).

Au înregistrat scăderi faţă de luna precedentă:

  • industria prelucrării lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (-7,0%),
  • industria alimentară (-1,5%)
  • fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (-1,4%).

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna iunie 2020 cu 11,0% faţă de luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 22,7%.

În primul semestru al anului curent cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 17,3% față de aceeași perioadă din anul precedent. În luna iunie a.c. cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a fost de 47,0%. Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (53,0%) cea mai mare parte (89,0%) a fost realizată în zona Euro, se mai arată în raportul DRS.

38 comentarii

  • Cei mai multi au renuntat ca nu au avut de ales. In mediul privat iti iei concediul cand se poate, daca se poate (nicidecum atunci cand ai de onorat comenzi), doar la stat poti merge cand vrei.

    • E primul an in care se intampla aceasta, pai am stat acasa in pandemie, normal ca daca au fost comenzi a trebuit sa recuperam, nu sa stam in concediu…pana la urma clientii ne plateac salariile

  • Si eu am renuntat de „buna voie” la banii care mi se cuveneau(conform contractului de munca) si am plecat sa lucrez in alta parte cand am observat ca Rombat se comporta cum doreste cu unii angajati

    • Nu e nici o problema, fiecare lucreaza unde vrea, dar aunt si altii care au plecat si s-au intors inapoi sau le pare rau ca au plecat. Normal ca nicaieri nu e locul perfect…

  • A-ti fost putin dezinformata. Probabil cei din conducere au uitat sa mentioneze ca ni s-au taiat si o serie de beneficii pe motiv ca firma nu merge bine, ca trebuie sa contribuim la redresarea firmei. Asta chiar daca nu ne-am confruntat cu scaderea comenzilor precum la alte firme.
    Insumat am pierdut fiecare aprox. un salariu pe acest an.
    Iar angajatii nu au renuntat de buna voie la concediul din vara ci au fost fortati.

  • Agajatii ROMBAT au fost in somaj tehnic pentru a ” conserva cash din banca” conform declaratiei domnului manager.
    Oare,politicienii intelg ce a spus dom’director?

  • Pe langa ca lucrezi in mediu toxic, ti se tau si parte de mici beneficii. Ideea e ca daca pupi in … pe cine esti in functie si nu faci nimic pe bani multi, si bineinteles, trebuie si ‘holongari’ sa traga la redresarea buzunarelor celor cu buzele moi. Sunt nenumarate persoane din tesa care nu-si au rostul, doar ca unii sunt obligati sa traga si pt acei paraziti.

  • Africanii cumpara in nebunie baterii.
    Normal piata lor de vehicule explodeaza, la numarul de locuitori plus economiile se dezvolta rapid datorita consumului legat de demografie.
    E o piata care e cea mai promitatoare..inghite orice.
    In Romania, producatorul roman achizitionat de sud africani penalizeaza pe proprii angajati, in timp ce detinatorii actuali fac profituri bunicele
    https://www.metair.co.za
    bilioane, in traducere pentru angajatii romani..miliarde.
    de dolari.
    Cati din banii respectivi se intorc in judet?
    In expertiza pe care de bine rau fostul stat centralizat din banii publici de atunci au creat combinatul?

