Realizarea Pepinierei Sărata cu bani europeni a fost confirmată în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Este o investiție de peste 20 milioane de euro ce va fi realizată pe 26 de hectare, lângă Parcul Industrial Bistrița Sud.
Pepiniera Sărata va fi cea mai mare și mai modernă pepinieră din țară, producând 19 milioane puieți de rășinoase anual, urmând să aibă o contribuție decisivă la campania de împădurire a României, a precizat deputatul Robert Sighiartău, secretarul general al PNL.
Noua pepinieră va fi o linie automatizată pentru producerea de puieți de răşinoase, apți de plantat, cu rădăcină protejată și trataţi cu Coniflex. Automatizarea completă a tehnologiei va determina înjumătățirea costului de producție per puiet, cu riscuri minime, protecție la dăunătorii rădăcinilor (Hylobius abietis) și scurtarea ciclului de producție la 1 an. Se vor obține anual 19 milioane de puieți de răşinoase, utilizând material genetic din rezervațiile și plantajele de semințe din gestiunea RNP Romsilva.
Acum imi dau seama de ce importam brazi din Danemarca . Cred ca vom aplica si la Sarata tehnologia din tara nordica . In naivitatea mea credeam pana acum ca rasinoasele cresc mai repede (si mai bine)in zonele muntoase nu in zone de lunca (cum este solul si relieful la Sarata) . Ce ti-e si cu tehnologiile moderne ! Cantecul romanesc , strabun „Bradului la munte-i place si nu la loc ses !” nu mai are nicio noima .Ma gandesc ca daca investitia va fi de succes sa facem pe bani europeni si vreo pepiniera de foioase (stejar , gorun , cer , fag) undeva la munte (sub Tibles , sub pe Ilve , pe Bargau ) . Cu tehnologii de varf putem spera sa avem puieti de foioase mult mai viabili in aerul curat de munte. SI apoi sa-i plantam mai la vale…
Într-un mediu controlat automatizat( temperatură, umiditate, caracteristici sol-aciditate ) localizarea pepinierei are mai puțină importantă.
Cheia succesului este folosirea semințelor adaptate genetic în timp la condițiile din zona unde împădurirea cu puieții produşi se va efectua.
Nu toate ocoalele silvice au oameni specializați în recoltarea semințelor, nu peste tot se aplică ştiințific procesul de selecție genetică.
Deci , identificarea locală a celor mai valoroase exemplare, culegerea semințelor în perioada optimală, însămânțarea în pepinieră+ procesul tehnologic..iar la sfârşit plantarea acelor puieți.
Pentru Leo!
Ai deschis gura, documenteaza-te inainte!
Leo se pricepe și la nave spațiale ! Zilele trecute îl căuta Elon Musk , să-l trimită la împaduriri …pe Marte !
INTREB SI EU……STIE CAREVA CE INSEAMNA 22 MILIOANE INTR O PEPINIERA?
ENORMMMMMMMMMMM
Proiectul este ok, doar sa nu fie vreo mânărie marca Ivan Turbincă.
De curiozitate va invit sa vizitați pepiniera Direcției Silvice Bistrița de la Prundu Bârgăului unde se produceau puieți de Molid in mod tradițional și unde au ieșit tufele prin serele existente sau au năpădit buruienile prin solariile de rășinoase
De asemenea , mă întreb ce se va întâmpla cu pepiniera Prosperity de la Tonciu a dl dur ung Ivan ( Turbinca ) ???
Va fi un mega tun financiar pregătit de PeSeDe și finalizat de PeNeLe