(FOTO) Cel puțin 19 pui de cioară au fost văzuți morți pe Bulevardul Independenței, printre crengi sau pe trotuar, după ce au fost toaletați platanii, imaginile dezolante fiind făcute publice de un cetățean oripilat de ceea ce s-a întâmplat.
”Nu sunt un adorator al ciorilor, însă cred că această toaletare se putea face mai repede cu 3-4 săptpmâni …. Plin de pui de cioară de semănătură (corvus frugilegus) morți pe trotuar. Daca era mai timpuriu, păsările schimbau locul coloniei… Păcat de pui..”, a scris bărbatul pe grupul Biodiversitatea și Geodiversitatea în BIstrița-Năsăud.
Câțiva iubitori ai naturii au amintit că ciorile sunt o specie ocrotită pe teritoriul României prin legislația europeană și au cerut intervenția Gărzii de Mediu. ”E o rușine faptul că Garda de Mediu nu intervine. Nici așa-zisa toaletare nu are bază legală, nici omorârea puilor de cioară. Acesta este rezultatul politizarii instituțiilor statului”.
Cioara de semănătură este o specie larg răspândită atât în Europa cât și în Asia, fiind în general sedentară, dar prezintă și efective migratoare, cu precădere în centrul, estul și vestul Asiei, efective ce migrează în sudul Europei, sud-vestul și sud-estul Asiei. Specia lipsește complet din regiunea Pensinsulei Scandinave. Preferă habitatele agricole, cu pâlcuri de copaci cu frunze căzătoare, cu precădere plopi sau copaci cu coronament bogat, unde își pot instala coloniile. Masculul nu se deosebește de femelă, penajul fiind complet negru, ciocul de culoare albă cu gușă albă și fruntea neagră proeminente. Ciocul este puternic pentru a putea sparge coaja nucilor sau a altor fructe. Penele de pe piept și abdomen coboară până la nivelul încheieturii superioare a picioarului. Se deosebește de cioara neagră și de corb prin dimensiunea mai mică și ciocul de culoare albă. Lungimea corpului este de 47-49 cm, iar anvergura aripilor este de 81-94 cm, cu masa corporală de 337-531 g. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 22-23 ani, scrie portalul Păsări din România.
În Europa specia este sedentară, dar efectivele din sud-estul și sud-vestul Asiei pot migra spre centrul, vestul și estul Asiei pentru reproducere. De asemenea, efective reduse din sudul Europei pot migra spre nord-est în Asia pentru a se reproduce. Sezonul de reproducere se desfășoară în lunile martie-mai, în anotimpul de iarnă specia putând fi observată aproape în permanență pe terenurile agricole din apropierea coloniilor. Perechile sunt monogame, grupându-se în sezonul de reproducere în colonii ce pot număra de la 300 la 500 de perechi, în funcție de suprafața terenurilor agricole din jurul copacilor ocupați. Adesea specia formează coloniile pe rândurile de plopi plantați pe marginea drumurilor din afara sau din interiorul localităților umane, provocând deseori neplăceri localnicilor prin zgomotele puternice scoase de acestea. Cuibul este alcătuit din crenguțe și resturi menajere, fiind întărit cu excremente. Puii sunt îngrijiți de ambii părinți până când aceștia învață să zboare. Se hrănesc de obicei cu cereale, fructe și semințe, dar pot captura și mamifere mici, șopârle sau ouă ale altor specii de păsări mai mici, iar în unele cazuri pot fi și necrofage hrănindu-se cu stârvurile animalelor ucise pe șosele sau vânate de alți prădători. Păsările devin active pentru reproducere din al doilea an de viață.
Populația europeană este foarte mare, însumând între 10.000.000 – 18.000.000 de perechi cuibăritoare, fiind în creștere în perioada 1970-1990. Cu toate că populația europeană a suferit mici scăderi în perioada 1990-2000 în unele țări, aceasta a rămas stabilă per total. În România efectivele speciei numără aproximativ 350.000-420.000 de perechi cuibăritoare.
Femelele depun 3-5 ouă în lunile martie-mai, incubația fiind de 16-18 zile. Puii sunt hrăniți de ambii părinți până la vârsta de 32-33 zile, părăsind cuibul după această perioadă, dar rămânând în apropierea coloniei. Perechile au o singură pontă pe an.
Specia este amenințată de degradarea și pierderea habitatului propice prin tăierea copacilor din apropierea zonelor agricole. Protejarea acestei specii depinde de interzicerea tăierii perdelelor forestiere de pe marginea drumurilor, precum și păstrarea într-o stare favorabilă de conservare a copacilor din regiunile rurale și urbane.
Toaletarea trebuia facuta mai devreme, in martie. Din pacate, la primarie acum se invata administratie. Oricâtă clemență le-am acorda ăstora de la conducerea primăriei, tot cu pluta sunt.
Dar cand e plin de cuiburi si te picteaza de sus in timp ce mergi pe trotuare, e mai bine? Oriunde in lume se fac toaletari de arbori, pentru regenerare si pentru a evita riscul caderii unor crengi peste oameni si masini. Din pacate, faza cu ciorile ramane un subiect sensibil oriunde in Europa, depinde cum alegem sa le vedem, deranjante sau simpatice.
Face romanul ceva cu cap, educat? Nu. Se vede clar. Nimic nu e în stare sa facă o amarat de Primărie, în afara sa pună taxe și impozite. Rușine acestor gospodari….
Patricia, dar ce legatura are una cu alta? Pe logica ta, copacii trebuie toaletati pt a ne scapa de ciori?! Este deopotrivailegal si imoral, dement si prostesc etc. Toaletarea se face cu curu! Si daca tienu iti pasa, afla ca mie imi pasa! Nu vreau sa vad pui omorati de incompetenta si nu vreau sa mai aud comentarii ca al tau.
Unii toaletati , altii masacrati . Masacrati atat puii de cioara cat si o parte dintre platani. Ieri s-au taiat numai varfurile care aveau cuiburi , ( dupa solicitarile mele repetate /asa cum mi se parea mie ca ar trebui facut). Pana ieri a fost masacru la propriu . Unii dintre platani s-ar putea sa se usuce in urma taierilor brutale intrucat copacii au ramas cu foarte putine ramuri (care vor avea frunze) iar „fortele interventioniste” nu au protejat zonele ranite cu produse care sa-i fereasca impotriva infectiilor (mucegaiuri si ciuperci). Era foarte simplu s-o faca din nacela , utilizand solutii pe baza de cupru metalic avand consistenta smantanei sau vopsea in ulei. Sa speram ca se vor regenera si ne vom bucura multi ani de-acum incolo de umbra lor , de frumusetea tulpinilor si frunzelor si nu in ultimul oxigenul dat acestei zone a orasului cu circulatie infernala si poluare pe masura.
Ciorile si-a facut cuiburi si prin podurile blocurilor…crancanit si gainat…
Cioara ocrotita prin lege…:)
Daca la indieni vaca este SACRA, ar trebui sa veneram si noi cioara! 🙂
“Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” – striga Mihail Kogălniceanu în Parlament, ca pe bulevard, din toți bojocii, când românii l-au bătut pe Turc. Ion Creangă, băiat deștept, l-a trimis pe nătântocul de Constantin la război, spunându-i acestuia că el fiind prea bătrân o să rămână acasă ca să se lupte numai cu ciorile din turla bisericii. Creangă însă n-a avut sorți de izbândă, ba mai rău, a fost dat afară din învățământ de ministrul liberal Chițu. Acuma la Bistrița, ca mai peste tot în Europa, primarii cioplesc arborii după gusturile lor, până la epuizare, de spui că edilii confecționează intenționat în urbea pe care temporar o conduc niște spânzurători în care nu știm încă cine o să atârne. Destul că un elev din clasele terminale de la Liviu Rebreanu va publica zilele următoare prima sa nuvelă intitulată “Spânzurații pădurilor” în care este vorba de bătălia dusă de oamenii creți împotriva turcilor din Ardealul de Nord.
Cetatene. Poate vrei sa spui , bietii copii si batrani si oameni din zona urbana. Bietii lor plamani al celor care locuiesc pe Independentei si cei care isi vor deschide larg geamurile pt. aerisire in zilele calde de vara. Ce crezi ca o sa le intre pe geamuri si in plamani ? In nici un caz vreun pui de cioara ci NOXE. Oricat am luptat cu administratiile care s-au perindat prin acest oras nu am reusit sa impun respectarea legii 24. Spatii Verzi art. 12. care interzice cu desavarsire toaletarea fara sens a copacilor de aliniament (Tei,Artar,Platan,Castan) Eu am obosit de unul singur ba mai mult sa fiu luat in bascalie sa imi aud cuvinte de ocara (unde-i Balan sa se spanzure de copaci cu lantul) cam asta se scrie dupa o lupta surda de prin 2000 cu imbecilii din administratie. Acuma voi lua o pauza si astept si eu sa mai vina tinerii la rand. Avem si biologi, profesori, veterinari si alti iubitori de natura. Unde sunt ? I-ati vazut vreodata sa se manifeste in vreun fel ? Eu nu am cunostinte ca unul din ei sa fi trimis macar o scrisorica primarilor. Domnilor cititori nu va mai bazati pe mine de unul singur, m-am saturat.Acelasi lucru il transmit si ziaristilor care se intreaba unde sunt ecologistii care altadata erau activi si criticau. Criticau doar 2-5 persoane din 75.000 cati traiesc in acest oras. Si alea pornite tot de mine isi deschideau gura.
Ecologiștii il pupă undeva pe primarul Turc.
De asta nu zic nimic când se întâmpla astfel de orori.
Total de acord. Hai sa ne concentram pe probleme serioase in primul rând. Nu moare specia si poate chiar ar fi indicat reducerea numărului acestora. Prea ne uitam in gura unor asa zisi „iubitori ai mediului” si amanam sau anulam proiecte serioase din cauza unor pesteri de lilieci sau baltoace cu broaste. Maine poimaine o sa stam in casa iar ursii se vor plimba liberi pe strazi ca nu avem voie sa le facem nimik. Sa stea in padure ca acolo nu le face nimeni nimic.
Nu, nu este vorba aici de filmul Chocolat cu excelenții Jonny Deep și Juliette Binoche, ci, mai simplu, de Caliu din Clejani, de Florin Călinescu, prietenul d-lui Marius Bălan și nu în cele din urmă de Mircea Dinescu, prietenul nostru.
https://youtu.be/C7-XusJdwEA
Sper să rămâi singur pe Pământ să vezi cum va fi atunci!!!!! Iți dorim succes!!!
„NU TRAIM IN ROMANIKA „?”…….OFF „LUMEEÈ….
Si uite asa isi manca penelistii singuri voturile pana in 2024. Sa vina si Alpin Coster din Wonderland si totul e in regula. Eu i-am avertizat inca din sept. 2020. Treaba voastra !
Cu ce isi mananca liberalii singuri voturile, ca vor sa salveze cumva investitia ratata pe dealul Cocos? Cat despre Johny Privata, alta preocupare nu are pe-aici decat sa se stearga la fund cu piatra si sa ne spuna ca e bine asa. S-a inventat closetul cu apa, mocicosule.
Haideti atunci sa protejam si soarecii din zona blocurilor, pana la urma sunt si ei niste bieti hamsteri.
Din spatele tastaturii e simplu sa te dai erou salvator al unor necuvantatoare.
Daca am fi fair play am realiza ca locul ciorilor nu e intre blocuri.
Romanul e prea empatic si prea putin rational.
În curând și în scările de bloc o să avem mai mulți câini decât oameni.Atâte drepturi pt animale,dar drepturile omului unde sunt?Când întru la mine în scară am impresia ca sunt în Călimani la cum latră câini.Scot câini la plimbare dar nu vezi pe unul cu pungă și lopățică.
Dupa ce esti prost te mai si lauzi…singurele animale care prolifereaza in ultimii ani is cacatii astia ca tine…
Te caca ciorile’n cap pt ca ce e de un fel se aduna!
Din auzite…..se spune bistritenii sunt un neam de strut cu potcoava in cioc …. dar la origine pasarea … o fi ruda cu cioara de semanatura…?
Asa cum nu intervine in astfel de cazuri (de care unora nu le pasa) garda de mediu, desi e treaba ei, asa nu intervine nici in alte cazuri in care idiotilor comentatori de pe aici le-ar conveni sa intervina. Mai mult, asa cum garda de mediu nu isi face treaba, asa nici alte institutii nu si-o fac. Dar stiti ce? Datorita oamenilor ca voi nu si-o fac. E plin de voi si de rahatul vostru peste tot, asa cum spuneti voi ca e plin de ciori. Fara suparare. Toaletarea trebuie facuta potrivit legii iar puii de ciori pot fi omorati, la o adica, in stadiu de oua, prostanacilor. Nu va pasa decat de curu vostru; dar si chestia asta o intelegeti gresit, ca numai bine nu va e in tara asta cladita dupa chipul si asemanarea voastra. Vedeti unde duce rautatea? Uite ironia universului!
Țăran! E prea complexă ideea de umanitate pentru dumneavoastră, nu?
Sa ne concentram pe probleme serioase zise cocoru. Va tot concentrati, stimabile cocor, de 30 de ani incoace si nu rezolvati nimic pentru ca habar nu aveti sa fiti oameni. Mi-e lehamite de oamenii ca tine, care dupa ce ca nu stiu sa fie oameni, nu-i lasa nici pe altii sa fie.