Femeia de 48 de ani care a decedat din cauza Covid-19 s-a tratat acasă, timp de două săptămâni, crezând că are gripă. În realitate însă, plămânii ei au fost afectați în proporție de 80% de virusul SARS-CoV-2 și, în câteva ore după ce s-a prezentat la UPU de la Spitalul Județean de Urgență, a decedat.
”Ultimul deces raportat a fost al unei femei de 48 de ani care s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor, iar în momentul consultului s-a constatat o saturație de oxigen foarte scăzută și o afectare a plămânilor în proporție de peste 80%. Dacă pacienții ajung atât de târziu la Spitalul Județean, nu mai poți face nimic. După câteva ore de la prezentarea în UPU a decedat. Din câte am aflat, ea, de cel puțin două săptămâni stătea acasă cu o formă destul de gravă a bolii, simptomatică, a confundat-o cu o gripă, cu o răceală comună, motiv pentru care și-a făcut un autotratament sau i-a prescris ceva medicul de familie fără să facă investigațiile specifice Covid. Din păcate, a ajuns prea târziu”, a spus Gabriel Lazany miercuri seara într-o emisiune la Bistrița Express.
Potrivit managerului SJU, evoluția Covid-19 poate fi extrem de galopantă: ”În unele cazuri, evoluția este extraordinar de rapidă. Au fost pacienți care după-amiaza erau bine, iar dimineața decedaseră. Atât de repede se înrăutățește starea de sănătate a pacienților”.
Întrebat ce să facă un om care are simptome de răceală, Gabriel Lazany a răspuns că pacientul trebuie să discute cu medicul de familie, acesta având rolul de ”tampon” între pacienți și spital: ”Nici asta nu se poate întâmpla ca toți pacienții care au minime simptome de răceală să ajungă la spital sau să se prezinte în UPU. De aceea, e bine să apeleze la sfaturile medicului de familie care, cunoscând simptomatologia pe tipuri, ar trebui să știe când să facă recomandare de testare sau când se impun investigații suplimentare. Fiecare medic își cunoaște pacienții, ce comorbidități au, lucrurile trebuie văzute de la caz la caz”.
Managerul SJU a spus că, din informațiile lui, foarte multă lume se tratează cu antibiotice, iar în aceste cazuri virale, antibioticul nu are niciun efect.
”Este medicația să fie luată la recomandarea unui specialist. Tot ce apare ca și informație la un moment dat vine în contradicție cu altă informație. Ultimele declarații ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt că Remdesivir nu are efect de vindecare mai rapidă a bolii, deci tot timpul apar contradicții. Nu mai știi ce trebuie să faci, cu ce să tratezi”, a spus Lazany.
El a mai spus că, la Spitalul de Urgență Bistrița, medicamentul Remdesivir a ajuns doar de circa trei săptămâni, fiind repartizat de Ministerul Sănătății. Deși ar fi nevoie de 100 de unități pe săptămână, se trimit maxim 40.
În ce privește tratamentul cu plasmă, Gabriel Lazany a spus că, la Bistrița, aceasta nu a avut ”un efect vizibil de îmbunătățire a stării pacientului”.
”În momentul de față, sistemul imunitar al pacientului este adevărata forță care luptă cu boala. Nu ar fi rău ca pacienții să își urmărească saturația de oxigen. În ultima vreme au apărut chiar și prin supermarket-uri pulsoximetre și nu ar fi rău ca, la fiecare casă, să existe câte un astfel de pulsoximetru ca, în cazul în care scade saturația de oxigen, să se prezinte de urgență ori la medicul de familie, ori, dacă simt că nu au aer și nu pot respira, atunci trebuie să vină de urgență la spital. În mod normal, saturația de oxigen trebuie să fie între 97 și 100%. La noi vin și pacienți cu saturație de 50%. Sunt organisme care tolerează foarte bine saturația redusă, dar, la un moment dat, se face declicul și nu mai pot”, a mai spus Gabriel Lazany.
În prezent, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, toate cele 20 de paturi alocate pentru Covid-19 la Secția de Terapie Intensivă sunt ocupate, dar nu a fost nevoie, deocamdată, de trimiterea unor pacienți din Bistrița la spitale din alte județe.
Secția Covid-19 de la SJU are 108 locuri alocate din care 12 pentru minori și 96 pentru adulți. În prezent sunt 77 de pacienți confirmați internați și 10 suspecți care așteaptă rezultatele testărilor.
Faptul ca ar fi scapta este doar o ipoteza , tinand cont de ce a declarat d-nul director
( economist de meserie) in trecut. Tot dansul declara ca ai sanse de 60% sa scapi daca ajungi la terapie intensiva la Bistrita.
Pe tara ocupam, la moratlitate un ”onorabil ” loc 2 dupa judetul Hunedoara , unde sa nu uitam ,a fost in trecut zona miniera.
In legatura cu declaratiile legate de covid, spitalul judetean nu are un specialist , de preferinta medic infectionist si nu economist ,care sa ne informeze si pe noi muritori de rand in legatura cu covidul.
Sau doar domnul director are voie sa ne comunice evolutia boli?
Mda,mai aveți ceva ustensile s-au aparate medicale de vândut și apoi dispare virusul. Doamne ferește câtă prostie si manipulare .Era cât pe ce să mă îmbolnăvesc, dar am închis tv,și am ascultat mai multă muzică. Acum sunt perfect. Multă Sănătate tuturor!