Actualitate

Programările pentru vaccinare, oprite temporar în Bistrița-Năsăud, se fac începând cu 1 martie

Programările pentru vaccinarea anti-Covid-19 din etapa a doua au fost oprite temporar, toate locurile fiind ocupate până în data de 8 februarie, însă joi dimineața STS a anunțat că oamenii se pot programa din nou pe platformă începând cu 1 martie, după ce se termină rapelul la cele două centre din Bistrița.

Directorul DSP Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a declarat pentru Timp Online că a fost contactată de STS care a anunțat-o că, începând cu 1 martie, lumea se poate programa din nou.

”M-au sunat cei de la STS și mi-au spus că, după ce se termină 21 de zile, din 8 februarie, adică după ce se încheie rapelul, oamenii se pot programa din nou și s-a creat deja această posibilitate tehnică pe platformă”, a precizat ea.

Dr. Anca Andrițoiu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, ne-a explicat de ce s-a luat această măsură.

”Fabrica Pfizer face retehnologizare și, ca atare, a redus numărul de doze pentru toată Europa și fiecare țară a primit o cantitate de vaccin pentru următoarea perioadă, mai puțin decât era prevăzut și atunci a trebuit să ne reorganizăm puțin până când ei își reiau activitatea și până când am înțeles că va apărea la sfârșitul lunii – sau așa se dorește – vaccinul de la AstraZeneca și atunci vom reveni la cantități mai mari. S-au făcut niște calcule și, pe fiecare județ, în funcție de populația peste 65 de ani și în funcție de solicitări, s-a aprobat un număr de persoane cazuri noi care să poată fi vaccinate în următoarea perioadă. Noi fiind județ mic și se pare că avem puțină populație peste 65 de ani, inițial au vrut să ne dea doar un cabinet cu 60 de locuri. Ne-am supărat și am solicitat suplimentarea și, până la urmă, am primit trei cabinete cu 180 de locuri, ce avem acum: două în Policlinica Bistrița și unul la Murivisan. Sigur că lumea e dornică de vaccinare, ceea ce mă bucură foarte tare și s-a programat până în 7 februarie 2021 pentru că în 8 februarie începe rapelul, se împlinesc 21 de zile. Și atunci am solicitat ca, începând cu data de 8 februarie, să primim aprobare să deschidem alte fluxuri noi”, a spus dr. Andrițoiu.

Solicitarea pentru deschiderea de centre noi a fost transmisă Ministerului Sănătății, așteptându-se o aprobare în acest sens în următoarele zile.

”Așteptăm să vedem câte centre ne aprobă Ministerul Sănătății ca să ne încadrăm în limita vaccinurilor care sosesc. Probabil că ne vom duce în teritoriu fiindcă bistrițenii au fost favorizați, au avut aici centrele de vaccinare. Trebuie să ne gândim și la restul populației. Ieri am avut videoconferință și ni s-a spus că azi sau mâine vom fi anunțați câte centre putem deschide și atunci noi vom analiza și vom lua o decizie”, a declarat dr. Andrițoiu.

Cele două centre din Bistrița cu trei fluxuri vor continua să funcționeze, dar vor administra a doua doză de vaccin celor care deja și-au administrat-o pe prima: ”Încep rapelul și evident că toate locurile vor fi ocupate”.

Întrebată în ce localități ar putea fi deschise centre noi de vaccinare, șefa DSP a spus că cel mai pregătit e centrul din Prundu Bârgăului.

”Centrul de la Prund are echipă medicală și tot ce trebuie și e aproape de Bistrița, iar bistrițenilor le va fi mai ușor să ajungă acolo dacă nu mai putem deschide alte centre la Bistrița. Pe urmă la Beclean ar fi iar o zonă cu acoperire mare, la Năsăud. Să vedem în funcție de câte locuri primim. Dacă vom putea deschide doar două centre vom merge în teritoriu pentru că deja la Bistrița s-au vaccinat mulți. Trebuie să ne gândim că avem populație și în județ și nu putem să le pretindem celor peste 65 de ani să vină la Bistrița, deși au făcut-o mulți în perioada aceasta. Trebuie să ne ducem și în teritoriu”, a spus dr. Andrițoiu pentru Timp Online.

În ce privește faptul că sună ocupat la call-center, dr. Andrițoiu a spus că au fost zile și cu 600 de apeluri. ”Din cauza acestui aflux de apeluri s-a cam așteptat pe linie, dar au răspuns în final și le-au făcut programarea celor care au sunat acolo”.

În ce-i privește pe bolnavii cronici care nu au reușit să se programeze, șefa DSP i-a sfătuit să se adreseze medicilor de familie.

”Depinde și de legătura pe care o au cu ei. Avem medici de familie care au stat foarte atenți, iar când s-a deschis platforma și-au înscris pacienții și nu a fost nicio problemă. Sunt alți medici care nu au făcut asta și au rămas oamenii neprogramați, dar eu o să-i anunț pe medicii de familie imediat ce luăm o hotărâre să-și pregătească listele și să poată înscrie oamenii. Cei care nu pot ajunge la medicul de familie să sune la call-center”, a menționat directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Compania Pfizer a anunțat că reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu BioNTech, în perioada în care îşi îmbunătăţeşte capacitatea de producţie la 2 miliarde de doze de vaccin pe an de la 1,3 miliarde în prezent. Pfizer a precizat că este necesar să realizeze unele modificări la nivelul procesului şi a unităţii de producţie care vor necesita aprobări suplimentare.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3393635700765896

11 comentarii

  • suntem luati de prosti,cica ,,Fabrica Pfizer face retehnologizare,,si nu mai sunt vaccinuri ,dar pana acum au lucrat cu aparatura din anii 80???