    Banuti pentru popcorn.
    Caviarul il mananca altii.
    Doar nu sunt prosti.
    Si asta pentru ce?
    Pentru ca managerii romani mosteniti de pe vremea lui Ceasca, desi aveau cunostinte tehnice corespunzatoare, la parte de comert-marketing vanzare erau cam nuli, sprijinul Statului pentru e expertiza de export si acela nul..(intermediarii erau Crescent – Voiculescu firmele fostului SIE) care numai interes de liberalizare, transparenta nu aveau.
    Pretul uman e platit de sistemul de sanatate, tot roman, care trateaza intoxicatiile , cancerele datorita inhalatiei de plumb.
    Iar muncitorilor li se vinde utopia locului de munca si fraza ca asa functioneaza piata, pe cerere oferta.
    Executantii sistemului lui Ceasca sunt executantii docili ai marilor corporatii de azi.
    Cu diferenta ca sunt cumparati cu functia si salariul sa execute, in detrimentul celor multi si marunti. Nu z
    Ei, situatia ar fi fost alta daca un Stat ar fi alocat strategic pe termen lung o atentie sporita prezentarii-inlesnirii exportului(asta incepe si de la imaginea cum iti arata si sunt concepute ambasadele si consulatele) facilitarea creerii unor branduri private puternice.
    Regula e ca lipseste expertiza pe diplomatie economica.
    Eu din ce am vazut, spatiile romanesti ce apartin Statului sau sunt inchiriate, din exteriorul tarii sunt mai urate de 100 de ori decat pozele de pe instagram din casa oricarui amarat de presedinte de Consiliu Judetean din Romania.
    Multi dintre functionarii romani sunt trimisi asa pe posturi politic si P.C.R.

    • Piata de desfacere a Rombatului in Africa este ca inexistenta, Rombat se lupta pe piata europeana. Oare ce beneficii au fost taiate, eu ca angajat, nu le pot identifica. Nu uitati ca Rombat a fost vandut in 2012 de catre sute de angajati si au intrat in Bistrita in jur de 10mil euro. Rombat a fost printre putinele firme care au reusit sa ramana pe piata, sa se dezvolte, sa fie profitabila, sa dea dividente zeci de ani proprilor angajati si sa fie actractiva pentru investitori.
      Vorbiti de mediul toxic fara sa stiti nimic, in Rombat sunt angajati de zeci de ani, majoritatea, fara probleme, un singur caz a fost in istoria Rombatului. Rombat investeste continuu in sanatatea angajatilor, de accea le ofera mese la micul dejun, masa de pranz, lactate zilnic, echipamemte de protectie, masti, masti cu oxigen, dusuri….in testele ce se fac bianuale, plumbemia este in limite normale… angajatul are la dispozitie tot ce trebuie ca sa se protejeze, dar trebuie sa si vrea

    • Iar in privinta cererii de baterii
      Metair detinatoarea Rombat..are o mare parte din tort
      https://www.researchandmarkets.com/reports/4846480/the-manufacture-and-supply-of-batteries-in-south?utm_source=BW&utm_medium=PressRelease&utm_code=6xr4qt&utm_campaign=1309083+-+South+Africa+Manufacturing+and+Supply+of+Batteries%2c+2019+Report&utm_exec=chdo54prd
      Explicati-mi cum compania mama, prospera la profit la nivel de bilion, in timp ce la Rombat sunt inghetate salariile unor muncitori..daca bine am inteles dintr-un comentariu, ca sa fie cash?

    • Iar privind piata din Africa, aici https://www.reportlinker.com/p03207034/Lead-Acid-Battery-Market-Africa-Industry-Analysis-Size-Share-Growth-Trends-and-Forecast.html

      Ideea este urmatoarea.
      Lipseste expertiza in marketing si infrastructura institutionala pentru a face export in Africa.
      De la absenta cunoasterii limbilor straine de circulatie internationala pentru a construit punti contacte, la absenta personalului infrastructurii care sa promoveze exportul produselor romanesti in spatii netraditionale .
      Se exportau tractoare pana in America de Sud la un moment dat.
      Africa reprezinta o oportunitate pentru majoritatea companiilor private din Romania, dar nu prea inteleg cine le pot reprezenta interesele, daca se trezesc singuri intr-un mediu politic e adevarat instabil.
      Concluzia e ca Rombat a devenit poarta de intrare a sud-africanilor de la Metair in Europa, care vor profita de pretul minereurilor scazut din Africa plus reteaua de distributie preexistenta pe piata europeeana. Si nici decum o companie europeeana care profita de boomingul african al consumului. La modul cum vad lucrurile fluxul de bani si profit este dinspre Europa(Romania) spre Africa si nu invers.

    • Ma rog discutia ar trebui sa aiba niste economisti, e adevarat, randurile mai sus sunt o opinie personala.

