Vânzarea prin licitație publică a 32 de spații comerciale şi de prestări servicii din Bistrița, proprietatea privată a Statului Român, majoritatea în centrul istoric, a fost respinsă de legislativul local cu 14 voturi ”pentru”, niciunul împotrivă, dar cu 5 abțineri.
Unii dintre consilierii locali din opoziție, în speță cei de la PMP și o parte dintre cei din PSD, au propus să nu fie vândute cu ușurință spațiile aflate în proprietatea orașului, ci mai degrabă refăcute și închiriate.
”Am avut anul trecut o lucrare pentru un imobil din zona centrală cu un planșeu prăbușit, așa cum o parte din aceste imobile sunt, cu refacere parte de acces, parte de fațadă, refacere învelitoare. Au fost și lucrări de rezistență, iar prețul s-a ridicat undeva la 70.000 de lei pe un imobil care nu a necesitat lucrări foarte ample. A solicita o închiriere – ca și locuință – nu se pune în discuție pentru că am compensa investiția în zeci sau sute de ani. Ca și spații comerciale, sigur, se poate discuta”, a spus directorul Direcției Patrimoniu, Vasile Marina.
Consilierul Tudor Filip (PNL) a precizat că spațiile scoase la vânzare, ”în procent de 90%, sunt în curți comune, au pereți comuni, sunt într-o stare deplorabilă din punct de vedere tehnic și estetic”: ”Nu cred că este în avantajul Primăriei Bistrița să aducem spațiile la o stare cât de cât. Eu am văzut două dintre ele: le cade acoperișul, apa este infiltrată. Multe ar trebui demolate, dar nu se poate face acest lucru fiindcă sunt vecini acolo. Sunt încăperi de 15-30 de metri pătrați, la etaj, depinzi de vecini. Nu poți să te apuci să renovezi dacă vecinii nu sunt de acord cu asta, să nu semneze ceea ce vrei să faci”.
Secretarul general al municipiului Bistrița, Floare Gaftone, a spus că procedura de vânzare prin licitație publică este extrem de anevoioasă. ”Noi credem că o parte din cele 50 de spații foarte valoroase din centrul istoric își vor găsi proprietarii care să dorească să investească în centrul istoric și o să devină adevărate bijuterii. Nu putem spune că sunt niște spații în care nu merită să investești. Noi vom face insistent procedura de licitație publică și sperăm să avem cât mai mulți ofertanți pentru a-i fi redată strălucirea de odinioară”, a spus Floare Gaftone.
După ce proiectul a căzut la vot, viceprimarul Sorin Hangan a intervenit și a spus: ”După ce spunea doamna secretar care e în comisia aceasta și care e foarte atentă la toate spațiile, mai ales cele au o anumită arhitectură – știți că dânsa e îndrăgostită – după ce toate procedurile sunt greoaie ne mai punem frână și singuri. Eu am făcut parte din această comisie timp de 8 ani și cred că am vândut un singur spațiu în 8 ani. Procedura e cât se poate de transparentă, spațiul e evaluat de un evaluator extern, există în comisie un membru al Ministerului Finanțelor, deci nu se întâmplă absolut nimic. După ce că toate aceste proceduri sunt greoaie ne mai punem frână și singuri, vă spun eu că din unele va rămâne doar poza și ceva moloz pentru care va trebui să mai și plătim să-l ducem la groapa de gunoi. Sincer nu înțeleg și o iau ca pe o necunoștință de cauză. De-asta nici nu am vrut să fac parte din comisia aceasta, pentru că nimănui nu-i pasă decât la modul declarativ. Tuturor vă pasă de averea Bistriței, dar nu facem nimic cu ea. Ne punem frână singuri. Asta așa, ca să vedem care e realitatea”.
Alexandru Bria (PSD): ”Eu am votat proiectul, domnule Hangan, dar să știți că există în politică instituția negocierii. Dacă aveți impresia că un proiect nu va trece, găsiți-vă modalitățile să vă asigurați că trece. De-asta sunteți la putere, ca să adunați voturi și să duceți înainte proiectele”.
Cristian Niculae (PSD): ”Și eu am votat acest proiect. Sper să reveniți cu el, consilierii locali să-l înțeleagă, să-l explicați mai bine”.
În Bistrița există 54 de imobile înscrise ca spații comerciale și de prestări servicii, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Consiliului Local. Pentru un număr de 9 spații, Consiliul Local Bistrița a aprobat vânzarea, iar datorită faptului că aceste spații sunt clasificate în categoria monumentelor istorice sau sunt situate în zona de protecție a monumentelor a fost obținut avizul conform al Ministerului Culturii.
32 de spații au fost înscrise în evidențele de carte funciară, împreună cu cotele de teren aferente, în proprietatea privată a statului, iar pentru un număr de 13 spații urmează să fie demarată procedura de înscriere a acestora în evidențele de carte funciară.
Foto interior: arhivă, casă strada Nicolae Titulescu, al cărei acoperiș s-a prăbușit.
Oare de ce se intenționează să se ascundă ce se întâmplă în comisile din primărie și în consiliu local ?!
