De luna viitoare, 80% dintre angajații Centrului Județean pentru Cultură din subordinea Consiliului Județean vor avea program de muncă redus la 4 ore și veniturile diminuate, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
”Va exista în buget o restructurare și o reducere a cheltuielilor cu salariile la absolut toate instituțiile inclusiv la aparatul de specialitate al CJ pentru că toată lumea trebuie tratată în mod egal. E rolul managerilor să se încadreze în bugetul acordat de instituția finanțatoare, în cazul de față CJ”, a spus Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, până acum, a venit cu propuneri concrete de reducere a cheltuielilor doar Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, care încă mai ocupă funcția întrucât Primăria Bistrița nu a încheiat formalitățile legale pentru a putea fi instalat manager la Centrul Municipal pentru Cultură unde a câștigat postul prin concurs.
”Centrul Județean pentru Cultură a ales, în urma discuțiilor cu angajații, să facă o înțelegere de reducere a activității peste tot unde legea permite. În proporție de 80%, angajații CJC vor lucra cu o normă de 4 ore și vom avea pe zona aceea o reducere cu 50% a cheltuielilor cu salariile. Managerul sau paznicul nu pot lucra 4 ore. Legislația prevede foarte clar. Ansamblul profesionist Dor Românesc, cei de la Centrul Dacia când nu funcționează cinematograful, cei de la cercetare-conservare, în schimb, pot. Unde perimite legea, peste tot se va trece la lucru cu normă redusă de 4 ore. Vom vedea care vor fi deciziile noului manager al CJC, dacă va rămâne în zona aceasta sau va trece la un alt tip de rescturare a instituției. Înțeleg că sunt oameni care și-ar dori o restructurare a instituției, nu varianta cu jumătate de normă. Noi vom pune în aplicare solicitările de la 1 mai după ce aprobăm bugetul”, a spus el.
Radu Moldovan a declarat că nu are încă propuneri din partea Complexului Muzeal, a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” sau a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, toate instituții subordonate CJ: ”În ce privește aparatul propriu, fiecare șef de compartiment, serviciu, birou, a făcut o analiză. Secretarul general, în urma aprobării bugetului, va primi sumele alocate de CJ pentru aparatul propriu și, în funcție de aceste sume, va începe procedurile de reducere a cheltuielilor salariale cu aparatul CJ. Nu am cifre. Imediat ce terminăm analiza vor fi făcute publice aceste lucruri. Sunt două variante: ori reducerea timpului de lucru, ori restructurarea postului. Este clar că trebuie să reducem costurile cu salariile în principal. E o perioadă de criză foarte complicată. Un lucru știu clar că CJC a luat decizia că toți cei care pot lucra cu o jumătate de normă să lucreze așa. Aici lucrurile sunt clare. Ne vor spune și restul instituțiilor ce decizii iau. Un lucru este clar se vor reduce într-un procent de 25-30% cheltuielile cu salariile”.
Radu Moldovan a spus că nu va numi el manager interimar la CJC: ”În două-trei zile se va afla cine este, dar nu va fi decizia mea. Veți vedea cine este și cum a fost desemnat. Nu pot comunica public înainte de a mă întâlni cu oamenii. Din interiorul instituției va fi”.
Bugetul Consiliului Județean pentru anul 2021 este de 459 de milioane de lei din care 71,4 milioane de lei sunt cheltuieli cu asistența socială (16%), 24 milioane de lei sunt bani pentru cultură (2,75% din buget), 23 milioane de lei vor merge spre culte, sport și acțiuni social-cultarale, iar peste 334 de milioane spre investiții (72,9%). Suma de 11,5 milioane este necesară pentru cu aparatul propriu al CJ (2,5% din buget).
”Nu e un buget care să ne mulțumească. E un buget care să ne asigure funcționarea, dar înțelegem că e o situație mai complicată și mai delicată. Trebuie să găsim soluții, nu să ne plângem”, a spus șeful CJ.
ACTUALIZARE
Nu avem nevoie de cultura, nici de educație…da, e criza, dar se pare ca numai pt.unii, restul o duc la fel de bine aflându-se se în funcții de conducere și sfatuindu ne sa nu ne plângem….mda..jalnic s a ajuns în tara asta.
Sa inceapa cu el domnu Radu Moldovan… sa nu isi ia deloc salariu. Ce s-o ajuns si badea asta…
Nu trebuia sa fie cu concurs sefia la cjc, sau am obosit sa simulam si asta??? Daca pleaca cei care muncesc si ranan frecatorii de menta de prin birou, ati facut fix nimic…
Hai sa fim seriosi! Doar cultura nu s a facut!!! Bani s au cheltuit foarteeee multi! Dar fara rezultat!! La fel si cu educatia….cei mai multi copii sunt needucati….frumos spus…. Deci buna alegere reducerea salariilor!!!!!
Întrebare trebatoare: de ce se fac angajări în aceste instituții dacă ulterior se fac reduceri de personal? Buni manageri sunt la conducere
Nu sunt manageri,sunt vânzătoare,chelnerițe făcute directori peste noapte de politic.
Desființați așa zisul ansamblu, de care județul – clasa muncitoare – n-are niciun folos.
Iar clădirea aia mare dați-o unei scoli, spital, facultăți, etc.
Să țină bărbuncași privații care își permit.
Iar de cântat la nunți și bairamuri artiștii pot cânta și fără carte de muncă la stat.
Nu-s vremuri de ținut asemenea structuri bugetofage, când ne mor bolnavii fără oxigen.
Sunt de acord cu decizia de a reduce cheltuielile salariale, dar s-a ales cea mai proastă soluție!