    • Cc, de 13 ani de cand sunt in Rombat, in FIECARE an s-au marit salarile, la TOATA lumea. Poate unii nu au castigat ca in alti ani din cauza ca nu au vrut sa vina la lucru suplimemtar si in alti ani poate au fost. Metair detine 13 firme, toate in domeniul auto, normal ca face profit, ca nu a face binefacere.

  • Angajatii nu au renunțat la nimic, nu au avut de ales așa cum spunea cineva mai sus. În fiecare an se mai taie câte, ceva ,condițiile in fabrică sunt foarte grele vaporii de acid surfuric în seçtiile de formare, praf de plumb peste tot în fabrică iar iarnă e foarte frig in secții și , materiale de protecție puține și să nu mai vorbim de mentenanță la rombat trebuie să fii operator/ electrician/mecanic.. Iar când nu sunt comenzi stați acasă fără plată vă chemăm noi când avem nevoie de voi. Dar Dl Repede îi place mult lauda și minciuna și așă că din exterior totul e roz și cel mai bun angajator din județ cum îi place lui să spună.

    • Concediul care nu s-a efectuat, ramane, il iei alta data, nu s-a sters. Nu stiu care varianta v-ar placea mai vine, asa cu cateva zile pe an de stat acasa pe 75% cand nu sunt comenzi, sau lucru continuu dar sa va disponibilizeze ca altii sa lucreze continuu?

  • Bai „Rombatist” sau cine ii fi tu, vezi ca esti in aceeasi oala cu restul colegilor. Muncesti banuiesc in acelasi loc cu noi restul. Macar nu mai mintii si recunoaste ca ni s-au taiat din beneficii. Poate tie nu ca ii fi ceva specimen mai special, dar la restul cu siguranta s-au efectuat „discount-uri” din salarii. Toate astea pentru ca Africanii si managerii nostrii sa isi umfle conturile si pe timp de „criza”. Inca un exemplu in care patronu castiga orice s-ar intampla si angajatul sufera. Firma comunista ce mai.

    • Am mai spus, poate imi scapa mie, ce beneficii sau taiat? De cand lucrati in Rombat? Ca de 13 ani, de cand sunt eu, se maresc salariile in fiecare an la toata lumea.

  • Fals total!
    O fi făcut ei bani și/sau economii, însă acasă oamenii au stat doar 2 săptămâni pt că s-au tăiat zilele de concediu aferente perioadei de șomaj tehnic (1 lună și 3 săptămâni).
    La un moment dat se zvonea că vor să trimită oamenii în concediu tot 3 săptămâni, dar s-a uitat „Repede” (înțelegeți voi).
    Haide să investigăm informațiile.
    Oare Sindicatul lor nu are nici o poziție aici?

    • Pai cum sa stai acasa cand ai stat fortat in pandemie, si acuma ai comenzi de ar trebui sa lucrezi nonstop? De la inceput s-a spus ca concediul o sa fie conditionat de comenzile care vin. Uitati ca salariile se plateac din vanzarea de baterii, din banii ce ii dau clientii pt comenzile lansate?

    • Care sindicat?
      Ala la care esti membru predefinit, dar este condus de oameni cheie???
      Dupa cum am zis: unii cu beneficii, altii nu
      Depinde de buze cate de moi sunt

  • Nu sindicatul nu face nimic Dl Repede îl are la mână pe Dl Georgiu șeful de la sindicat , toții care sunt mai vechii in rombat cunosc povestea, nu intru în detalii. Iar robatista, sau robatistul e undevala birouri si freacă toată ziua menta prin birou și normal că ii bine și își păzește scaunul. Dar in secții e jale produçtie cat mai multă utilaje trebuie să le repari tu, iar apoi tu vii sâmbăta duminică bagi non-stop si iei un salariu de mizerie, iar cand se apropie „negocierile de salarii” nu mai sunt comenzi cu o lună două de zile înainte stai acasă dacă mai ai zile de concediu esti norocos dacă nu fară plată sau pe datorie pretext să zică că nu sunt bani iar imediat după apar comenzile si sâmbata. Iar cu, cantina altă mizerie tot marca Repede Ioan de ani buni oamenii îi tot cer să se renunțe și să se dea bonuri de multe ori mâncare e dezastru. Dacă cineva, consideră 2000-2200 lei max este un salariu bun după 6 ani intr-o fabrică toxică și să lucrezi în 3 schimburi. Îi invit la rombat se fac angajări!

