Actualitate

Școlile din Bistrița-Năsăud primesc 20.500 de teste rapide antigen. Formularul pentru părinți

În școlile din Bistrița-Năsăud vor ajunge 20.500 de teste rapide antigen, transferate de spitale, de la UPU, DSP și Serviciul Județean de Ambulanță, către Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și mai departe pentru unitățile școlare.

Dintre acestea 6100 provin de la Serviciul Județean de Ambulanță, 5300 de la UPU de la Spitalul Județean de Urgență, 5100 de la SJU, 2300 de la DSP și 1700 de la Spitalul Orășenesc Năsăud.

Repartiția a peste 1,38 milioane de teste rapide, antigen, a fost decisă vineri prin ordin al comandantului acțiunii, de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Documentul prevede că testele antigen se transferă de spitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la direcțiile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică județene și mai departe pentru unitățile școlare.

”Produsele menționate se transferă fără plată, pe bază de proces verbal de predare – primire încheiat între conducătorii unităților menționate în anexa la prezentul ordin și conducătorul Direcției de Sănătate publică județeană”, potrivit documentului citat.

  • În ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în anumite cazuri.

”În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

  • cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
  • colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”

Ministerul Sănătății a modificat formularul pentru părinți, prin care aceștia pot exprima consimțământul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide în școală, potrivit documentului publicat duminică seara la ora 23:00, cu doar o oră înainte să înceapă prima zi de școală din Semestrul al II-lea. Acesta poate fi descărcat de aici: https://bit.ly/3oTSvtP

”Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2”, scrie în document.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1369761046711990
Etichete

1 comentariu

  • Este un mic pas spre ceea ce trebuie facut . Totusi este greu de inteles ca nu este obligatoriu acest test pentru toti profesorii si elevii . Din articol am inteles ca pentru a se utiliza acest tip de test rapid trebuie acordul parintelui sau acordul elevului (daca a implinit 18 ani) altfel nu se poate testa la scoala. Dar la scoala se pot face teste numai daca exista cabinet medical.Scolile care au cabinete medicale reprezinta exceptii in sensul bun al cuvantului.Asa stand lucrurile rezulta foarte clar ca acele teste rapide de tip antigen vor putea ajunge de la Directia de Sanatate Publica BN numai la acele scoli care au in dotare cabinete medicale .Evident ca sunt foarte putine …Nu stim daca cabinetele medicilor de familie vor beneficia si ele de acele teste rapide , unde s-ar putea testa elevii simptomatici intr-o prima faza. Daca recapitulam un pic , vom vedea ca avem teste dar nu avem cabinete medicale , avem teste dar nu exista acordul parintelui , avem teste dar nu exista personal de specialitate care sa recolteze corect acel exsudat nazofaringian in vederea utilizarii testului antigen. Avem recomandari pentru a se face teste antigen la profesorii si alti angajati simptomatici ai caror simptome au „debutat” in timpul orelor de curs si pentru colegii cazurilor confirmate , atat elevi cat si cadre didactice. Evident , numai daca in acea scoala exista cabinet medical.Daca nu exista , fiecare face ce poate. Discuta cu medicul de familie pentru a se stabili „pasii de urmat”… Poate nu ar fi fost rau ca scolile care nu au cabinete medicale sa poata apela la Serviciul Judetean de Ambulanta , acest lucru fiind inscris ca obligatoriu in ordinul comun al celor doi ministri. De asemeni verificarea temperaturii ar fi trebuit sa fie stipulata ca obligatorie , inainte de intrarea la clasa , pentru aceasta nefiind nevoie de specialisti. Nu am aflat cine stabileste simptomele si izolarea celor simptomatici.O fi directorul , o fi dirigintele , o fi profesorul care observa stranut sau tuse la un elev ? Si daca nu observa? Oricum incurcate sunt caile Domnului… Sa speram totusi ca lucrurile bune se vor regla din mers.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.