Râurile din Bistrița-Năsăud au ajuns niște ”canale insalubre” din mai multe motive pe care le-a înșiruit, într-o postare pe Facebook, Cristian Țetcu, de la Grupul de Acțiune Locală pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița- Șieu- Someș ”Ruralis”.
De unde pornim:
- Bistrițenii sunt nemulțumiți de starea tuturor râurilor din județ.
- Bistrițenii sunt nemulțumiți de atitudinea, soluțiile și modul de implementare a acestora de către instituțiilor publice cu responsabilități de mediu și sănătate publică, din ultimii 31 de ani.
- Bistrițenii sunt conștienți de poluarea râurilor din Bistrița-Năsăud și de sursele de poluare.
- Bistrițenii au propuneri și soluții, dar nu sunt ascultați! Dezbaterea publică, comunicarea și colaborarea este inexistentă sau în cel mai bun caz simulată de către instituții, UAT-uri și liderii politici locali.
- Bistrițenii își doresc analiza cu celeritate a situației râurilor și soluții eficiente, cu termene clare de implementare.
- Bistrițenii înțeleg că de 31 de ani se discută doar despre EFECTE, nu se analizează și nu se înlătură CAUZELE!
Sentimente trăite de bistrițeni cu privire la situația râurilor din Bistrița-Năsăud:
- Tristețe.
- Rușine.
- Neputință.
- Neîncredere în soluțiile oferite de liderii politici și instituții.
Soluții propuse:
- Campanii de informare a tuturor cetățenilor (cu precădere a celor cunoscuți ca fiind “poluatori istorici” – persoane fizice și/sau juridice) eficiente și de lungă durată, pe toate râurile importante și afluenții lor (până la izvoare), precum și în zona acumulării Colibița, inițiate și implementate de toate entitățile cu responsabilități legale.
- Patrularea cu scopul monitorizării arealelor naturale cu risc de poluare de către RANGERI CĂLARE (echipe cal/călăreț din comunități locale, pentru a semnala în timp real activități ilegale care afectează mediul natural) și utilizarea aplicațiilor și echipamentelor SMART specializate (ex. TrashOut, 4B, camere video, etc)
- Verificarea strictă a tuturor activităților din vecinătatea râurilor (balastiere/bazine de decantare, gatere, activități comerciale și agricole, deversări apă/canal, regularizări/consolidări maluri, intervenții neautorizate, etc) și sancționarea la limita maximă permisă de lege.*
SURSA: comentariile cititorilor bistrițeni pe marginea articolelor din ultima vreme apărute în presa locală/națională și rețelele de socializare.
În atenția: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului (APM), Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean (GNM) Bistrița-Năsăud, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, ADI Apă-Canalizare Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud.Ne vrem râurile! ACASĂ. https://www.facebook.com/kilometrulalbastru
Bravo , asa este. De cateva minute am primit un telefon de la o tanara din Saratel. Aproape de zona ecologizata acum trei luni de langa locul numit Saratura si care este zona protejata SIT NATURA 2.000 au aparut din nou 20. de saci cu materiale de constructii abandonate ilegal. Fac apel din nou la Politia Sieu-Magherus si la Garda de Mediu. Nu a trecut trei luni de cand un mare depozit de gunoaie a fost eradicat. Acolo lipseste o camera de supraveghere . Ce dracu nu se intelege domnilor din Primarii si CJ ?
Cel mai bine ar fi că primăriile să pună camere de-a lungul riueilor cum sa făcut Intr o localitate din Timiș.
