Printre măsurile fiscale decise de Guvern și prevăzute în Legea bugetului de stat pe anul 2021, publicată de Ministerul Finanțelor Publice, se numără:
- menţinerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie /indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020;
- menţinerea în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii;
- menţinerea în anul 2021 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;
- neacordarea de premii şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;
- compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător; pentru poliţişti şi cadre militare se menţin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale;
- prelungirea folosirii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 şi anul 2021 până la sfârşitul anului 2021 şi suspendarea emiterii de vouchere de vacanţă pentru anul 2021 de către autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr.41/1994;
- studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
Ce început, la unii privați nici concediu nu primesti, dar vouchere de vacanță s_au bonuri de masă. Poate la firmele de stat să fie. Nu știu.
Salariile de la stat NU sunt prea mari !! Salariile de la particular sunt prea mici !!! Aici e vina patronilor care prin definiție sunt persoane lipsite de cinste și lipsa oricărei forme de sindicat iar angajații de la privat nu au curaj să-și ceară drepturile.
Patronul cum e? Necinstit?
statul e cel mai cinstit patron, asai?
Tu stii ca un patron trebuie sa faca bani atat pentru angajatii lui cat si pentru angajatii de la stat?
Spune mi tu mie statul ce faceri rentabile are care sa acopere toate salariile angajatilor de la stat?
Tu invata mersul banului in economie si dupa aceea ….vezi ca sunt bastoane la lidl!!
dar din ce bani se platesc salariile bugetarilor?
Trebuie eliminate sporurile si alte venituri aiurea de la STAT.Cati bani produce tara sa fie impartiti la bugetari,investitii,etc.Nu sunt de acord sa ne imprumutam tara pentru ca unii sa traiasca boiereste la STAT!!
Să stăm cuminți, să nu supărăm dregătorii că, poate se gândesc să întroducă și impozitul majorat pe salariul brut, zis PIP, pentru cei cu vârsta peste 25 de ani și nu au întreținere copii, aplicat până în 1989. Aici ar mai scoate bani pentru alocația copiilor cu părinți mai „silitori”. Aud tot mai des în vulg expresiile : „nu fi Șoșoacă”, „nu fi Cîțu” ! …