    • A fost comunicatul firmei Pfizer
      Da, oprește o fabrică pentru a monta și alte linii de producție pentru vaccin.
      Nu poți produce ( reglementari stricte ) dacă nu se poate asigura mediu steril . Cum vezi tu situația ? Un utilaj să producă vaccin iar langa doi lăcătuși și un electrician montează o linie noua ?
      Așa ceva nu permite Good Manufacturing Practice (GMP) la producția de medicamente de uz veterinar ce sa mai zic de uz uman.
      Poate la fabrica unde se produce Sputnik V e permis.
      Vaccinezi dar cu ce ?
      Crezi că Pfizer nu ar produce mai mult dacă ar putea mai ales acum când au monopol ? Mai ales că Moderna sunt și mai limitați la producție .

    • Mai puternicii planetei, America, germania,Franța și Anglia iau grosul producției iar restul sunt prostiți cu „retehnologizare” și împărțirea echitabilă de către UE.

    • Daca nu eram în UE poate nici nu era începută vaccinarea, sau erau achiziționate la un preț de 3 ori mai mare. Vedeți pe ce loc e Rusia cu al său Sputnik V
      Aveți topul și comparati
      Israel 37,07
      United Kingdom8.01
      United States4.99
      Denmark3.21
      Ireland2.47
      Lithuania2.37
      Spain2.36
      Slovenia2.31
      Italy2.12
      Canada1.84
      Iceland1.82
      Romania1.81
      Germany1.67
      Estonia1.66
      Poland1.56
      Sweden1.45
      Czechia1.45
      Hungary1.43
      Finland1.41
      Croatia1.32
      Slovakia1.32
      Norway1.21
      Greece1.18
      Portugal1.04
      France1.02
      Luxembourg0.99
      Latvia0.98
      Russia0.69

  • Este foarte clar , cererea de vaccin este mai mare decat oferta. Asa „mic” cum e , numarul celor care doresc sa primeasca vaccinul este mult mai mare decat numarul dozelor ce pot fi asigurate pentru judet.Pentru mine a fost totusi o mare surpriza sa aflu ca centrul de vaccinare de la Prundu Bargaului este mai pregatit de functionare fata de cele din orasele Nasaud si Beclean. O fi vorba de lipsa de spatii , de lipsa de personal medical , de interes mai mic al autoritatilor locale etc. ? Din informatiile mele firma Pfiser ar intentiona sa deschida (alaturi de fabrica din Belgia , in curs de retehnologizare si marire a capacitatii de productie ) inca una in Germania. In viitor vor fi vaccinuri disponibile si pentru cei care „nu se pot bate” acum pe platforma de programare , nu sunt prea ajutati de medicii de familie si de DSP-uri iar pentru cei din zone greu accesibile sau cu domiciliile indepartate de centrele de vaccinare se vor organiza caravane de vaccinare.

  • sa va fie rusine!!!!!!!!!!!!! lasati categorii vulnerabile de izbeliste! fara pensii fara vaccine, pe drumuri! multumim frumos pentru aplecarea fata de sanatatea noastra! nu v-ar fi un pic…. 1 martie?????????????????????????? da nu mai bine nu mai faceti deloc?

    • Valea Somesului nu există pt .”nobilimea”din Bistrița. Suntem cetățeni de mâna a doua!Auzi Prundul Bargaului….Fara Năsăud, Sangeorz-Bai ,Rodna.etc.

  • D-na Sabrina , programarile se opresc numai temporar , nu de tot , in asa fel incat sa se asigure continuitate la vaccinare pentru primul vaccin si pentru cel de-al doilea (rapel) la cei programati deja. Este de inteles ca programarea si numarul de cetateni posibil eligibili sa depinda de stocul de doze ce poate fi asigurat. Nu este de vina nici prefectul nici d-na Anca Andritoiu care a explicat foarte clar cum stau lucrurile. Aveti putintica rabdare.Daca incepand cu prima decada a lunii februarie vor sosi in tara mai multe doze , se intelege de la sine ca si judetul va beneficia la randul sau de o cantitate mai mare iar dupa 1.03.2021 exista posibilitatea/probabilitatea de programare pentru mult mai multi cetateni.

  • Mai grav e că se vaccinează „voinicii” de la SRI și alte instituții de represiune înaintea bătrânilor care chiar au nevoie disperată de acest vaccin.

  • Vasilica dragule , profesorul Adrian Streinu Cercel a afirmat inca din primavara anului trecut ca in momentul in care va fi disponibil un vaccin va fi bataie mare pe el! Fara rusine , fara obraz, fara mustrari de constiinta. De ce se intampla asa? Pentru ca nu s-a facut o prioretizare clara a categoriilor de cetateni , platforma de programare permitand accesul mai multor categorii in acelasi timp. De ce ? Nu pot sa raspund , dar ce se petrece seamana cu talcul proverbului strabun: „Cine poate , oase roade , cine nu , nici carnea n-o mananca…Cred ca ai inteles.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.