Așa au făcut primarul ordine pentru că s-au aplicat amenzi.ce nu-și dorește nimeni
O idee
Despre poluarea raurilor putem sa ne dam cu totii parerea.Dupa mine se pot face foarte multe activitati fara resurse financiare.Acestea tin de educarea populatiei mature care nu a invatat la scoala ce inseamna notiunea de poluare.Explicatii privind cauzele si urmarile poluarii pot fi date de popa la biserica , de consilierii locali „scoliti ” cateva ore de persoane din cadrul primariei care se ocupa cu curatenia localitatii (daca aceste posturi nu exista , trebuie infiintate urgent ) , de catre specialisti de la Garda de mediu , de la Agentia pentru Protectia Mediului , de la Sistemul /Sectia de Gospodarirea Apelor etc.Acesti specialisti ar trebui sa-si faca programe de teren incat sa ajunga intr-un an in toate catunele. Prefectura t sau Consiliul Judetean trebuie sa dispuna de sume de bani care sa poata fi date comunitatilor locale pentru realizarea de gropi pentru compost in fiecare comuna (omul duce resturile vegetale la groapa unde se prepara compostul si primeste peste un an produsul care se poate utiliza la ingrasarea pamantului , la pomi fructiferi , flori etc).De asemeni ar trebui sa se aloce bani care sa fie conditionati de curatirea paraului sau raului care trece prin localitate .Primariile trebuie sa poata da un stimulent material pentu fiecare PET predat la un centru de colectare. Primariile ar putea de asemeni sa utilizeze munca celor care primesc ajutoare si nu presteaza nicio munca.Metalele adunate de Primarii pot aduce venituri substantiale daca oamenii sunt incurajati sa le predea contra cost , in loc sa le dea la colectorii voluntari de la care primesc cate un lighian de plastic etc.Nu sunt de acord cu notiunea „campanii de informare”.Nu trebuie informari ci explicatii , de ce nu-i bine sa faca asa , dupa principiul „ce tie nu-ti place , altuia nu face”.Eu de exemplu i-as intreba de ce nu arunca mizeriile in fantana din curte.Prin repetare intra la cap si la cei mai grei de „obiect”.Se pot da multe exemple care tin de bunul simt, asta lipseste din pacate in multe locuri.Pe vremea raposatului , nea NICU , exista notiunea de „prestatie”.Pentru cei mai tineri care n-au apucat acele vremuri , era un fel de „voluntariat obligatoriu”.Poate n-ar strica sa se reintroduca , purtand o denumire democratica , as numi-o poate, munca pentu ecologizarea localitatii .Treaba cu rangerii calare costa bani multi si nu suntem siguri daca acestia nu vor fi folositi altfel.Nu ma bag sa comentez echipamentele si aplicatiile specializate pentru monitorizare intrucat nu ma pricep .Nu neg rolul acestora care trebuie sa completeze alte masuri.Inca odata ,trebuie umblat la cauze! Fiind week-end si pentru ca ma mananca limba o sa va spun in final parerea mea franca despre problema.Dragilor nu se vrea sa se rezolve problema intrucat multe entitati enumerate la sfarsitul articolului se tem sa nu-si piarda lefurile grase.Cam atat pentru azi.
Mă îngrozește lipsa de luciditate a postării dvs, ca și plusurile încasate. Ce e greu de înțeles? De 30 de ani, în fiecare an elevii și angajații statului sunt scoși la curățat râuri. Pușcăriași, jandarmi, de la CJ. Ca și cum asta ar fi treaba lor. Ecologia se face în școli. TOȚI profesorii și-au dus elevii la ecologizare cel puțin o dată pe an. S-a schimbat ceva? S-a schimbat pe naiba. Mai scutiți-mă cu lozincăraia asta! Biciul pe spinarea ticălosului, asta ne lipsește! Amenzi aplicate dur, legislație dură și într-un an de zile intră frica în nesimțiți. Credeți că nemții s-au născut civilizați? Când noi aveam încălzire prin podea în Dacia Felix, ei aveau vase de lemn cioplit cu cuțitul. Disciplina se impune întâi prin lege, și pe urmă prin educație.
