Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud Antonela Gorgan a declarat, joi, că accidentul s-a petrecut pe DJ 172 D la Leşu întrucât şoferul uneia dintre maşini nu a adaptat viteza la condiţiile de drum acoperit cu zăpadă.
„Două maşini s-au colizionat din cauza faptului că unul dintre şoferi nu a adaptat viteza la condiţiile de drum acoperit cu zăpadă şi una dintre ele a ajuns în râul Ilva. O persoană a fost rănită uşor”, a declarat Gorgan.
Contactat telefonic, Ovidiu Fodorean, inginer şef la SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, firma care deszăpezeşte drumurile judeţene din zona respectivă, a declarat că s-a intervenit pentru curăţarea şoselei, dar că drumul nu era în totalitate negru.
„Accidentul s-a petrecut, e adevărat, şi din cauza faptului că mai era zăpadă pe drum. Trecuse o maşină cu lamă şi în urma ei mai venea una. Şoseaua nu era neagră, dar nu putem spune că nu s-a intervenit”, a declarat el.
Circulaţia se desfăşoară, joi, în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din Bistriţa-Năsăud, unde stratul de zăpadă măsoară în anumite zone chiar şi zece centimetri.
Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în noaptea de miercuri spre joi, cea mai însemnată cantitate de precipitaţii s-a înregistrat la Nepos, de 8,5 litri pe metru pătrat.
Cel mai consistent strat de zăpadă, de zece centimetri, s-a depus la Anieş, sat aflat la poalele Munţilor Rodnei, la Bistriţa Bârgăului, localitate situată la poalele Munţilor Bârgăului şi la Şieuţ, localitate învecinată cu Munţii Călimani.
Conform sursei citate, în celelalte zone din judeţ, stratul de zăpadă măsoară între 4 şi 6 centimetri. Cel mai frig a fost la Piatra Fântânele, în Pasul Tihuţa, unde s-au înregistrat minus 4 grade Celsius.
Potrivit dispeceratului Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, drumarii au acţionat toată noaptea în special pe DN 17 în Pasul Tihuţa şi pe DN 17 la Dealul Ştefăniţei unde au fost aruncate sute de tone de antiderapant pentru ca drumurile să fie practicabile.
Joi dimineaţa, în zona de munte, mai era zăpadă de unu-doi centimetri pe carosabil, dar se acţiona cu sare şi nisip pentru înlăturarea ei.
Domnilor de la consiliul judetean daca tot raspundeti de drumurile judetene luati masuri si acele utilaje care trebuie sa curete drumurile judetene sa lase lama in jos cand e zapada pe sosea nu sa mearga agale cu lama in sus.Azi dimineata pe drumul judetean 172 D intre Ilva-Mica si Lunca Ilvei un asemenea utilaj se plimba agale cu lama sus si fara sa dea cu materiale antiderapant.In felul acesta isi fac km dar consumul e mai mic,deci avantaj SOFERUL.Felicitari :(((((((((((((((((((((((((((
Asa e au trecut acele masini dar daca nu lasa lama in jos ce rost mai are sa treaca pe acolo,incurca circulatia.Ar face bine sefii sa iasa pe teren si sa-i controleze pe soferi degeaba au montate Gps ei circula dar nu curata,doar e mai mic consumul cu lama in sus.