Politică

Plantat de salcâmi la marginea drumului, manualul crescătorilor de porci, intabularea gratuită a terenurilor – proiectele lui Stelian Dolha

Candidatul USL în Colegiul 4 Camera Deputaţilor, Stelian Dolha, a organizat, joi, un working lunch având ca temă „Perspective de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud în intervalul 2013-2020”. Cu acest prilej, el a vorbit despre proiectele sale ca viitor parlamentar, atât economice, cât şi legislative.

Potrivit lui Stelian Dolha, în următorii 10 ani, Bistriţa-Năsăud va fi un judeţ bogat cu o activitate economică intensă în satele sale şi o infrastructură care să îi permită acest lucru. El şi-a propus realizarea unui număr de patru depozite de produse agroalimentare în zonele cu potenţial din judeţ şi iniţierea unui cerc economic în care să fie implicaţi producătorii locali.

De asemenea, actualul vicepreşedinte al CJ Bistriţa-Năsăud şi-a propus protejarea producătorilor locali de lapte prin crearea unui pachet de măsuri care să îi sprijine, inclusiv prin crearea unui centru pentru muls în satele din judeţ.

„Această problemă este deosebit de importantă întrucât, în situaţia în care laptele nu va mai putea fi preluat de la producătorii locali, vor scădea veniturile celor care deţin animale, iar preţul plătit de consumatorul final va fi mai mare”, crede Stelian Dolha.

Candidatul USL pentru funcţia de deputat în Colegiul 4 mai crede că trebuie realizate împăduriri pe baza liniilor de finanţare deschise de UE în special pe terenuri degradate.

În programul său este şi un alt obiectiv interesant: plantatul salcâmilor care să impulsioneze apicultura.

„Zona de câmpie a judeţului este una dintre cele mai paupere. Se impun investiţii în toate domeniile. În colaborare cu autorităţile locale se vor face plantări de copaci, în special din special salcâm pe marginile tuturor drumurilor comunale şi la marginile care delimitează  terenurile aflate la marginea comunelor”, a declarat Dolha.

De asemenea, el a mai spus că îşi doreşte  ca, tot în zona de câmpie, una dintre cele mai lovite de secetă, să fie realizate bazine de captare a apei, iar aceasta să fie folosită pentru iriganrea culturilor când nu plouă.  Pentru cei din zona de munte, vicepreşedintele CJ intenţionează să propună valorificarea deşeurilor lemnoase şi păioase şi transformarea lor în biomasă, dar şi înfiinţarea unui centru de spălare şi prelucrare a lânii pentru creşterea valorii economice a lânii.

Stelian Dolha crede totodată că se impune şi crearea unui pachet de măsuri specifice şi transfer de know-how cu privire la asigurarea unei calităţi constante pentru porcii de carne.

„O problemă semnalată de abatoarele din judeţ este că producătorii locali nu pot să asigure o cantitate de porcine constantă şi, ca urmare, preferă, să importe carnea din Ungaria. Se impune crearea unui pachet de măsuri pentru creşterea uniformă a porcului, de un manual, prin care vor fi descrise exact tipul de mâncare şi regularitatea  hrănirii pentru a asigura o creştere uniformă”, a declarat Stelian Dolha.

De asemenea, candidatul USL propune intabularea terenurilor în mod gratuit întrucât, în felul acesta, vor fi înscrise toate terenurile în Cartea funciară.

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • Foarte bun planul si usor de pus in aplicare cu ajutorul subventiilor vor avea si oamenii ocupatie mai aproape de NATURA .
    Totul se poate schimba IN BINE.cu putina iubire fata de semeni.ADAUG UN CITAT
    „Se prea poate sa nu fiti responsabili pentru situatia in care sunteti, dar veti deveni daca nu veti face nimic ca s-o schimbati”Martin Luther King

  • bravo, foarte logice aceste proiecte si de bun simt. sunt proiecte care incearca sa rezolve, concret probleme, care apar in viata de zi cu zi…

  • bune toate in afara de salcami….mai bine rachita ca cedeaza la masinile consiliului judetean/ parlamentarilor cand ies in decor daca nu respecta promisiunile de….AICI….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.