Nu mai există conștiința de a săvârși fapta cea bună.Nepasare și bătaie de joc.Raspunsul l-a dat primarul Ogagau cu returnarea jegului.Din păcate e singurul care se zbate dintre edili,restul sunt cu petreciurile și ceterașii .Noroc cu vestitul virus care i-a mai ostoit cu zilele comunelor,cu fumul de mititei și dobele folcloriste.
LEO , oarecum ai dreptate, insa nici macar voluntarii si pescarii amatori nu mai doresc sa ecologizeze de-a moaca nici un metru de rau. Raspunsul este simplu. A doua zi starea apelor este la loc. Aici trebuie sa intre in actiune doar legea cu amenzile maxime, primariile si institutiile de forta si Garda de Madiu. Aici trebuie elaborat urgent un amplu calendar de actiune . Sunt unul din cetatenii care au participat la vreo 20 de actiuni de ecologizare. Am imbatranit si nimic nu s-a schimbat in aceasta privinta. Tineretul nici macar nu voteaza cum credeti ca vor organiza ei asemenea initiative ? In tot judetul BN suntem doar o mana de oameni implicati care din pacate suntem de multe ori marginalizati, ba mai mult suntem bataia de joc a unor comentaci rau voitori chiar aici pe online. Ce a facut CRISTIAN TETCU prin aplicatia lui cu coordonate exacte de gunoaie aruncate, nu a facut toate institutiile la un loc. De 30 de ani omul asta este reprezentantul LET DO IT al judetului BN.
Aplicatia a fost propusa ca si idee tot pe aici, prin comentarii.
De obicei cand vorbiti de comentaci, un pic mai mult respect.
Putem arunca cu cuvinte care denigreaza, ranesc(cum am facut-o anterior in comentariul meu bineintentionat) divizeaza. E simplu. Spatiul alb preia orice.
Umanul insa e fragil, la unii.
Nu incaseaza facil o alta versiune a imaginii in oglinda diferita de ceea ce se imagineaza.
Vai, vai.
Iar de la capat.
Ok.
Ganditi.
Din perspectia unuia care arunca sacii.
Omul face efortul de strange resturile unor activitati, in saci. Asta e investitie de timp.
Ca sa-i arate bine casa. Are instinctul de a pastra zona lui curata.
Acum insa are dilema lui.
Are o cantitate mare de deseuri.
Care evident nu o poate pastra pe site. Trebuie sa se debaraseze.
Aici intervin educatia si institutiile.
Prima Educatia, ar trebui sa-i ofere reflexul si cunostintele sa separe deseurile pe categorii in saci.
A doua, Institutiile care sunt platite to tde catre om, cel care va polua ar trebui sa-i ofere posibilitatea directionarii ca acel gunoi-deseuri sa ajunga in locuri unde vor polua minimal(degradare) sau chiar vor avea o noua viata.
Aici e nevoie de expertiza si instalatii, scheme de gandire-creativitate-inovare..
Astea nu vin de la ala de din sat.
Vin de la oameni care ar trebui sa fie pregatiti, sa se informeze, sa actioneze cu resursele pe care statul le pune la dispozitie.
Voi stiti ca in fiecare localitate care are cateva mii de persoane in unele tari au Eco-Centre???
Astea sunt locuri special prevazute cu vagoane -(acolo unde exista o cale ferata) cu containere..unde se face selectia materialelor. Metale, lemn, mobila, deseuri speciale -tip produse chimice. Cand acestea sunt pline sunt transportate la centre specializate.
Stiti ca sunt installatii industriale de compost care acelereaza descompunerea substantelor organice..
Stiti ca se incurajeaza reciclarea deseurilor care au continut ridicat in metale pretioase de catre organisme care au plasate cutii de colectare prin orice centru mai mare…Bateriile se recicleaza separat..metale grele.
Problema e ca s-a transformat modul de viata rural prin introducerea consumului de produse sintetice non-ecologice, iar acei oameni nu au infrastructura, cunostintele necesare cum sa manipuleze deseurile.
