Social

Monumentul Eroilor de la Târlișua, refăcut în bătaie de joc. Primarul se laudă că e conform reglementărilor

Vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Bistrița-Năsăud, prof. Cristina Rusu, critică, într-o postare pe Facebook, felul în care a fost refăcut Monumentul Eroilor de la Târlișua, acesta fiind dezvelit de 1 Decembrie în condițiile în care unele nume sunt greșit scrise, altele sunt dublate, iar altele lipsesc cu desăvârșire.

”În primăvara acestui an, am criticat public demolarea Monumentului Eroilor de la Târlișua, înainte de construirea unui nou monument. Autoritățile locale promiteau, atunci, construirea unui nou monument până la sfârșitul acestui an. Monumentul a fost refăcut, iar celor ce am criticat atunci decizia autorităților ni s-a transmis că ar trebui să felicităm administrația pentru acest ,,efort”.

Nu pot să fac acest lucru, și nu din ambitie, ci din următoarele considerente:

  • nu toți eroii comunei au numele trecute pe monument (Rus Ștefan, Petrican Savin, Petrican Maxim, Man Gavrilă etc)-
  • administrația locală recunoaște public acest lucru, precizând că: ,,Mai vine pusă o placă cu numele celor care nu s-au regăsit pe vechiul monument, în monumentul de față s-au pus doar cei care erau pe cel vechi”;
  • n-am înțeles, atunci, de ce s-a cerut public ca cei ce cunosc nume de eroi ce n-au fost trecute pe monumentul vechi să anunțe la primărie, mai mulți săteni au făcut acest lucru, dar în final nimeni nu a ținut cont de ceea ce au anunțat aceștia;
  • pe de altă parte, de ce nu s-a pus și acea placă și apoi să fie inaugurat monumentul, contează doar să raportăm că l-am realizat, nu contează ca acesta să fie un lucru bine făcut, mai ales că va rămâne mărturie a jertfei fiilor comunei?
  • unele nume de pe placă sunt greșite: de ex. Vălean Cocean (sunt două nume de familie, nu există erou care să se numească așa);
  • alte nume sunt scrise de două ori: ex. Frăsincar Gr. Lucian
  • ca urmare, pe lângă încă o placă care ,,mai vine pusă”, trebuie corectată informația și de pe plăcile care au fost puse acum pt. inaugurare.

În concluzie, când un lucru e bine făcut, n-am probleme să felicit pe cei ce l-au făcut, când e făcut de mântuială trebuie spus adevărul.

Mai ales dacă unii o cer, transmițându-mi ce aș putea să fac. Adică să mă bucur că s-a făcut un monument, nu contează cum, și să sar cu felicitările. Nu fac parte din categoria ,,Lasă, mă, e bine și așa” sau ,,Important e că s-a făcut”. Că de 31 de ani tot așa o lăsăm și ne mulțumim cu firimituri….”, a scris Cristina Rusu pe Facebook.

Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” a postat pe Facebook: ”În vara acestui an vechiul monument a fost demolat și atunci primăria ne-a promis ridcarea unui nou. Zis și făcut. Iată un nou monument refăcut în grabă, să dea bine în ochii alegătorilor, că doar suntem în plină campanie electorală. Era normal ca primăria să apeleze la o persoană care să identifice eroii comunei, care să cerceteze arhivele militare, județene, asociații, etc., să discute cu localnicii, după care aceștia să fie înscriși pe plăcile monumentului. Cred că era normal ca și cei care au dat avizele privind ridicarea monumentului (dacă s-au cerut, pentru că la cel demolat nu au fost cerute) să solicite și lista cu eroii comunei și sursele acestor informații. Sperăm într-o refacere a plăcilor cu eroii, că doar bani publici sunt destui și nimeni nu o să raspundă de această eroare. Să nu vă minunați, la căte lucrări în această țară se fac de mântuială, una în plus nici nu se cunoaște. PĂCAT CĂ EROII NOȘTRII, CARE SUNT INVOCAȚI PRIN CAMPANII ELECTORALE ȘI ALTE MANIFESTĂRI PUBLICE, AȘA CA SĂ DEA BINE, AU PARTE DE UN ASEMENEA RESPECT”.

