(FOTO-VIDEO) Duminică 31 ianuarie, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu din Bistrița.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Parastasului pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 10 ani.
Cu o zi înainte, lăcașul de cult își serbează hramul de Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan.
Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” a fost primul edificiu al cultului ortodox ridicat în oraș, între anii 1927-1938. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan și al Patriarhului Miron Cristea. De altfel, primul protopop ortodox al Bistriţei, Grigore Pletosu, este înmormântat în curtea Bisericii ”Sfinţii Trei Ierarhi”. Pictura murală originală a edificiului a fost schimbată între ani 1987-1990 când clădirea a fost restaurată. Pictura veche, realizată de pictorul Ioan Herţeg a fost acoperită cu picturi în stil religios, executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arheiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.
In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz (Teologul) si Ioan Hrisostom (Gură de Aur). Această sărbătoare semnifică unitatea crestinilor. Sfintii Trei Ierarhi au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină, fiind numiţi „Protectori ai învăţământului teologic”.
După multi ani de dispute intre comunitătile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul impăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.
Cei trei sunt sărbătoriți și individual: Vasile cel Mare- pe 1 ianuarie , Grigorie Teologul- pe 25 ianuarie și Ioan Gură de Aur- pe 13 noiembrie si 27 ianuarie .
-Sf. Vasile cel Mare (330-379) este considerat unul dintre fondatorii Ortodoxiei Niceene, care a fundamentat conceptul despre Sfânta Treime.
-Grigorie Teologul (330-390) s-a opus „arianismului”, sustinând natura divină si umană a lui Isus Hristos (Om si Dumnezeu).
-Ioan Gură de Aur (344-407) A fost unul dintre marii părinti ai lumii creștine, considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană.
Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, acestia au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.
La noi in tară numeroase biserici poartă hramul „Sfintii Trei Ierarhi”. Intre acestea se numără si Biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Bistrita.
Valoarea teologica. Auzi acolo! Mare brânză.
Dupa Unirea cea mare ,pt romanii din Ardeal dorinta cea mai arzatoare era de a avea si o Biserica care sa-i reprezinte. Credeti ca a fost usor?Erau in 1918 in Bistrita cca 100 de familii ortodoxe.Erau saraci si inconjurati de neprieteni.Dar cu inimile aprinse de dragoste de Tara si Biserica.Cu ajutorul Armatei,prin imprumuturi,platite cu greu ,prin ajutoare venite de la mari binevoitori,intre care si George Enescu,care a concertat pentru a contribui la edificarea Bisericii,dar in principal prin banutul vaduvei ,asa cum se intampla in majoritatea contructiiolr de Biserica,asa, s-a ridicat una intre cele mai frumoase Biserici.A durat 14 ani ,de la punerea temeliei in 1927 pana la sfintirea bisericii in plin razboi mondial1941, Era o mare realizare!A ramas asa ,aproape 50 de ani , cu peretii acoperiti de var, pana s-a realizat pictarea intregii Biserici de o echipa condusa de pictorul prof.Mihail Fordea.In 1990 -2 septembrie,vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanul,care si-a dorit din suflet implinrea acestui vis,a resfintit aceasta catedrala si a rasplatit cu rangul de iconom stavrofor preotii :Ioan Bartos ,+Victor Fagaras si Liviu Sugar.Azi,Biserica este slujita cu vredncie de pr.Ioan Pintea si pr.Stefan Borodi ,inconjurati de credinciosi dornici de a sprijini Sf.Biserica -MAMA NEAMULUI ROMANESC!
Față de efortul ctitorilor, întreținerea ei, în vremurile de azi, ar trebui să fie o bagatelă, dar aspectul exterior este cam părăginit și nu are ”strălucirea” unei catedrale.
Nu pare suficient gospodărită și întreținută !
Daca au construit si biserica de peste pod bugetul s-a redus… Daca vreti sa donati bani pentru renovare puteti sa o faceti. Sunt prea multe biserici construite in oras. Trei sau patru erau destule. Lumea merge la biserica pe la pasti si la craciun.
Si toti au studiat la gimnaziul graniceresc greco catolic din Nasaud. Vremuri frumoase pana la venirea comunistilor si a calailor bolsevici.
Duminică 31 ianuarie, 2021 se implinesc 10 ani de la trecerea in eternitate a IPS Bartolomeu Anania, mitroplit al Clujului si om de cultură care a fost un mare iubitor al meleagurilor bistritene. Lui i se datoreaza Crucea monumentală ridicată in Pasul Tihuta lângă Mănăstirea „Nasterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele. O dorintă, din păcate neândeplinită, a IPS Bartolomeu Anania, a fost aceea de a infiinta la Bistrita un muzeu de arta religioasă . Dupa cum se mentiona in presă la vremea respectivă, IPS Bartolomeu a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma ca după reabilitare să fie amenajat muzeul. (vezi: http://www.mesagerul.ro/2006/05/17/cj-isi-modernizeaza-sala-de-sedinte ).
Din pacate, dupa reabilitarea fostei cladiri a BNR, care urma sa gazduiască muzeul de artă religioasă, aici a fost mutată Biblioteca judeteană, cu toate că se stia că spatiul respectiv era insuficient. De aceea a fost nevoie ca ulterior să mai fie construită incă o anexa inghesuită in curtea respectivă, pentru a satisface nevoile bibliotecii . Si cu toate astea nici acum biblioteca nu are spatiu suficient. Asta se intâmplă când lucrurile nu sunt gândite bine de la inceput. Prin urmare, ignorând dorinta lui IPS Bartolomeu, orasul Bistrita a rămas fără un muzeu de artă religioasă, dar si fără o biblioteca publică pe măsură, la nivelul cerintelor secolului XXI.
Chiar dacă, după reabilitare in cladirea fostei filiale a BNR a fost mutată Biblioteca Judeteană, dorinta IPS Bartolomeu ar trebui indeplinită, prin amenajarea unui muzeu de artă sacră, eventual in clădirea protopopiatului unde a functionat o lungă perioadă de vreme Muzeul Judetean. Ar fi un gest de cinstire a memoriei Inaltului prelat ca muzeul de artă sacră să poarte numele mitropolitului Bartolomeu Anania.
Cu atât mai mult cu cât Vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu Anania nu i-a fost respectată nici ultima dorintă de a fi inmormântat la Mănăstirea Nicula, asa cum rezulta din testamentul sau: „Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn, având deasupra piatra pe care mi-am pregătit-o din timp”. După cum se stie a fost inmormântat in subsolul Catedralei din Cluj unde a fost adus pamânt de la Nicula si presarat simbolic peste sicriu, ceea ce nu inseamnă „groapă de pământ reavăn”.
Prilej pt Par.Director de Biblioteca sa se laude cu realizarile celor ce timp de 94 de ani au facut posibil sa existe o astfel de Biserica ,dotata cu tot necesarul,dar nu datorita dansului,care slujeste la vreo 10 domni…
https://youtu.be/l4OZuFS5zh8
Oare câte minunății au văzut zidurile bisericilor?