Inainte de a arunca cu pietre, amenzi, politie (sunt 200% ca printre poluatori sunt si cei care lucreaza in domeniul aplicarii legii), trebuie un efort masiv de educa( sensibilizarea populatiei , invata-selectionarea selectiva, reintari comportamentele de o maniera pozitiva-incuraja initiativele de curatare,) sau cu bastonul si amenda-cam singura prevazuta ca solutie universala in Romania, rata de succes e insa redusa. Spuneti-mi de cat timp se tot aplica amenzile …de o viata..S-a rezolvat problema??? Nu.
Apoi ar trebui ca Statul la nivel national sa adreseze problema. Aici sunt interese enorme.
Ganditi-va la exploziaexponentiala a numarului de produse nondegradabile. O impunere a folosirii de exemplu doar a pungilor de hartie din fibre reciclate. Sau a sticlei.
Dar marile companii vor rezista , pentru ca prin ambalaj e modul lor de a se promova, pastra produsul. Si ii costa mai ieftin. Dar la capat de linie si oamenii aceia sunt victimele propriilor politici de imbogatire….oazele verzi sunt din ce in ce mai rare.
Apoi ar trebui sa fie Eco-Centrele de colectare accesibile. Cand vorbesc de accesibilitate ma refer la distanta fata de cetatean dar si la accesibilitate economica, adica anumite costuri sa fie in cazul utilizatorului normal cat mai incitative. Adica daca iti renovezi casa, schimbi mobila pana la anumita cantitate sa nu platesti nimic..metri cubi sau frecventa depozitarii..Acolo ai incuraja pe cel care are 12 saci- sa duca 10 pe care nu plateste la colectare si 2 pe care ar fi dispus sa-si asume costul. Ce il costa sa mearga la rau , sa riste o amenda sau la ecocentru..
Doar o abordare sistemica regleaza problema.
Aplicand amenzi , dupa amenzi nu rezolva nimic consistent.
E o solutie temporara.
Trebuie regandit circuitul nu doar al gunoaielor dar si cel de decizie a unui poluator normal.
Si acu cateva zile s-a anuntat.
Greutatea produselor umane, produse de umanitate, a depasit pentru prima oara greutatea organismelor vii existente pe planeta.
E ceva specia noastra.
Aiurea în tramvai. În fiecare zi sunt descoperite zeci de specii noi, nimeni nu poate avea pretenția că știe care e masa (nu ”greutatea”) biotopului planetei.
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/human-made-materials-now-weigh-more-all-life-earth-combined-180976522/
Desigur e aproximare, ca doar nu te duci la cantar cu fiecare bucata de beton.
Cad despre incredulitatea manfestata despre declinul biodiversitatii exprimata in argumentul in fiecare zi se gasesc specii noi , bine altii pun problema diferit.
La fel ca si cu problema schimbarii climatului( cresterea temperaturilor anuale) datorita activitatilor antropice..
