Actualitate

Ziua Armatei, sărbătorită în format restrâns și la Bistrița din cauza pandemiei

(FOTO) Ziua Armatei României a fost sărbătorită și la Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, în format restrâns din cauza pandemiei de coronavirus. Prefectul Stelian Dolha, subprefectul Eugen Curteanu, primarul Bistriței Ioan Turc și Vasile Puica, vicepreședinte al Consiliului Județean, au salutat militarii din garda de onoare.

Protopopul Alexandru Vidican a rostit o rugăciune în memoria tuturor eroilor neamului, apoi autoritățile au depus o coroană de flori.

La ceremonia de Ziua Armatei au mai participat mai mulți liberali, deputatul Ionuț Simionca (PMP) și o delegație de la partid, dar și senatorul Ioan Simionca (PPU-SL) și câțiva membri ai acestei formațiuni politice.

De Ziua Armatei, prefectul Stelian Dolha transmite următorul mesaj:

”Prin îndeplinirea misiunilor la cele mai înalte standarde, fapt dovedit de-al lungul istoriei, toți cei care au îmbrăcat haina militară au adus prestigiu țării noastre, contribuind totodată în momente-cheie cu rol decisiv pentru prezentul și viitorul României.

Însă orice misiune, pe lângă curaj nemărginit, patriotism și credință, este o dovadă de spirit de sacrificiu în numele binelui suprem, cel al țării, al comunităților, al familiei românești, sacrificiu care s-a transformat de multe ori în jertfă, din păcate. Iar pentru aceste dovezi ale valorilor fundamentale pe care trebuie să le păstrăm vii și să le perpetuăm, Armata Română are un loc aparte în inima patriotului român și merită respectul nostru fără doar și poate.

Avem militari români prezenți și azi în teatrele de operațiuni din afara țării, reprezentându-ne cu cinste prin profesionalismul lor. Știu că situația acolo este foarte delicată, mai ales că, în ultimele zile, câțiva din militarii noștri din misiune au fost răniți în Afganistan. Suntem cu gândul la ei și sper să se însănătoșească cât de curând.

Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc comandantului Cornel Scurt, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, pentru sprijinul pe care l-a arătat Instituției Prefectului în luarea de decizii, prin sfaturi valoroase și consultări pentru a gestiona cât mai bine situația pandemică din Bistrița-Năsăud.

Suntem mândri de Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” și o asigur, la rândul meu, de toată încrederea și sprijinul instituțional pe care îl pot oferi în calitate de prefect.

La mulți ani, Armatei Române și tuturor militarilor!”.

Se împlinesc 76 de ani de la eliberarea teritoriului naţional

În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat mobilizarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Pierderile grele au fost cauzate şi de lipsa unor echipamente de luptă moderne, militarii români suferind de multe lipsuri pe front, uneori fiind nevoiţi să lupte călare împotriva tancurilor inamice, scrie Monitorul Apărării și Securității.

Armata în pandemie

De la începutul pandemiei, militarii au executat peste 100.000 de misiuni, au fost amenajate trei spitale de campanie şi 50 de corturi pentru fluxuri de triaj. La Institutul Cantacuzino s-au realizat peste 100.000 de teste, dar s-au distribuit mii de pachete cu alimente cetăţenilor aflaţi în nevoie.

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a spus, pentru sursa citată, că 67 de medici militari au fost detaşaţi în spitale civile, acolo, unde lupta cu pandemia părea pierdută.

Militarii au proiectat şi un ventilator medical, dar au ajutat şi Republica Moldova cu peste 500.000 de măşti şi 25.000 de combinezoane.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.