Actualitate

Greaua moștenire. Vechea administrație a cheltuit doar 30% din banii pentru dezvoltarea Bistriței

Noul Consiliu Local Bistrița a aprobat execuția bugetară pe primele trei trimestre din an, mai precis felul în care PSD a cheltuit banii publici ai orașului până la alegeri, însă nu înainte ca liberalii să critice vehement fosta administrație, mai ales în privința cheltuielilor făcute la capitolul dezvoltare unde, după 9 luni apare procentul de 30%.

”Noul CL este pus în situația de a valida acest buget la trei trimestre. Mă declar profund nemulțumit în ce privește cheltuielile pentru dezvoltare și chiar de ceea ce vedem la venituri. Ce pot aprecia – și vreau să felicit cetățenii municipiului – este că în proporție de peste 91% cetățenii și-au plătit taxele și impozitele și au asigurat banii pentru folosul comunității. Nu vreau să fiu un consilier care dă vina pe trecut. Trebuie să mergem din prezent spre viitor, dar cred că e nevoie de mai puțin populism în CL și de mai mult constructivism în favoarea dezvoltării. Aici despre asta este vorba: să facem dezvoltare în folosul comunității și mai puțin să cheltuim banii publici pe improvizații și pe alte lucrări care și-au avut sau nu rostul”, a spus consilierul PNL Florin Urîte.

”Din toată execuția bugetului pe cele trei trimestre reiese că singurii care, într-adevăr, și-au făcut treaba sunt cetățenii care, deși a fost un an greu, și-au plătit taxele și impozitele într-o proporție semnificativă și le mulțumesc încă o dată”, a spus și Cristian Munthiu (PNL).

Președintele de ședință Ioan Peteleu a adăugat, la rândul lui, că execuția bugetară reflectă ”calitatea și capacitatea managementului unei organizații”.

Execuția bugetară a fost aprobată cu 17 voturi ”pentru” și două abțineri, la ședință fiind prezenți 19 consilieri din 21, fostul viceprimar Cristian Niculae și Alexandru Bria (PSD) absentând.

Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2020 a fost aprobat în luna februarie, inițial la 329.557.000 lei la venituri și în 335.991.000 lei la cheltuieli. Ulterior, prin rectificarea acestuia, la finele trimestrului III anul 2020, bugetul a ajuns la nivelul sumei de 367.639.000 lei la venituri și în sumă de 374.073.000 lei la cheltuieli.

Conform raportului prezentat de angajații din Primăria Bistrița, veniturile proprii sunt realizate în procent de 72,39% față de prevederile estimate la nivelul anului 2020.

La unele categorii procentul de realizare este mai ridicat, ca de exemplu impozit și taxa pe clădiri persoane fizice 91,01%, impozit și taxa pe teren persoane fizice – 85,99%, față de prevederile estimate.

”Aceste încasări se datorează în principal bonificației de 10% de care beneficiază contribuabilii ce își achită impozitele și taxele până la data de 31 martie pentru întregul an, potrivit Legii 227/215 privind Codul Fiscal. Însă pentru anul 2020 termenul de 31 martie s-a prorogat până la data de 30 iunie, potrivit O.U.G. 29/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare”, se arată în raportul prezentat de aparatul Primăriei Bistrița.

La cheltuielile de dezvoltare, ”procentul de realizare este mai redus datorită adoptării în luna februarie a bugetului, urmând derularea procedurilor de achiziții în perioada următoare, precum și datorită perioadei de timp friguros, în mare parte execuția lucrărilor începând cu 15 martie 2020. După depășirea perioadei de timp friguros au fost executate lucrări în lunile următoare, însă o mare parte din aceste proiecte de investiții vor achitate începând cu luna octombrie. În contextul pandemiei Covid 19, ritmul de lucru pe șantiere a fost redus și de asemenea constructorii întâmpină probleme în livrarea pe șantier a materialelor”.

După semnarea contractelor de finanțare (Linie verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă, Reconfigurarea axei de transport public pe traseul Str. Gării– B-dul Decebal– str. Andrei Muresanu– str. Năsăudului, Centrul Intermodal și Reconfigurare Centru intermodal de transport public str. Gării-Tărpiului-Industriei) a urmat procedura de avizare a proiectelor tehnice și numai după avizarea acestora de către Autoritatea de management a putut fi demarată procedura de achiziție lucrări, astfel cheltuielile prevăzute în buget pentru plata avansurilor și primele luni de execuție nu au putut fi făcute până la această dată.

Termenul mare de derulare a procedurilor de achiziții (incluzând perioada de contestații ) până la semnarea contractelor de servicii și lucrări (Amenajare pista de cicliști în municipiul Bistrița-etapa I ), reluarea procedurilor datorată neprezentării ofertanților au determinat realizarea cheltuielilor de capital în procentul mai sus menționat. De asemenea pentru contractele finanțate prin PNDL, plățile s-au făcut cu un decalaj de 30 zile zile după depunerea situațiilor de lucrări .

În ceea ce privește cheltuielile secțiunii de dezvoltare, până la data de 30 septembrie s-au efectuat doar plăți pentru dotări la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” în sumă de 18.000 lei, la celelate capitole fiind inițiate procedurile de achiziție pentru mașini, echipamente, iar pentru achiziția terenurilor cuprinse în lista de investiții este necesară clarificarea situației juridice.

Etichete

5 comentarii

  • Foarte interesantă execuția bugetară de până acum, dacă vom compara secțiune de funcționare cu cea de dezvoltare. Procentul la funcționare este peste dublu față de dezvoltare, de unde rezultă o singură concluzia evidentă: S-A CHELTUIT MULT MAI PUȚIN PENTRU DEZVOLTAREA MUNICIPIULUI, DECÂT PENTRU FUNCȚIONAREA ACESTUIA, ceea ce denotă, din nou, o politică greșită din punct de vedere economic.

  • Corectă observația dvs. Cei care au alte funcții solicitante sau alte obligații pe care trebuie să le îndeplinească zilnic, ar trebui să renunțe la mandat sau să li se retragă sprijinul politic și să fie înlocuiți. Oricum, din ceea ce știu eu, consilierii care lipsesc nu primesc indemnizația de ședință.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.