https://www.sciencemag.org/news/2020/06/earth-s-species-disappearing-alarming-rate
Oameni buni , intelegeti ca nu cu parul se rezolva problemele , chiar daca la un moment dat fostul premier Orban indemna primarii din PNL sa-l foloseasca.Tara e bolnava rau .Se taie copaci de sute de ani , de unii care n-au pus un pom in viata lor dar se dau mari industriasi si se lauda ca fac locuri de munca in loc sa fie obligati se planteze inainte 100 de puieti si apoi sa taie unul.Taranul roman care are o vaca sau doua este descurajat sa le mai tina , atata timp cat laptele din Kaufland costa 5 lei litru iar omului i se dau 50 de bani.Romania va fi o tara normala numai atunci cand printre altele un litru de lapte platit taranului va fi rasplatit cu o suma cu care sa poata cumpara 5 litri de posirca (cola sau similar) si cand autoritatile il vor lamuri ca e mai bine sa-i dea copilului lapte in loc de posirca.Nu va iau in bascalie oamenii seriosi , domnule Balan.Ceilalti , nu conteaza.Depinde mult de popa si de primar cum arata localitatea.Oamenii trebuie invatati , dresati daca vreti si apoi batuti(la figurat , desigur).Trebuie facuti sa inteleaga ca asa cum le place sa le fie curtea curata asa trebuie sa fie si vecinatatile (campul , padurea , raul ,ulita ).Democratia inseamna printre altele sa ai libertatea sa faci ce vrei cu conditia sa nu atingi libertatea altuia. Cand omul face ce vrea , de obicei NU FACE CE TREBUIE ! De aici trebuie sa se aplice legea , dura si cu celeritate , dar numai pentru cei pentru care nu se poate cu buna , cum se zice la tara.Parafrazandu-l pe Tramp va zic inca o data , EDUCATIA INAINTE DE TOATE , rezolva in mare parte problemele societatii.Pacat ca in focul luptei politice presedintele a uitat de proiectul sau de suflet „Romania educata”.I n alta ordine de idei ,aseara am aflat ca s-a editat un ghid care defineste deseurile si care creioneaza in mare principiile colectarii selective , la care toti ne pricepem cat ne duce mintea pe fiecare.Pote o fi de folos.Aviz ecologistilor declarati. Sarbatori fericite!
Pana la urma incidentul cu Ogagau arata cata incompetenta este.
A simulat un gest minimal ecologic, si a canalizat o revolta , sentiment popular..(Intotdeauna sunt altii sursa problemei nu, dar stati NOI..oare cand aruncam gunoaiele facem totul a la carte??-ma indoiesc..:) )
Deci acel om, din calitatea de Primar trebuie sa vie cu o solutie durabila.
Are autoritate peste oameni, are capacitatea legala de a face bugete, aloca bani, de a consulta specialisti.
Ce mama dracului (in guma, aici intru in limbaj si stare de spirit populista, merge perfect pe educatia romanului cea de toate zilele) ii ia handicapatului intelectual sa propuna impreuna cu altii infiintarea un centru de colectare cu cateva vagoane pe o linie dezafectata dintr-o gara de pe Somes in care oamenii sa poata sa-si duca gunoaiele, si sa plateasca 1-2 oameni ca supravegherea descarcarii sa se faca conform regulilor..
Ca e Primar, ales,
Doar nu o sa-si petreaca juma din viata sa vaneze contravenientii cu buldozerul in live-uri pe facebook sau facand apeluri dupa politie, jucandu-se de-a Zoro Ogagau Costum Versace Pritzuit, cu telefonul prin scenete politice inventate.
Glumesc.
Rolul de primar e sa gandeasca pe viitor si la o solutie sistemica si durabile.
LEO, CC . Nu trebuie vorbit de rau pe TRAIAN OGAGAU primarul din Sg. Bai. El a fost cu ideea acum 4 ani ca popii din toate satele sa le tina un cuvant de invatatura dupa slujba de DUMINICA privind starea mediului din comunitati. Era ziua de 24 ian UNIREA PRINCIPATELOR cand sefii de institutii stateau la sampanie prin Prefectura , CJ si Primarii. OGAGAU si voluntarii de MEDIU am fost repartizati pe la biserici si impreuna cu popii am tinut asemenea prelegeri. Nu am crezut vreodata in viata mea sa fiu pus intr-o situatie speciala oarecum, si din vecinatatea ALTATRULUI din biserica din Chintelnic sa imi expun ideile si rugamintile adresate oamenilor. Am facut-o si pe asta si inca de doua ori si la biserica din NEPOS. Dar cat credeti ca a tinut ? Deci ramane doar frica. Frica de amenda maxima si rusinea la GAZETA de PERETE a fiecarei Primarii in parte. Alta solutie eu nu mai gasesc.
