Actualitate

Doi profesori de la Liceul de Muzică au Covid. De ce nu au apărut în raportări și de ce e ținut secret numele lor

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița are doi profesori infectați cu SARS-CoV-2, însă acest lucru nu apare în statisticile oficiale, fiind adus la cunoștința cadrelor didactice doar prin intermediul Whatsapp de directoarea școlii, Raluca Mărginean, care a refuzat să le dea numele sub pretextul că trebuie feriți de bârfă.

De când au aflat, ceilalți profesori au stat cu ochii pe statisticile oficiale unde nu apare informația respectivă, iar în momentul în care au întrebat cine sunt cei doi colegi li s-a răspuns că este confidențial. Întrucât printre ei sunt mulți în vârstă și cu alte boli, îngrijorarea s-a instaurat în egală măsură și cu suspiciunea că informația ar fi falsă

Ca să aflăm cum stau lucrurile am contactat-o pe directoarea școlii, prof. Raluca Mărginean: ”Avem într-adevăr doi profesori care au fost declarați bolnavi. Nu știu să vă spun de ce nu apar în informările oficiale. Noi am trimis informări către ISJ, către Direcția de Sănătate Publică chiar săptămâna trecută. În decizia pe care domnul prefect Dolha a dat-o este în atributul DSP să informeze școlile despre cazurile pe care le avem în unitățile de învățământ. Pe noi nu ne-a informat nimeni despre situația celor doi colegi. Pe de altă parte, noi, școlile, suntem obligați să completăm în fiecare dimineață o machetă în care bifăm copiii sau profesorii bolnavi, iar această machetă o trimitem către ISJ. Noi am făcut informarea aceasta, am bifat profesorii și elevii bolnavi după ce m-au sunat colegii și m-au anunțat. Conform regulamentelor emise de Minister, profesorii sunt obligați să ne sune și să ne spună când sunt confirmați cu Covid. Unul dintre ei este acasă și unul a ieșit din spital ieri (marți -n.r.). Nu cred că minte nimeni că are Covid. Eu nu am văzut rezultatele testelor pentru că nu le-am cerut, dar, dacă le ceream, mi le-ar fi trimis cu siguranță”.

Directoarea susține că i-a informat imediat pe restul colegilor și chiar pe părinți că sunt persoane infectate în școală. Întrucât nu există un interval anume de timp în care trebuie anunțate cazurile și autorităților, abia în cursul zilei de luni ea a informat și ISJ despre profesorii infectați motivând că despre unul a aflat vineri, iar despre altul a aflat sâmbătă dimineața.

”Ce pot să vă spun este că și eu am urmărit că și la celelalte școli nu mai apar (cazurile de infectare -n.r.) și s-ar putea să fie o legătură cu faptul că suntem acum toți în scenariul roșu (la Bistrița -n.r.). Sunt convinsă că mai sunt cazuri de infectare și la alte școli, dar nici acelea nu apar, dar nu pot să vă spun de ce. Eu nu lucrez la DSP”, a mai spus Raluca Mărginean.

Întrebată de ce nu le-a spus celorlalți profesori cine sunt colegii infectați, directoarea a răspuns că aceștia beneficiază de confidențialitate.

”Eu când am vorbit cu ei la telefon i-am întrebat dacă pot spune că sunt infectați, dar fără să le dau numele. Ei au fost de acord. Dacă erau de acord să le dau numele, mi-ar fi spus direct. Consider că e problema lor dacă vor să le apară numele sau nu. A mea ca director e să protejez pe toată lumea. Termenul de contact definit în lege este a sta 15 minute fără mască lângă cineva. Nu avea cum să se întâmple acest lucru în școală unde purtarea măștii e obligatorie. Ancheta epidemiologică o face DSP, nu eu sau colegii mei. Din acest motiv am ales să nu spun numele. Există confidențialitate și protecție a bolnavului. Pe lângă asta există și o lege antibullyng în care scrie clar că trebuie să ferim colegii de orice discuție, inclusiv bârfa este considerată bullyng. Ce se întâmplă în afara spațiului școlar nu e problema mea, iar stabilirea contacților e problema DSP. Dacă unii colegi au întrebări de adresat trebuie să meargă la DSP, nu la mine. Eu am părticica mea pe care trebuie să o rezolv ca director, DSP, alta, ISJ, alta. Nu cred că eu ca director trebuie să intervin peste atribuțiile DSP sau ISJ. Eu le-am zis colegilor să întrebe la DSP. Cum nu o să aibă informații de la DSP care se bazează pe confidențialitate, cred că și eu, fiind mai mică decât DSP, trebuie să mă bazez pe confidențialitate. Mai este un aspect: cei doi colegi erau de o săptămână în concediu medical, deci nu au venit la școală, aceasta fiind probabil una dintre explicațiile pentru care DSP nu m-a sunat și nu a venit să facă a anchetă în școală. Ei deja erau izolați când au fost confirmați. Mai avem și un elev în clasa a IX-a raportat la ISJ, numai că odată ce am intrat în scenariul roșu, nu s-au mai închis anumite clase, ci toate”, a precizat ea.

În ce privește suspiciunile create pe marginea acestei situații, directoarea Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” a spus: ”Pot să înțeleg toată panica pentru că și eu o manifest uneori, dar nu pot să înțeleg reaua-voință. Cum v-am explicat dumneavoastră, așa le-am explicat și unora dintre cei care m-au întrebat, dar probabil că unii oameni au nevoie de și mai multe explicații. Este foarte grea perioada aceasta pentru noi (directorii de școli -n.r.). Să mai elucidăm presupuneri e greu de dus. Devine foarte apăsător”.

