Actualitate

Într-o toamnă cu precipitații puține, Bistrița plătește facturi de 400.000 de lei pentru apa meteorică

Într-o toamnă săracă în precipitații și extrem de caldă, compania de apă Aquabis a emis facturi de peste 320.000 de lei Primăriei Bistrița pentru colectarea de pe domeniul public a apelor meteorice care provin din precipitații atmosferice cum ar fi zăpadă, ploaie, grindină sau brumă.

Întrunit joi în ședință extraordinară, Consiliul Local Bistrița a fost nevoit să majoreze bugetul Direcției de Servicii Publice cu suma de 400.000 de lei pentru achitarea acestor facturi și să prevadă și o sumă pentru încă o factură aferentă lunii decembrie 2020.

Dan Sărmășan, director economic la Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița, a explicat despre ce facturi este vorba: ”Referitor la apa meteorică, execuția bugetară până în acest moment este de 1,150 milioane de lei. Facturile emise de către societatea Aquabis și neachitate sunt pentru perioada 28.10-13.11.2020 în valoare de 320.233 de lei, urmând a se mai emite o factură pentru luna decembrie 2020. Cantitatea de apă meteorică se stabilește după o formulă emisă în baza regulamentului Aquabis a serviciului de alimentare cu apă și canalizare aprobat în 2014”.

Problema pare să fi fost intens discutată în comisiile de specialitate ale Consiliului Local, așa încât în plen s-au spus puține lucruri.

”Va trebui să analizăm pe viitor foarte serios relația cu Aquabis în ce privește gestionarea apei, a celei potabile, reziduale sau meteorice. Va trebui să avem o discuție cât de repede. Să analizăm cu departamentul juridic încheierea unei poliție de asigurare pentru că vrând-nevrând se ajunge la situații cum e și cu polițiștii locali care au câștigat procesul pentru că pot apărea riscuri manageriale ca și în mediul privat și s-ar putea acoperi diverse pagube. În firmele unde am lucrat și lucrez avem astfel de polițe și am recuperat sume semnificative”, a spus Florin Urîte (PNL).

Conform site-ului Aquabis, modalitatea de calcul a cantităţii de apă meteorică preluată în sistemul public de canalizare este în conformitate cu prevederile din Legea 241/2006 -Legea serviciului de alimentare cu apa şi de canalizare , cu Ordinul 88/2007 al preşedintelui A.N.R.S.C. şi a Regulamentului S.C. AQUABIS S.A. al Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, aprobat prin Hot. nr. 18/30.09.2014 a Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.

Conform art. 208.pct. (1) din Regulament S.C. AQUABIS S.A. de Furnizare/prestare a Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, stabilirea cantității de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică (K), comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)– Centrul Meteorologic Cluj, pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-2/2007.

Formula de calcul este: Qm = ( SC • 0.85 + SN • 0.05 ) • K unde,

Qm- cantitatea de apă meteorică calculată și facturată (mc/lună);
0,85 – coeficient de scurgere pentru suprafeţele construite (SC);
0,05 – coeficient de scurgere prntru suprafeţele neconstruite (SN);
K – cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de ANM.

Precipitațiile la nivel național în luna noiembrie au reprezentat doar 40% din cantitatea normală a acestei luni, fiind a cincea cea mai secetoasă din 1961 până în prezent, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). De asemenea, toamna care a trecut în 2020 a fost a treia cea mai călduroasă.

Etichete

8 comentarii

  • No vedeti cum se fac bani pt salariile sefilor si sefutilor intr-o institutie de stat ? Se fura de doua ori dupa o formula si totul este constitutional.

  • O excrocherie mai mare nu este. Găselniță pentru că au văzut că nimeni nu a comentat la început. Să nu mai plătească nimeni apa meteorică, să vedem ce vor face….vor tăia apa…? Nu se poate pentru că îmbolnăvesc populația. AQUABIS nu cred că are contrac cu DUMNEZEU ,de furnizare a ploilor. Ce este foarte interesant ,ce formulă de calcul au pentru brumă, ceață deasă, etc. ?!

  • Golaneala romaneasca…. cum naiba sa platesti apa care ploua??? hotie in toata regula… ar trebui bagi la puscarie pe cei care au inventat asemenea taxe.

  • De 30 de anii … „Trăiască administrația politicului a competenței și a lucrului bine făcut” !!! … formule … formule… asta e exact ca si constanta K de la curent. Oamenii sfintesc locul … și rezultatul se traduce prin rezultatul actiunilor lor. Concluzia e la îndemână tuturor, dincolo de voalul iluziilor și ideologiilor toxice și fără logică și bun simț. Când individul transfera puterea către cineva care să gândească in locul lui fără cele mai minime norme de conduită morală, respectiv umană față de cei din aceași specie și nu numai… ĂSTA E REZULTATUL… FRAIEREALA LA OFERTĂ PE TOATE PLANURILE…. Puterea e în lideri verticali care dovedesc ca merită să fie managerii unei societăți locale sau mondiale. E exact opusul deocamdată.

  • exemplu eocvent…firma comelf plateste apa consumata in jur de 5000lei pe luna…apa meteorica 20000 lei pe luna….de tot rasul.
    emai scumpa apa de ploaie decat apa tratata.

  • Normal ar trebui sa fie INVERS.
    Cand ploua ar trebui ca aquabisul sa ne dea noua bani ca le spalam canalizarea cu apa de ploaie de pe case . Se chinuea acum pe strada Nasaudului de vreo trei zile sa desfude canalizarea.
    INCA O DOVADA CA STATUL NE ARATA CA SUNTEM PROSTI NUMAI BUNI DE FURAT LA FACTURA.
    PS Inca o dovada de luat in seama SUNT FOSTELE REGII AUTONOME CARE CICA SUNT AUTONOME UNDE STATUL LE SERVESTE LEGI SI TARIFE FOARTE MARI DE FURAT CETATEANUL
    ANIFUL
    RAR
    APELE ROMANE
    INSPECTIA DE STAT IN CONSTRUCTII
    REGISTRUL COMERTULUI

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.