  • Titlu corect al stiri era „ANGAJATIILOR ROMBAT LEA FOST DIMINUAT CONCEDIUL CU 3-5 ZILE, PLUS ALTE DIMINUARI DE BENEFICI PRIME”
    -ZIUA ROMBAT ZI LIBERA PLATITA SA ANULAT,
    -INCLUSIV prima de concediu sa diminuat,
    Lista continua!!!
    Acel pachet la pauza de masa, ii de multe ori un pate din selgros cu 67 de bani, parizer 100g, cașcaval aprox 100g, astra sunt in 3 din 5 zile din saptamana.
    Acel salariu mediu laudat in rombat ii mai mare decat media bistriteana din cauza orelor suplime tare care se fac toamna, si care esti obligat sa le faci daca nu vi esti pontat NEMOTIVAT, DA NEMOTIVAT,
    VORBA ROMANEASCA „NU MERGE CU SACU LA POMUL LAUDAT”

  • Iar la capitolul beneficii pot să enumăr doar câteva:
    – Gupele de toxic sau desfințat
    – Dreptul la o bateriie pe an nu mai e.
    – Antidotul la sfarșit de an s-a tot micșorat, apropo anul asta am auzit că o să fie mai mic de cât anul trecut, că de e pandemie.
    – La fel și cu antidotul lunar și multe altele. Cică pe vremuri se intra doar dacă aveai pile. Acuma iți dau bani 150 lei dacă „aduci” pe cineva la rombat. Oare de ce nu stau oamenii, de bine ce e ??

    • Ce mi se pare ca nu intelegeti, este ca acestea sunt beneficii, nu este o obligatie, cate firme dau masa calda, pachet, antidot, participare la profit, lapte/iaurt zilnic, prime de nastere, sarbatori, ziua fabricii…? Eu am colegi care au fost si pe altundeva si nu au avut parte de aceste beneficii suplimentare salariului si apreciaza.

  • Era o baterie pe an gratis. Acum e o dată la 3 ani redicere 50%.Spune te rog în ce sectie lucrezi tu rombatistule de ești așa mulțumit. Nu de alta dar poate vor să mai vină ceva acolo dacă e așa bine să stie lume unde.

  • Era o baterie pe an gratis. Acum e o dată la 3 ani redicere 50%.Spune te rog în ce sectie lucrezi tu rombatistule de ești așa mulțumit. Nu de alta dar poate vor să mai vină ceva acolo dacă e așa bine să stie lume unde.

  • Tactica sincronizarii negocierilor sindicale in perioada in care conducerea se aranjeaza sa nu aiba comenzi, pentru a justifica pozitii la masa de negociere imi pare abuziva si chiar ilegala dintr-un sens de vedere. Daca a fost o pozitie persistenta a conducerii in tot acesti ani e chiar interesant de vazut de ce tot reprezentantii directiei de munca si asistenta sociala nu s-au sesizat intervenit.
    Cat despre muncitori, prima etapa ar trebui sa fie schimbarea echipei de la sindicat, ca din concluzii nu prea le respecta interesele si sa formuleze clar cerintele.
    Degeaba vin patroni care investesc 10 milioane de euro, cand acei bani nu se regasesc intr-o forma sau alta si pe masa celor care muncesc sa produca valoare. Adica vii si prezinti investitii…pe care le faci din banii (taiati, economisiti) si bunastarea capitalului uman.