Contactată telefonic, dr. Anca Andrițoiu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că poate confirma existența celor două cazuri de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”.

”Sunt, doar au și trimis hârtie pentru ei. Noi, când vin rezultatele, nu știm unde lucrează oamenii, avem doar nume, CNP și adresa. Pe măsură ce se fac anchetele, se află. Dacă ei (directorii – n.r.) află înaintea noastră, atunci sună ca să știe ce să facă cu școlile și atunci aflăm și noi unde sunt profesori infectați. De aceea, în prima fază nu-i contorizăm la profesori, ci abia după ce se face ancheta epidemiologică”, a spus Anca Andrițoiu.

Întrebată dacă trebuie păstrată confidențialitatea numelor celor infectați, șefa DSP a răspuns: ”În școli, nu. Trebuie să le spună cine sunt colegii infectați. În momentul în care se face ancheta, nouă ni se dau numele celor cu care au venit în contact. În acest caz, dacă nu au fost contacți în ultima săptămână, atunci nu se impune nicio măsură dacă nu au fost la serviciu. De aceea probabil că nu au fost contactați și ceilalți. Metodologia zice trei zile înainte de pozitivare sau de apariția simptomelor, dar colegele mele verifică o săptămână înainte să vadă ce au făcut. Dacă ei nu au fost la serviciu o săptămână înainte, sigur că nu au fost izolați contacții direcți”.

Referitor la omiterea celor doi din statistici oficiale, dr. Andrițoiu a declarat:”Am scris în general de la ce școli provin profesorii infectați, dar probabil că există un decalaj până aflăm de unde sunt. Și la elevi avem vârstele, dar până nu se povestește cu fiecare dintre ei, nu aflăm de la ce școală provin. Ulterior completăm datele. Când am știut, am dat. Oamenii să nu fie îngrijorați. Luăm legătura cu școlile, ne trimit liste cu contacții, ne spun ce măsuri au luat, le dăm să facă dezinfecție. Cred că acesta este singurul caz care ne-a scăpat. Acum avem peste o sută de infectați pe zi și până aflăm care pe unde lucrează și ce se întâmplă durează și probabil de aceea e decalajul”.

În prezent, la Bistrița cel puțin apar zilnic noi infectați, transmiterea fiind deja comunitară fiind deja familii întregi infectate potrivit dr. Andrițoiu.

9 comentarii

  • nu ceredem ca este singurul caz………….. sunt multe cazuri…..din institutii si nu numai…dar trebuie sa dea bine la raportare !!! plus ca nu se fac anchete epidemiologice cum trebuie!!!!

  • Ups, ne-a scapat! Serios? Isi paseaza responsabilitatea si zapaceala. Eu, ca angajat, trebuie sa stiu cine e bolnav, poate am interactionat cu omul. Protejam bolnavul prin confidentialitate, dar pe omul presupus sanatos, nu?

  • Daca s-ar face o testare in masa in Bistrita…..89% sunt infectati cu Covid dar in acelasi timp si imunizati. Mintile luminate ale planetei ,dupa diferite studii si cercetari ,intr-un fel sau altul ne transmit ca vom trai cu acest virus pentru multa vreme! Asa ca …. ZBURDATI IN NATURA….si oxigenati-va creierul !!!! O sa fiti surprinsi cat de bine puteti gandi!!!! :))))

  • Daca ai covid poti fi subiect de barfa?????
    Inca traim vremuri coMuniste in care ne ferim SA NU DERANJAM si IPOCRIZIA E virtute!!!!

  • Daca domnii erau personalitati mari sau politicieni s-ar fi aflat demult numele lor.Din cand in cand mai apare cate-un nume si din alte domenii , de obicei cetateni cunoscuti publicului larg , asa cum recent a fost cazul handbalistei Laura Pristavita , care a afirmat ca familia ei a aflat din media , despre faptul ca era infectata , ea nereusind sa-si anunte apropiatii , din motive personale , probabil ne voind sa-i ingrijoreze.De unde se pot afla numele celor infectati? De pe surse! Care sunt sursele ? Dupa parerea mea ar putea fi vorba de anumite persoane mai putin discrete care se afla vorbind ca sa-si dea importanta sau de persoane foarte discrete , dar interesate , desigur angajate la DSP sau laboratoare de testare (de stat sau particulare).Personal n-am inteles de ce opinia publica vrea „capul „acelor doi bolnavi cand sunt sute si mii la care nu li s-a comunicat numele. Eu nu vreau sa stiu cine sunt si le doresc sa scape cu bine din acest necaz.Oameni buni , nimeni nu vrea sa se infecteze. Nu aruncati stigmatul asupra lor. Cine stie , daca nu ne vine randul ! Puneti-va in locul lor si apoi va dati cu parerea…

  • Nu va mai cacati pe voi.Doar nu este lepra. Ce mai atata secret cine are, cine a avut.
    Bravo lor au scapat. Urmam toti la rand……Nu vom scapa de Covid .

  • Mare lucru si covidul asta. O altfel de gripa. Mai bine contactezi acum virusul sa te imunizezi. Daca il iei in iarna e posibil sa fie mai naspa. Pana la urma si aici trebuie sa fie ca la raceala. O sa il luam toti. Unii stiu ca s-au infectat, iar majoritatea nu (adica sunt asimtomatici). Cand o sa vad o farmacie inchisa pe motiv de covid, atunci o sa cred ca acest virus e periculor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.