Fără să pomenească nimic despre toate acestea, primarul din Târlișua, Vlăduț Purja (PSD), a postat la rândul lui pe Facebook un mesaj în care se laudă că a inaugurat un Monument al Eroilor, ”realizat conform reglementărilor și standardelor legale, în vigoare”.

”Astăzi comuna noastră a îmbrăcat haine de sărbătoare și împreună cu importante personalități din județul nostru am celebrat împlinirea a 102 ani de la realizarea celui mai minunat vis al nostru ca țară și națiune…….înfăptuirea Marii Uniri, prin alipirea Transilvaniei la Țara Românească. Dacă ar fi să îl citez pe marele Iuliu Maniu, la data de 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, strămoșii noștri au luptat și au plătit cu prețul vieții „pentru a întemeia pe vecie România unită şi mare şi a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democraţie şi deplină dreptate socială”. Pe lângă aceasta, am comemorat de asemenea și jerta eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru întemeierea României și stabilitatea poporului român ca națiune. Pentru că la acea vreme războiul și lupta nu erau opționale, numeroși localnici ai acestei comune au plătit libertatea noastră, a tuturor, cu propria lor viață. Dorința nutrită în urmă cu trei ani, în biserica din Târlișua, alături de o parte dintre dumneavoastră, domnul Alexandru Uiuiu și domnul Alexandru Câțcăuan a devenit realitate. S-a reușit edificarea unui Monument al Eroilor, realizat conform reglementărilor și standardelor legale, în vigoare.

Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru faptul că am reușit să îndeplinesc angajamentul luat față de dumneavoastră în prima parte a acestui an, acela că monumentul va fi finalizat până la data de 1 decembrie.‼

Doresc să mulțumesc pentru participare: dumneavoastră dragi cetățeni ai comunei, oaspeților din județ, domnului președinte al Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan – cel care este alături de noi la fiecare eveniment important din comuna noastră, Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, soborului de preoți, comandantului garnizoanei Bistrița, precum și sculptorului Lucian Popa”.

https://www.facebook.com/cristina.rusu.50/posts/3152158718223034
https://www.facebook.com/vladut.purja/posts/1147833022285463

17 comentarii

  • Asta e satul romanesc!? A ajuns sa fie condus de imbecili care dau sute de mii de euro pe enormitati facute din gresie si faianta. Asta lipsea in comuna aia? Sunt destule scoli, gradinite, dispensare, drumuri, utilitati si iluminat? Nu era destul de bine ca acum sa se faca un monument mai ieftin de catre localnici iar cand nu mai avem alte nevoi sa facem si monumente? Arata oribil! Ce autoritati si-au dat acordul pentru asa ceva?

  • V-ați construit casă fără autorizație, în zonă centrală, chiar lângă poliție, dar vă temeți să reparați o cruce în satul Coasta. =)))

  • Bunicul tău a făcut un monument iar tu ca urmaș , de 15 ani nu ești în stare să refaci o cruce , făină cinste ii aduci memoriei bunicului , să.l reabiliteze autoritățile și să.si aloce meritele atunci …iar tu ciocul mic și joc de glezne.

  • Alan-Dala iarasi nu poti respira de casa mea. Mi-am construit totul perfect legal pe terenul meu si platit cu tot cu autorizatie , insa habarnistii si politrucii de doi bani din Primarie au vazut totul pe dos din cauza slabei pregatiri profesionale.Sunt in regula de la bun inceput cu toate actele iar autorizatia sa si-o bage in…….. !

  • Probabil că nu sunt toți datorită faptului că nu toți sunt eligibili pentru a apărea pe monumente. Cei care au luptat alături de Germania nazistă (nu din vina lor) nu pot fi trecuți pe monumente. Chiar sper să nu se treacă pe monumente eroii căzuți în luptă alături de trupele naziste. Mare grijă! Să vă informați bine înainte de a trece un nume! Prea puțini dintre cei morți în al doilea război mondial pot fi trecuți ca eroi.
    În ce privește celelalte greșeli, mi se pare ceva ce nu poate fi scuzat.

  • Michelangelo trebuie menționat întotdeauna în urma papei Iuliu al II-lea și Emil Radu Moldovan în fața lui Lucian Popa. Să nu mai vorbim de benedicți și de alți zinvelii. Să se împlineasca și la Bistrița vorba lui Brâncuși: V-am lăsat proști și săraci și acuma vă găsesc și mai proști și mai săraci decât v-am lăsat.