In România salariile sunt mici, nu se poște trăi dacă ești angajat cu jumătate de normă. Ce salariu e ăla dacă tu muncești doar 4 ore pe zi?
20 ore pe săptămână in loc de 40?
Acest mod de a reduce cheltuielile nu este agreat de către Sindicatele din Scandinavia NICIODATĂ !
Inseamnă SĂRĂCIE generalizată.
Decât 300 săraci cu 1/2 de normă, mai bine dați afară jumătate dintre angajați, iar cei rămași primesc salariul întreg, și duc o viața cât de cât normala.
Cum o sa plătești rata ipotecara, și utilitățile dinte-o jumătate de salariu?
Dați afară 50% dintre angajați și lăsați oamenii cu salariile întregi.
la bugetari acum daca reduci salariul la jumate ramane tot mult
si cu jumate de salar nu justfica munca nici de 10 ore pe zi…la cat de lenesi sunt ….nu toti….DOAR UNII CARE SE SIMT CHIAR ACUM!
In conditiile in care acesti angajati oricum nu fac mai nimica de un an incoace este o decizie slaba. Oare cand au lucrat cei din ansamblu 8 ore/ zi? 5 zile/ saptamana? Din start ar fi trebuit sa fie angajati cu jumatate de norma. Cei din mediul privat care activau in domeniul culturii au incasari ZERO de un an. Ii pasa statului? Sa ia si ansamblul pe masura muncii. Puteti sa publicati va rog un raport cu numarul de spectacole sustinute in ultimul an si un buget total al salariilor alocate in vederea realizarii acestor actiuni?
PS: Sunt curios de curatenia pe care o va face D-l Tarmure la municipiu.
Extraordinar, de necrezut: chelnerul ii faulteaza pe ceterasi si pe dansatori! despre guristul Pugna nimic?
Sunt foarte curios cum vor implementa aceste taieri la Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Din cate se stie acolo personalul este si asa insuficient, si slab platit.
Nici nu trebuia sa-i aduca in discutie.
Fain de tot, o sa-și ducă Tărmure familia si pretenii la Palat în locul lui Cosma…. ha ha ha
Radu Moldovan stie manevra banii, dar nici cu Tarmure nu mi-e rusine. Il va seca pe primar.
Hai, bre, lasă vrăjeala! Doar tu ai dublat numărul angajaților la consiliul județean, iar acuma te plângi? Mă, dar tupeu puteți avea nu glumă! Și cum vei reduce cheltuielile, desfințând posturi care nu sunt ocupate de nimeni, metoda asta au mai brevetat-o și alții, dar la voi la ciuma roșie, putregaiul politic suprem, copiatul este unul dintre marile „atuuri”. De ce să reduceți cheltuielile, băgați niște împrumuturi și acoperiți-le, nu tot așa ne spune ciocolaxu și moglanii din gașca ta că trebuie majorate veniturile, că trebuie crescute salariile bujetarilor și mai știu eu ale cui, nici într-un caz ale populimii, dă-o naibii! Mai contractați împrumuturi că doar la asta vă pricepeți foarte bine, luați-le până vi le mai dă cineva, nu fiți proști, doar nu le plătiți voi, voi doar beneficiați de pe urma lor, iar restul proștilor din această țară le returnează. La noi, că așa e la noi, ce să faci, asta-i țara, așa-i poporul, fie că e creștere economică, fie că nu, tot pe datorie funcționăm. Nu ar fi o problemă că ne împrumutăm, marea problemă este că nu știe nimeni unde ajung banii din acele miliarde sau zeci de miliarde de euro împrumutate anual (vorba vine că nu știm), țara arată la fel de rău, sărăcia e la fel de mare, domeniile de activitate sunt la fel de dărăpănate, infrastructura e pe nicăieri, iar marile sisteme sunt la pământ. Perspectivele de schimbare în această țară sunt zero, cât timp astfel de inși se vor perpetua la butoanele țării, mafia și corupția vor fi la fel de generalizate, suntem și vom rămâne o țară de Ev Mediu, jefuită de bande de tâlhari denumite generic partide politice, iar în fruntea lor, așa cum șade bine, stă ciuma roșie, tătucul tuturor, experimentată în rele, hoție, impostură, manipulare și sifonare a banului public. Noapte bună, România! Ultimul să nu uite să stingă lumina!
Nu mai spune? Ce bine gandesti Domnule Adrian …iti este mila de cei cu jumatate de norma, dar de ceilalti nu- ti pasa deloc , de cei dati afara in plina pandemie . Cine-i mai angajează? Cum se intretin ? Destul de rau ca in vremuri grele nu suntem uniti ! De aceea patim ce patim pe nedrept ! Cum nu avem nevoie cultura ? Cat mai continua scoala online ? Cum sa mai avem viitor dupa pandemie cu astfel de solutii ? Cat mai conteaza in tara asta numai covid -ul si nu celelalte boli cronice, pana cand o sa mai suportam , pentru ce mai platim asigurari de sanatate? Ca sa murim acasa de frica Covid 19 si de modul nedrept de inmormantare ? Cand o sa ne mai gasim linistea ? Cand o sa mai traim decent ? Cand o sa fie apreciat din nou omul dupa valoare si specializare , nu dupa interese si spate asigurat politic ? Astept c speranta vremea cand fiecare va da socoteala pentru cum si-a desfasurat profesia , cum a gestionat banii de la stat ? Cum a gestionat pandemia , si nu numai …cum o sa fie trasi la raspundere cei care s-au crezut pe propria mosie si i – au degrevat pe ceilalti de drepturi , i-au considerat pe nedrept niste sclavi , niste cobai …