    • CC, nu ati inteles, actionarii, angajati Rombat, au vandut actiunile lor si au incasat 10 mil euro.
      Membrii din sindicat se aleg prin vot, deci noi i-am ales si perioada de negocieri nu are nici o legatura cu sezonalitatea in vanzari. Au fost ani cand nu s-a stat deloc acasa, alteori s-a stat, dar vorbim de cateva zile, tot timpul s-a incercat ca sa fie cat mai bine pentru angajat, uneori s-a contabilizat ca ore de recuperat in viitor, urmand ca in toamna/iarna sa se faca regularizari… normal ca nu poate fi toata lumea multumita, dar neavand un chestionar publicat cu cifre care sa cuprinda parerile tuturor angajatiilor, discutam cam degeaba, totdeauna vorbesc mai mult cei nemultumiti, decat majoritatea multumita.

      RAAL si altii au crize mult mai mari, niciodata nu ati vazut vreo stire ca Rombat disponibilizeaza in masa….asta nu inseamna ca are o politica indreptata si spre angajat….dar nu trebuie sa uitam ca exista si un actionar, e normal sa ii impaci pe ambii. In fine…fiecare vede ce vrea…

  • Poi normal, că la rombat pleacă singuri oamenii nu trebuie să disponibilizeze vin 2 și pleacă 4 gen leoni. Spune de unde faci parte parte că la producție sigur nu? Salariile sunt o mizerie și ca inginer, aproape toți care am fost acolo am plecat.

  • Deaia destui ingineri vin de la Raal, Leoni? Sunt care au plecat din Rombat si s-au intors inapoi.
    Fiecare trebuie sa isi gaseasca locul, la unii nu e Rombat, piata muncii e dinamica, nu poti avea pretentia ca toti sa fie 100% multumiti. Conteaza majoritatea, si eu cred ca o buna majoritatea sunt destul de multumiti.

    • Reclama multa fara rost Rombatistule.
      Tu ai platit pentru titlu???
      Nu mai stii cum sa angajezi oameni de faci reclama acum!?
      Dar din februarie pana in august cand se sta acasa 4 zile pe luna si salariu se aprorie de 75%, dar munca ii tot mai multa si colegii tot mai putini, trebuie sa faci tot posibilul sa termini la timp munca, chiar esti pus sa faci suplimentare.. pe care nu le vezi platite niciodata.
      Beneficii tot mai putine si un sindicat putred care isi au propriile interese: cum e posibil ca um sef de sectie sa reprezinte muncitorii cand pe el il intereseaza propriul buzunar?
      Cum e posibil sa ti se spuna sa te descurci cand ti se strica echipamentul de munca sau utilajul?
      Cum e posibil sa ti se promita ceva si sa nu primesti? (prime)
      Cum e posibil sa fi pus nemotivat ca nu doresti sa mergi sambata la lucru? Dar cand te trimite acasa fara plata nu ti se cere parerea?
      Cum e posibil ca 70% din tesa sa nu faca nimic si sa-i sileasca pe altii pana pleaca ‘de bunavoie’?
      Cum e posibil ca 40% din muncitori sa fie incarcati doar 2-3 ore din programul de lucru, iar altii trag pentru toate cele 8 ore si tot acestora li se cere mai mult?
      Cum e posibil sa lauzi ceva doar din motive subiective?
      Pentru ca iti convine: tu esti persona din care cei mai multi parasesc Rombatu, tu esti dovada ca faca pupi esti bun si laudat, tu esti aceea/acela care merge acasa linistit si nu te mai gandesti la munca, rusine

