(FOTO) Loviți de frig, zăpadă și de pandemie, comercianții aproape că au părăsit Piața Decebal care, zilele acestea, arată dezolant cu pături aruncate pe marfă, ca să nu înghețe, cu oameni înfofoliți și cu foarte puțini clienți. În fond, de ce să cumperi legume și fructe înghețate când le poți lua dintr-un magazin în care au fost păstrate la temperaturi adecvate?
”Sedusă” de politicieni în fiecare campanie electorală când se înghesuie cu toții să împartă pliante și să promită marea cu sarea, Piața Decebal este abandonată, de fiecare dată, fără excepție, după ce politicienii se instalează în jilțurile călduroase din instituții. Și de această dată s-a întâmplat exact la fel. În data de 31 octombrie 2020, edilul anunța că Piața agroalimentară Decebal din Bistrița va fi pregătită pentru iarnă, astfel încât comercianții să nu mai aibă probleme din cauza temperaturilor scăzute.
”Zona din spate a pieței agroalimentare Decebal va fi închisă cu prelată transparentă și vor fi montate corpuri de încălzire alimentate cu energie electrică (panouri radiante), iar caldarâmul va fi acoperit cu material compozit, pentru ca vânzătorii să nu mai fie expuși frigului”, a promis primarul, în 31 octombrie 2020. Au trecut trei luni de la acel moment, iar Piața Decebal arată precum vedeți în imaginile de mai jos.
Când era candidat, în luna august 2020, același scria: ”Astăzi m-am întâlnit cu comercianții și cumpărătorii din Piața Decebal, care m-au primit cu deosebită căldură și prietenie, urându-mi succes în alegerile din 27 septembrie. Cei care vând în piața agroalimentară, unii de 20-30 de ani, mi s-au plâns că Primăria a făcut lucrări de mântuială la recenta încercare de modernizare a perimetrelor. Comercianții sunt nevoiți în continuare să stea vara în temperaturi caniculare, iarna în frig pătrunzător, iar marfa li se strică pe tarabe. Peste toate, prin acoperișul cel nou plouă! I-am asigurat pe oameni că, după alegeri, voi demara proiectul prin care vom avea o piață modernă, închisă, cu temperatură controlată și spații frigorifice unde să-și poată depozita marfa, ca să fie vandabilă o perioadă mai mare. Administrația urbei noastre nu mai trebuie să fie o frână în calea progresului! Vă mulțumesc tuturor! #BistrițaÎnCareSePoate!”.
Direcția de administrare a piețelor din Primăria Bistrița are un director, retribuit cu 13.330 de lei lunar, și 28 de angajați cu salarii între 3000 de lei lunar și 9000 de lei lunar. Este subordonată viceprimarului Călin Stan (USR), care are și el un salariu de peste 20.000 de lei lunar. La un calcul simplist, cu plata acestor oameni se cheltuiesc lunar de la buget peste 150.000 de lei.
Vă reamintim că actualii guvernanți au repetat obsesiv în timpul campaniei că vor să încurajeze economia locală, o vorbă în vânt ca multe altele.
Multumim psd, multumim primaria bistrita care doar a promis in fiecare an. O piata ca-n ’89.
La acea data probabil ca d-l Turc era bine intentionat cu incalzirea (prelate , panouri radiante etc.). Mi-am dat cu parerea , spunand atunci ca ar trebui niscaiva calcule termice privind volumul de incalzit si o analiza privind posibilitatile concrete care exista in zona in legatura cu sursele de alimentare.Dansul credea ca e cam asa cum ai pune un calorifer in camera copilului , ma rog , multiplicat …. Cateva prelungitoare cu prize multiple , un stecher , 10 radiatoare si treaba-i gata.Era foarte clar ca habar nu avea ce presupune din punct de vedere tehnic o asemenea lucrare . A fost o declaratie politica , mai mult decat o intentie serioasa. Norocul d-lui primar a venit de la acea hotarare de guvern care interzicea functionarea pietelor inchise. Dar treaba cu prelatele se putea face totusi , ramanand unele usi (impropriu spus) de acces .In acest caz piata n-ar mai fi fost inchisa (in spiritul acelei hotarari) iar atmosfera ar fi fost oricum mult mai blanda , evitandu-se inghetarea fructelor si legumelor si permitand oamenilor un habitat cat de cat acceptabil. Asa stand lucrurile , problema ramane pentru data viitoare , iar cand va fi aceasta , vom vedea. Pana atunci , desigur de vina este PSD , cum altfel s-ar putea ?