  • Flavius draga tu nu sti pe ce lume traiesti. In cazul de fata legislatia te obliga pe tine cel nimit Primar sa faci o serie de demersuri. Sa te interesezi odata la Inspectoratul pt. Cultura BN daca este pe lista monumentelor de o anume categorie si in functie de asta vei primi aprobarea sa angajezi arhitect si pe urma sa faci si un mic proiect de interventie. Desigur toate inseamna drumuri la B-ta , cheltuieli inutile si multa hartogareala. Eu am aratat astea si le-am cerut domnului Prefect FRENT, dar si conducerii CJ -BN si Primariei Sieu-Odorhei. Pe toti i-a durut intr-un loc anume si nimic nu s-a miscat. Mai fac odata hartogarelile si daca pana in vara nu se misca nimic imi asum eu incalcarea legii si iau taurul de coarne. Ai priceput draga FLAVIUS cum stau lucrurile intr-o societate care cat de cat functioneaza, stramb dar functioneaza. Asa ca m-ai acuzat fix de-a tranta doar ca sa te insemni.Nu te pune cu mine pt. ca este o diferenta intre noi, probabil si de varsta dar mai mult de informare si cunostinte fata de actul administrativ.

  • Domnule, stii ce vorbesti?! Singur ai spus ca fara voia lor soldații romani au luptat alaturi de nemți. Nu sunt ei de vină, așa a fost atunci, au murit saracii pe campurile de lupta si trebuie sa fie trecuti pe monument, lasa prostiile.

  • I-auzi, monumentul s-a facut la dorinta lui Alexandru Uiuiu si a lui Alexandru Catcauan, vad ca asta scrie primarul pe facebook, foarte interesant, dar nu inteleg cine sunt ăstia carora le-a indeplinit dorinta primarul. Cred ca unii la fel de incompetenti ca si cei ce au facut si aprobat monumentul. Bine că primarul n-a ținut cont de ceea ce au scris oamenii pe fb, adică n-a tinut cont de numele tuturor eroilor, dar tine cont de dorintele unora care nici nu traiesc in comuna noastra.

  • OK, atunci, după mintea unora, se pare că e liber și la monumente pentru soldații germani care au luptat și au murit pe câmpurile de luptă, fără voia lor, pentru că așa erau vremurile. Mai rămâne să li se facă statui și lui Hitler & Co, pentru că au murit și ei, așa fiind vremurile.
    O să li se facă plângeri penale celor care pun pe monumente eroi care au luptat alături de naziști. Ei rămân tot eroi pentru noi, dar nu sunt de pus pe monumente.

  • Omule, nu devia discutia, tinerii din comuna ce au murit pe campurile de lupta, indiferent daca sau nu alaturi de germani, merita un loc pe monumentul eroilor. Punct. Daca sunt eroi pt noi, de ce sa nu fie pusi pe monumente?! Ca asa vrei tu?! Nu bate campii cu soldatii germani sau Hitler, astia stiau bine pt ce lupta, nu compara mere cu pere.

  • Lele dragă, eu nu am nimic nici cu dumneata, nici cu eroii din comună. Eu am vrut doar să spun că nu toți cei care au murit în război sunt eligibili pentru a fi trecuți pe un monument. Pentru asta există atât legi interne, cât și tratate internaționale prin care se interzice omagierea celor care au luptat alături de naziști. Dacă ar exista bun simț nici nu ar mai fi nevoie de legi care să interzică. Și nu mă refer la cei din comuna dumitale, aici vorbesc la modul general. Numai un popor bolnav ar putea să îi treacă pe monumente pe cei care au luptat alături de naziști.

  • Omule, pastreaza-ti opiniile pt tine, sunt idioate si lipsite de bun simt. Care este acea lege care interzice omagierea unui soldat roman care a luptat, constrans fiind, alaturi de germani? Poti sa o mentionezi exact? Auzi, sunt eroi, dar nu sunt eligibili pt monument. Veziti de opinia ta, fa-ti statuie sau monument pe care sa-ti treci numele si lasa-ne pe noi in pace sa omagiem pe cine vrem.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.