Am urmărit trebuie să recunosc cu mari eforturi ce le 3 părți ale ședinței CL de ierieri unde mașina de vot PNL a funcționat iarăși în lipsa oricăruil fel de dezbateri, ceetățeni orașului și majoritatea consilierilor nu știu ce se întâmplă și ce votează,
Noul tartore din CL a fost de o nesimțire care a depășit orice limite a ajuns încercând să închidă gura altei doamne consilier așa de jos că sa legat de mama dumneai la așa un comportament te puteai aștepta la un om care locuiște pe pietonal nu la ditamai consilieru. Același consilier nesimțit a încercat și a reușit să oprească dezbaterile spunân că la acestă ședință se uită PRESA ȘI ORICE adică presa și orice din oraș nu trebuie să cunoască ce se întâmplă în prișarie, Nici președintele ședinței CL nu sa lăsat o mai prejos oprin dezbaterile spunând că proiectele au fost dezătute în comisi ba mai mult de atât la proiectul nr. 7 nici nu a mai comunicat rezultatul votulu, de ce să-l mai comunice dacă votul era deja știut și ședința este de fapt o mascaradă și toate jocurile deja sau făcut în culise de câțiva oameni în detrimentul cetățenilor orașului,
La întrebarea despre cel două PUG-uri ” cel mai competent primar care lar fi putut avea Bistrița ” a dat un ră spuns ” competent ” evaziv și atât: Dacă Da Da dacă Nu Nu. Când consilieri au revenit cu întrebarea solicintdui totuși să răspundă sa făcut că nu aude și nu mai răspuns nimic.
Scuzați greșelile de ortografie încă sunt terifiat de ce se poate întâmpla întro ședința de CL.
Ce sa mai zici???? avem ceea ce MERITAM!!!
Asta e politica romaneasca… totul se face in culise, ei sunt zeii sau Dumnezeii care fac si desfac tot, totul se face doar cum vor EI.
Ce asteptari sa mai ai? astia au mai fost la puterea locala la nivel de viceprimar, muuult timp.
Noi ne zdrobim degetele aici scriind tot felul de aberatii, constatand evidentele, constatand bataia de joc la adresa populatiei, constatand nerusinarea… dar cu ce folos?!?!?
Anti PSD au iesit 1 milion de oameni in strada in Romania, cele mai mari demonstratii din istoria Romaniei, iar ei organizau chermeze, premii, decoratii si nu intelegeau ce vrea lumea (nici nu-i interesa!!!)
Radu interpreta Legile si avea o parere extraordinara despre ele… si nimeni nu intelegea ce vor #rezist-ii.
Si ca urmare, nu au facut nimic, nu au patit nimic, totul s-a terminat cu incendiul de la Colectiv
Viceprimarul parfum sa dovedit din nou că este doar un figurant în cadru mașini de vot PNL, pe tot parcursul ședinței a spus doar un singur cuvânt „prezent” atunci când se făcea prezența.
Eu sunt curios de domnul limba lunga și fină Ciobanica ce părerere are , care acum încearcă sa se pună bine cu toată lumea , cu așa consilier (țepar de profesie) ne meritam soarta !!!
Apucati-va stimati edili si tineti odata sedintele CL live ! Asa cum politicienii din CJ o fac la Palatul Culturii si voi puteti organiza asta tot asa. Precum oamenii merg la Biserica si nu e nici un bai, si d-vs puteti sa va organizati. Si popii v-au intrecut la acest capitol . La Reghin primaria isi organizeaza sedintele intr-o sala de cinema cu public si este asigurata distantarea si masuri optime . Sunt bistriteni interesati sa va supravegheze si sa intervina. Pe ZOOM-ul vostru interventia e dificila si transmisia greoaie cu intreruperi, ce mai o ZAMA intr-un borcan va iese.Fiti deschisi si pe comisii, in special comisia de Urbanism sa fie inregistrata sedinta ca acolo se fac matrapazlacurile. Nu mai vrem sa stati ascunsi fata de contribuabili. Sa va vedem fetele si ochisorii injectati de jmecherii.
De ce sa nu fie online???? lasa sa fie online si public linkul de conectare!!!! Nu au decat sa ceara buletinul sa vada ca locuiesti in Bistritasi sa se conecteze tot orasul, sa-i vedem atunci cat sunt de viteji, nu doar presa si Balan, tot orasul!!!!
As vrea sa cumpar in acest stadiu pentru ca mi convine.
Propun acestor personaje sa vanda cu conditia ca in 5 ani sa faca actele, sa modernize si sa puna in functiune cu ajutor de stat de la Ministerul Culturii.
Primaria prin sleata lor de consultanti sa faca documentatia de absorbtie a banilor .
Documentatia ar trebui sa contina si iesirea din indiviziune al imobilului.
Tot ce inseamna centrul vechi e o harababura din acest puct de vedere.
Altfel….e o negociere pe surcele….. nu pe proprietate
MARIUS POP . Nu am de ce sa imi cer scuze public ca am vrut sa promovez un tanar antreprenor. Nu am stiut o clipa nimic din ce au tinut la secret bistritenii. Din contra pe acestia din urma -i acuz de impostura si ca au tainuit toate astea. Daca erati cu onoare ati fi venit la timp sa informati partidul. Deci te rog sa nu mai faci afirmatii strambe la adresa mea, pt. ca si eu am fost surprins de aceste stiri si am reactionat oarecum dupa ce acest tanar zebzec m-a rezolvat politic la Bucuresti de am iesit din politica momentan. Insa astept niste hotarari judecatoresti dupa care vom reveni la momentul oportun. Pot sa te asigur ca din 2007 de cand am facut politica ecologista de fiecare data am jucat super-cinstit si pe fata.Nu ma cunosti absolut deloc Marius Pop !
Ma uit la poze si nu vad nici o casa cu acoperisul prabusit!