Soluția Ogâgău convine pentru că e construită pe sistemul de valori inoculat prin educație. E convenabilă, nu necesită la mulți prea multă implicare personală ( alții dau amenzile, alții le primesc).Nu necesită implicare individuală.
Nu vorbesc aici de dumneavoastră care luați atitudine punctual.
Dar care ajungeți la capăt de drum şi puteri…deoarece e ca şi un ciclu care se repetă..aţi lovit un zid.
Ori aici e important de schimbat perspectiva.
De a înțelege.
De ce compatrioții aruncă gunoaie.
Aici trebuie făcute sondaje puse întrebări şi colectate răspunsurile dar fără amenințarea amenzilor etc.
Pornind de la înțelgere a necesităților..poți adresa soluții.
A schimba un comportament, e vorba de a face cel puțin 60 de repetiții cu noua obişnuință.
Doar un singur motiv exista si acela ii ca pur si simplu trebuie sa intelegem ca sa nu mai aruncam gunoiul in natura. Ca si la o casa, daca o maturi si o pastrezi curata, ea ramane curata, asa ii si aici, faci o ecologizare, iar apoi trebuie mentinuta. Dar, din pacate la noi nu exista asa ceva, oriunde faci curat, maxim intr-o luna ii la loc. Degeaba tot cautam motive. NU MAI TREBUIE ARUNCAT!!!
… măsuri de protecție … dar oare centrele mari de desfacere care vând volumul cel mai mare de produse cu rezultatul cel mai mare evident ulterior tradus in deșeuri DE CE NU AU NICI O RESPONSABILITATE ? ia… puneți la intrare in centrele importante de comercializare pe care le cunoașteți în zona administrativă Bistrita … niște puncte de colectare automată selectiv pt ambalajele vândute (sticla, pet, doze etc) de ex. Odată cu produsele (locale sau internaționale) noi comercializam și deșeuri .Puneți valoare adăugată la produse pe ambalaj, și returnati valoarea respectivă în momentul reciclări. Ulterior e treaba fiecăruia să facă contracte cu cei de la care achiziționează pt a se găsi variantele optime de gestionare a lor. Nu ne spălăm pe mâinii și hai pa. Nu se vrea ??? Nu se poate ??? … se urmărește doar profitul fără a avea responsabilitatea efectelor pt obtinerea profitului de pe piața locală sau globală ??? Si cetățeni au o vină, educația… etc. Dar haideți să începem să vb de reciclat cu cap. De ce înainte de 1989 ( unii ne amintim cum vindeam sticle, borcane de ex ) se putea. De ce atunci era mai curat pe maluri și prin păduri??? Oare pt că aveam o administrație? Oare pt ca cineva forțat sau nu ași facea treaba ? Oare pt ca producători industriali din toate bransele aveau responsabilitate sub o formă sau alta ? Domnilor din administrație nu mai tratați efecte fără a găsi soluții la cauze !!! Nu veți găsi soluții fără a forma o strategie din punctele de unde provin deșeurile. Altfel consumăm: banii, timp aiurea, energie, elemente care ar putea și trebui sa fie folosite pt a evolua, a construi, a aduce plus valoare. Nu e posibil sa mergi in natură să vezi gunoaie duse cu bascula și ulterior acoperite cu o bascula de pământ. Nu e posibil sa vezi ca uni bagă jeepul la spălat in vale. Merg și amenzile, dar haideți să acționăm cu materia cenușie folosită mai pătrunzător, să nu mai zgariem suprafața. Tot respectul pt Traian Ogagau !!! … Ce a descoperit dânsul, am vazut de cel putin 10 ani venind din parcul natural Munții Rodnei… mereu încercând să înteleg de ce nimeni din administrație nu vrea să vadă… iar răspunsul domnilor la această întrebare cred că se cunoaște sub o formă sau alta … Printre altele… responsabilizati pe cei răspunzători de colectarea deșeurilor. A devenit adunatul gunoiului o afacere de succes pt ca se câștigă baniiiii…. o dată de la administrație ca se colectează ( tarifele acestor afaceri alt subiect împreună cu politica de colectare respectiv gestionarea lor) după care apare iar venit din vânzarea lor către producători. (care mai nou circulă info prin piață că cumpără din ce in ce mai puțin și doar o anumită categorie de deșeuri). E un lanț trofic într-un cuvânt. Totul pleacă de la lanțul de transformare în materie primă respectiv produs final. Concluzia??? administratia deficitară, conflictuală prin normele ei uneori creează monștri (nu doar local)
E excelentă reflecția..