N-ar spune nimeni pe aici ca l-au impiedicat noile reglementari cu pietele, care nu mai pot fi inchise in pandemie.
Tocmai comerciantii l-au rugat s-o lase asa, ca sa mai poata vinde ceva.
In campania pentru alegeri locale su parlamentare – piata era plina de politruci si dadeau bine pe langa producatorii din piata. Promisiuni – cat ii ducea mintea, fara a se gandi daca le vir implementa. Tin minte propunerea noului primar privind prioritatea incalzirii pietei pentru iarna care urma sa vina. Ziceam ca e o idee buna, dar iarna a venit iar primaria nu a miscat un deget in ajutorul producatorilor care stau in frig pentru a vinde marfa – cei mai tari – restul asteapta primavara si noile alegeri in care sa-i sanctioneze si pe cei din legislatia actuala.
Dupa cum stau lucrurile – in toate sectoarele, nu se face nimic din promisiunile facute in campanie. Se pare ca cei din conducerea actuala doreau eliminarea psd-ului din guvernare – dar nu sunt mai capabili decat ei.
M-as bucura sa gresesc in ceea ce am spus, sa dea Dumnezeu sa fie asa si sa se trezeasca toata echipa de la Bistrita si sa faca ceea ce trebuie – nu neaparat ce au promis. Sa auzim de bine.
Scuzati unele greseli de scriere, din cauza dioptriilor.
E A B E R A N T !!!
29 de angajati? Pentru ce si pentru cine? Nici daca pui un muncitor sa mature la un rand de tarabe si tot nu au ce face 21 de muncitori !!! Cine sunt si ce fac cei 21 de muncitori si ceilalti angajati cu aceste salarii exorbitante??????
E X T R A O R D I N A R !!!! Cata hotie !
Înca din 2011 au fost făcute publice primele detalii ale proiectului „Amenajare și Modernizare Piața Agro-alimentară Decebal” când se prevedea că aici vor fi construite două hale, spații comerciale supraetajate și parcări subterane.Mai târziu, a fost aprobat proiectul urbanistic de consilierii municipali și de atunci nu s-a mai făcut nimic. Conform proiectului de modernizare ar fi trebuit amenajată o clădire în regim de înălțime P+2 E pentru reorganizarea actualei piețe de flori, la parter urmând să fie amenajată piața agroalimentară (de flori și brânzeturi), etajul 1 ar fi destinat magazinelor pentru produse industriale care acum funcționează pe strada Calea Moldovei, iar la etajul doi ar putea fi amenajate birouri.A doua clădire care ar fi trebuit amenajată în Piața Decebal, în zona actualei piețe de legume ar fi avut, la fel, un regim de înălțime format din parter + 2 etaje, la etajul doi al acestei clădiri care va fi destinată activităților comercializării de legume și fructe urmând să fie și o zonă de parking. Au trecut 10 ani fără să se facă nimic.
Noua administratie a municipiului Bistrița a anunțat prin vocea primarului Ioan Turc intenția de a face demersuri în vederea achiziționării halei Decebal, clădire pe care ar urma să o transforme în piață închisă. Dacă nu, va fi posibil ca primăria să poată să achiziționeze spațiul respectiv atunci se va merge pe o altă soluție, de a construi de la zero o piață închisă, a mai declarat primarul Ioan Turc. Până atunci, în Piata Decebal din Bistrița producătorii și clienții îngheață de frig iarna și suferă de căldură vara, exact ca in scoala lui Ion Creanga din „Amintiri din Copilarie”. Pe de altă parte, desfiinţarea târgului de la Viisoara, de catre fostul primar Ovidiu Cretu si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, care stă mai mult goală decât folosită , s-a dovedit a fi o mare prostie si un motiv de indignare a oamenilor care s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă produsele şi nici de unde cumpăra cereale. De aceea, ar trebui reînfiinţată piata de la Viişoara, sau chiar amenajarea unei pieţe agroindustriale moderne la după modelul Centrului Agro-Transilvania Cluj din localitatea Dezmir.