  • vreti Bunastare?
    prima regula a Bunastarii e ca fiecare sa-si vada de varful pV!ii lui
    am terminat o scoala de Economice : toate s vechi si noi sunt toate
    ceea ce face Tesa e munca fina, grea, etc
    tot ceea ce credeti voi ca descoperiti in munca , este stiut de sute de ani mai ales in domeniul economic
    te plangi ca lucrezi in sectie? fa o facultate : fa informatica , ei au cele mai mari salarii din piata
    nu te duce capu ? taci si sapa
    nu-ti convine Rombat? Demisia !!!
    v-as bate cu nuiaua , nu cu bota , cu nuiaua ( ca sa va usture ) pt ca nu stiti ce nseamna munca depusa de management … care la Rombat e de mare Clasa !!!
    voi credeti ca manegemtul Rombat ii Management pt ca nu poate incarca si descara o baterie dp paleti ? nu, manegementul Rombat e manegment pt ca are cap si Credinta ( cu care duce Fabrica inainte )
    momentan Rombat si Metair se internationalizeaza … adika isi cauta locul in lume … Metair fiind locul III in lume la PbAcid … vrem sa fim nr.1
    te rog io: da-ti demisia de la Rombat daca nu intelegi problemele Manegementului Rombat ( v as bate cu nuiaua , nu cu bota , cu nuiaua ( ca sa va usture ) ) : Tesa are cele mai mari probleme din lumea asta intrucat Rombat si Metair vor sa ajunga nr 1 in Lume
    hai, zi-mi tu muncitorule , ce stii de lumea asta ?!?
    io daca vin la Rombat v-as bate pe toti care comentati … vedeti va de vf pv!lii voastre : asta este prima REGULA a BUNASTARII !!!

    • Dle, probabil ai studiat economia socialista, ca altfel nu-mi explic lipsa de comprehensiune primara pe chestiuni elementare.
      In primul rand, in orice tip de intreprindere, modul cum managementul trateaza resursa umana, face diferenta intre esec sau succes.
      Motivarea e adevarat nu trece neaparat prin salarii, trece prin modul cum angajatii sunt tratati de directiune.
      Toata teoria asta cum ca cei care lucra nu inteleg ambitiile de nr 1 , excelenta sunt gargara unui om habarnist daca punem in context si nuiaua cu care vrea sa-si disciplineze angajatii. Aia functiona in lagarele de munca, dar din fericire nu mai e posibil.
      Deci, daca resursa umana nu e tratata corespunzator…conditii decente de munca, repartitia rezonabila a returului muncii lor se intamplat un fenomen simplu. Poti sa strigi ca esti cel mai tare din parcare angajator, oamenii isi dau seama in timp scurt ca e un balon si care au posibilitatea pleaca. Pentru unii poate fi o mana cereasca, insa pentru talente si cei care stiu evalua valoarea muncii lor, pleaca in secunda 2. Lipsa de retentie creeaza probleme majore.
      In primul rand trebuie sa angajezi alti oameni pe care trebuie sa-i formezi in timp scurt si care vor avea un varf de productivitate intarziat. Daca transformi intr-o politica constanta rotatia asta de personal, gata cu acumularea expertizei, de la un ciclu la altu, oamenii vor pierde din cunostinte, dispare un personaj cheie in intreprindere, se duce pe butuci..cu oricate contracte costurile incompetentei tehnice costa mai mult. Rebuturi etc, contracte refuzate, sau neonorate.
      Ca sa nu spunem ca tocmai un mediu din asta de lucru alunga talentele capabile sa inoveze.
      E adevarat exista o cerere de baterii cu Pb.
      Dar rata inovarii e atat de fulgeratoare ca in cativa ani costurile la alte tipuri vor deveni mult mai atractive. Plus ca intr-un context de sensibilizare mondial la incalzire climatica , poluare nu ar fi exclus ca unele guverne vor adopta masuri de limitare a consumului anumitor metale.
      Sau inventa tehnologii disruptive.
      Se vorbeste deja de minireactoare nucleare, de tehnologii care utilizeaza cojile de portocale pentru a recupera metalele rare din bateriile uzate…de baterii de hidrogen. Astea sunt realitati.

      De la romani incoace stim ca plumbul poate fi extrem de toxic.
      Prin secolele trecute nu se stia, si des lucratorii din tipografii pline cu plumb se aruncau de la fereastra, aveau manifestari de nebuni.
      Dar acum se stie, si deja inlocuim conductele cu plumb etc.
      Metair sa bata Tesla…e gluma zilei pentru mine.
      Cam deconectat.
      Aia de la Tesla tocmai au anuntat o baterie care dureaza 16 ani si peste 1.5 milioane km…
      #1, auzi la el..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.