Actualitate

Ileana Şomfelean face steaguri noi pe bandă rulantă ca să fim mândri că suntem români!

Are 58 de ani şi lucrează de aproape patru decenii în croitorie. Ileana Şomfelean de la Liceul Tehnologic Special „Sfânta Maria” lucrează zilele acestea la foc continuu ca să onoreze toate comenzile de steaguri venite de la şcoli, primării şi instituţii dornice să arboreze drapele noi de Ziua Naţională.

Pe doamna Ileana am găsit-o şi miercuri în atelierul şcolii, decisă să nu se oprească pentru nicio secundă. Are mult de lucru zilele acestea şi niciun ajutor. Toate fetele de la clasa de croitorie se află în practică la firme.

„Este de lucru la un steag pentru că nu suntem dotaţi cum am văzut la televizor unde au ştanţe şi pui materialul şi iese drapelul la fix. Eu mă chinui, dar vreau să iasă lucru de calitate. Le tai din mână, dar, după ce îmbină culorile una cu alta, le corectez. Nu-i chiar simplu de făcut un drapel, dar îl fac cu cea mai mare plăcere. Nici nu am avut timp să mă uit în acte să vă pot spune câte am livrat până acum, dar sunt de ordinul sutelor, singură fiind”, a spus doamna Ileana.

Marţi, de exemplu, până la ora 18.00, a reuşit să facă 45 de drapele.

„Trebuie să spun că au fost pregătite cu o zi înainte, îmbinate culorile, corectate. Mai multe nu am putut face singură fiind. Dacă s-ar lucra în serie, am putea face mai multe. Nici elevii nu sunt aici că au practică  la firme, aşa că lucrez singură. Vom onora comenzile. Unii au acceptat să le livrăm steagurile până în 15 decembrie. Iniţial i-am refuzat şi le-am spus că nu pot până de 1 Decembrie, dar au acceptat să le ia şi mai târziu. Au comnadat steaguri multe şcoli, instituţii din oraş şi oameni simpli vin, dar mai puţin. Cetăţeni au venit cam zece”, a declarat doamna Ileana.

Procedeul după care se face un steag nu e deloc uşor. Se ia materialul, se întinde pe o masă, doamna Ileana măsoară dimensiunile lui şi îl taie. Le asamblează, le corectează şi le coase.

„Sunt croitoreasă de 38 de ani, iar de 23 de ani lucrez la Şcoala Sfânta Maria. Timp de 14 ani, am lucrat la Cooperativa Unirea. De când sunt în şcoală, am făcut mii de steaguri. Le-am pierdut numărul. Am avut comenzi şi din afara judeţului. Mi-aş deschide o firmă de făcut steaguri cu cea mai mare plăcere, dar nu am posibilităţi să-mi deschid o firmă, poate la pensie”, spune dânsa.

Din când în când, pe uşa atelierului mai intră şi doamna directoare Lacrima Ivan care o încurajează.

„Avem foarte multe comenzi primite şi încercăm să le onorăm pe toate joi şi vineri. Pe ultima sută de metri, toată lumea îşi face ordine în instituţii, în casă, vede că nu are steagul României, doreşte să îl aibă drapel şi au venit atunci să dea comandă la noi în ultimul moment. Ne străduim să onorăm toate comenzile pe care le avem”, a spus Lacrima Ivan.

Potrivit directorului, drapelele au preţuri diferite în funcţie de material şi de dimensiuni. Cele pentru exterior sunt mai ieftine, iar cele de interior, fiind realizate din satin, mai scumpe. Contează şi dimensiunile.

Cel mai ieftin drapel costă 13 lei, iar cel mai scump 25 de lei.

„Lumea le preferă pe cele de exterior. Oferim steaguri la un preţ foarte bun, lumea ne caută şi ne bucurăm pentru acest lucru”, a declarat directorul Lacrima Ivan.

Datorită unor oameni ca doamna Ileana, ne tresaltă inima de bucurie văzând drapelul naţioanl fluturând falnic. Îi mulţumim, o felicităm pentru tot ceea ce face şi îi urăm multă sănătate. Este un român adevărat!

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS