Strategia de abordare a pandemiei trebuie schimbată și accentul mutat de pe terapia intensivă pe tratarea Covid-19 în faza incipientă a bolii, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, la o dezbatere organizată de Centrul Europe Direct Bistrița. ”Mântuirea nu de acolo vine”, a subliniat managerul SJU.
”Mi s-a părut curios modul în care a fost abordată această pandemie chiar de la început. S-a pus mare accent pe terapie intensivă. În fiecare zi se vorbește de numărul de locuri din terapie intensivă. Din punctul meu de vedere – și am o experiență de 21 de ani lucrați în Spitalul Județean – terapia intensivă oferă un sentiment de falsă siguranță pentru că, așa cum am constatat, pacienții Covid în special care ajung în terapie intensivă sunt în stare foarte gravă, iar procentul de deces al acestora este unul foarte mare. Chiar dacă am avea în țară 2000 de locuri la terapie intensivă sau 3000 de locuri, tot nu s-ar rezolva nimic. Accentul trebuie pus pe starea de pre-terapie intensivă, să încercăm să prevenim, să tratăm această boală în fază incipientă ca să nu ajungem în terapie intensivă pentru că acolo șansele de a trece de cealaltă parte sunt mult mai mari decât în secția de spital”, a declarat Gabriel Lazany.
În opinia lui, trebuie conștientizată populația, pus accent pe îngrijirea în partea de pre-spital, la medicii de familie, iar în partea de spital pe secții: ”Este mult mai importantă demararea unui tratament medicamentos în starea incipientă a bolii decât în stare avansată, gravă, în terapie intensivă, unde, în mare parte, nu mai poți face nimic, mai ales pe noile mutații ale virusului unde starea pacienților se agravează mult mai rapid, nu mai răspund nici la Remdesivir, nici la Ivermectină, nici la alte medicamente. E o mutație a virusului mult, mult mai agresivă. De aceea, trebuie să ne schimbăm pe viitor modul de abordare a acestei pandemii. Sper ca noul ministru al Sănătății să vadă că noi trebuie să ne concentrăm pe tratarea pacientului înainte de terapie intensivă”.
Managerul SJU a mai atras atenția că ”degeaba băgăm zeci de miliarde în terapie intensivă pentru că vom ajunge, la un moment dat, să nu mai avem personal să gestionăm terapia intensivă”.
”Pe terapie intensivă este personal medical înalt calificat. Ca să calificăm personal – și nu vorbim despre medici – ci de personal mediu și auxiliar a căror activitate e la fel de importantă, avem nevoie 6-8 luni de zile pentru a putea lăsa un asistent medical să lucreze singur în tură, adică nesupravegheat suplimentar, și de aceea subliniez importanța îngrijirii pacientului în faza de pre-terapie intensivă. Să nu le oferim acest fals sentiment de siguranță că, dacă ajung în terapia intensivă, vor fi salvați. Mântuirea nu de acolo vine”, a spus Gabriel Lazany.
Totuși, Spitalul Județean de Urgență Bistrița va amenaja două noi mini-secții ATI la secțiile externe de pe strada Ghinzii și de pe strada Alba Iulia.
De multe luni de zile am pledat si eu pentru schimbarea strategiei de abordare. Mereu am avut /am primit (dupa cum am meritat …) zeci de dislike-uri. Da , sunt pentru testari largite (in scoli , unitati industriale , institutii administrative , penitenciare etc.) , izolarea celor gasiti pozitivi si tratarea acestora in starile incipiente ale bolii , degrevand astfel spitalele si sectiile ATI . Din pacate atata timp cat nu se schimba „definitia de caz” si de la cele mai inalte fete (inclusiv presedinte) ni se spune ca testarea n-are niciun rost si ca numai vaccinarea duce la disparitia pandemiei , „am vorbit” unor urechi deschise care aud numai ce le place (sa auda). Testarea trebuie sa fie gratuita intocmai cum este vaccinarea intrucat este vorba de sanatate publica.
Evident ca trebuie testare, mult mai multa testare.
Dar testarea nu va opri pandemia.
Avem exemplul Slovaciei.
Nici macar Israel, care testa la un moment dat peste 100 000 de persoane pe zi nu a reusit asta decat prin vaccinare.
In Germania mortalitatea Covid la intensiv este 30% si restul 70% vor avea de suferit tot restul de viata. Asa cum zice dnl. Lazany, trebuie evitat situatia sa ajungi la intensiv, pentru ca banuiesc mortalitatea este mai mare la noi de cit in alta parte.
De lucrat este nu doar la tratamente inainate de a ajunge la spital si mai ales la constientizarea poporului. Doar o mica vizita la magazine mari de ajunge sa vezi ca clienti si angajati nu poarta masca corect, nu tin distanta. Uneori ajunge sa te uiti si in fata casei tale se vezi vecini fara masca cu alti vecini in dialog fara nicio distanta. De la locuri de munca sa nici nu vorbim.
Din păcate suntem foarte înapoiați în gândire, 70% din persoanele cu care vorbesc nu cred în covid sau cred ca e doar o simpla răceală. Acelasi procent nu cred nici în vaccin din diferite motive aberante. Sa nu mai spun de purtatul măștii care este inexistent practic dacă ieșiți din oraș. Este imposibil sa învingem virusul asta cu mentalitea pe care o avem la ora actuala. Din păcate nu știu cât mai rezista oamenii care sunt în prima linie(doctori, asistenți, infirmieri etc).
Waltere,
Rau te temi de moarte. Crezi ca sare pe tine Covidul? Chiar msi crezi in mitul numit masca?
Dar de vaccinarea obligatorie a personalului medical care este opinia domnului manager? Sunt multe cazuri de asistente care se îmbolnăvesc de covid.Sunt în siguranță pacienții de pe secțiile noncovid?
Dane,
Stai drcu acasa si nu merge la spital. Ce treaba ai tu cu asistentele?
Waltere,
Rau te temi de moarte. Crezi ca sare pe tine Covidul? Chiar msi crezi in mitul numit masca?
Brosnan,e multă inconștiență în vorbele tale.Moartea ,este singura noastră certitudine,știm că într-o zi ,vine.Ai fost vreodată la terapie intensivă să nu poți respira,intubat, cu perfuzii si tot felul de tuburi?Moartea,nu vine cu ceterasi, e ușor să vorbești,bine ar fi să fim mai conștienți și să respectăm regulile sanitare.
Ceea ce susține Directorul este perfect adevărat. De prevenție ati auzit? Sau numai la școala de șoferi. Și va spus cineva cum sa preveniți îmbolnăvirea. Că înainte medicii de familie iti spuneau ce sa faci să nu te răcești. Acum, buluc la mască. Nu vă sfătuiește nimeni. Pentru prevenția, mască, poate oricine sa fie ministru. Al sănătății mintale. Aveți grijă și să fiți sănătoși.
in 20 de ani faceai si tu un curs macar de asistente daca tot te raportezi la sanatate
CONSIDER CA TU NU AI NICI UN CUVANT DE SPUS ATUNCI CAND VORBESTI DESPRE SANATATE
cel putin asa cred ca daca nu ai studii in domeniu atunci ….zwtttt!!!
de asta a ajuns tara asta unde e acum!
toti fotbal
toti politica
toti economisti
toti doctori
toti brutari
eu doar beau, atat fac toata ziua si sunt in domeniu!