Cauzele tuturor problemelor din România sunt nesimțirea și lipsa educației.
Educație care se învață în celula familială şi socială..nu?
Sunt aspecte care totuşi ci țin de educație ci de modul cum suntem programați ca specie biologică sā reacționăm.
Faimosul cerebel reptilian. :):) Prea
simplistic a se separa buna educație, reaua educație într-o lume a ideilor dominată de cele inspirate din Biblie..panaceul universal al tuturor problemelor. Valorile crestine sunt un zid impotriva curiozitatii intelectuale, dorintei de a explora impotriva cailor batute.
Cădem perpetual dintr-un slogan în altul pentru că adresăm problemele cu aceleaşi soluții de suprafață.
De obicei soluțiile bune vin după o abordare multidisciplinară,o lungă observare, divizate a problemelor în părți mai mici rezolvabile..iar apoi încercări pentru a selecționa ceea ce funcționează mai bine în anumite circumstanțe. Ohh o să spună că promovez religios metoda ştiințifică.
Lol.
Remarcați chiar în sondaj s-au adresat întrebările dintr-o perspectivă nu de înțelegere ci de acțiune politică. S-a urmărit legitimizarea politică a acțiunilor ecologice.
Pentru că un sondaj real ar fi unul care include şi adresa întrebări individuale incomode.
Şi cu asta mă opresc, zicând dlui Ogâgău să-şi cumpere maşină electrică la Primărie că se plimbă şi poluează prea mult, se pare ..:)
sub formă de glumă desigur, ecologiştilor justițiari de serviciu.
Respectul romanului pentru natura se vede foarte clar… La colibita (marea de la munte / fosa de la munte) am vazut ca in lac se scurg fosele proprietarilor de vile si pensiuni, pe rauri se arunca gunoiul, dejectii de la fose septice si ne miram ca prostii de ce ne ocolesc turistii. Pai ce rahat sa vada in judetul si tara asta nenorocita de toti politrucii, comunistii si clasa politica care de 30 de ani fura tara si nu face nimic esential pt tara.
Prosti am fost , prosti am ramas.
Mandri ca suntem romani. Restul nu conteaza.
Se spune că într-una dintre vizitele sale în România, Constantin Brâncuși le-ar fi spus unor rude: “V-am lăsat săraci și proști, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.
Occidentalii care ne vizitează județul în scop turistic sau pentru parteneriate ne numesc nu proști sau idioți ori altcumva, ci niște primitivi. Este destul să ne vadă râurile sau instituțiile care le gestionează și ajung la aceeași concluzie implacabilă: niște primitivi. E drept că primitivii fac eforturi imense pentru a ajunge măcar în Evul Mediu timpuriu, atunci când îl invită repetat pe Andrei Andreicuț în județ ca să le accepte primitivismul. De asemenea, primitivii fac eforturi disperate pentru a se înfrăți măcar cu China sau cu Belarusul atunci când Occidentul îi respinge ostentativ. Bistrițeni, voi cultivați pe mai departe mizeria în râuri și peste tot unde puteți pentru ca Occidentul european să vă numească și pe mai departe, niște primitivi. În cel mai bun caz, niște primitivi utili.