(FOTO) La Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș a avut loc un ceremonial militar și religios de 9 Mai, pentru a marca Ziua Uniunii Europene.
La ceremonia desfășurată în format restrâns, din cauza restricțiilor, au participat oficialități locale și județene.
Evenimentul a cuprins acordarea onorului militar, Intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori.
”În urmă cu 71 de ani, Europa se confrunta cu fantomele celor două războaie mondiale și un alt pericol era posibil. Atunci, în acele momente, un om politic vizionar, Robert Schuman, are un plan iar războiul nu numai că este improbabil, ci face să devină imposibil. Pentru prima dată, se vorbește de Europa unită, mai întâi prin punctele economice pe care le are. Atunci se pun bazele Uniunii Europene. Sărbătorim ziua de 9 Mai fiecare dintre noi, cetățeni ai acestui continent, cu bucurie, cu pace și vorbim de solidaritate și unitate în interiorul UE”, a spus prefectul Stelian Dolha.
El s-a referit și la ”ultimul război” pe care îl poartă omenirea: ”Ultimul război pe care l-am purtat și încă îl purtăm, cu acest inamic nevăzut, cu acest virus perfid, ne arată încă o dată cât de importantă este unitatea în interiorul Uniunii Europene și apartenența la UE. Luminița de la capătul tunelului o vedem noi astăzi pentru că a fost un efort comun, complet și complex, de a asigura vaccinuri pentru toate țările. N-o să-i mai întreb astăzi pe eurosceptici ce mai zic, că i-am auzit cu toții, le spun doar să tacă pentru totdeauna. România are cinci luni de zile de când a început campania de vaccinare și este pe loc fruntaș. Lucrurile nu se opresc aici, vorbim de o perioadă economică post-pandemică iar România, tot datorită UE, are la dispoziție un fond de 30 de miliarde de euro pentru a-și reveni, pentru a se redresa. Sunt bani care vin de la UE pentru noi. Ce putem noi să mai spunem astăzi, decât că ne bucurăm că am ales unitatea, am ales pacea, contrară războiului și haosului. Le mulțumim întemeietorilor UE și chiar că putem spune din tot sufletul: La mulți ani, Europa, La mulți ani, Uniunea Europeană!”.
* Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, atunci când Mihail Kogălniceanu a rostit, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei și care a fost votat a doua zi, în plenul camerelor reunite. * În 9 mai 1945 s-a semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial. Actul a fost semnat la ora 00.16, acesta fiind motivul pentru care aliaţii occidentali au marcat Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar țările din est au sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului în 9 mai. * Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Decizia susţinerii acestei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
În paralel s-a desfășurat o ceremonie în format extins, din cauza constricțiilor făcute de gunoaiele strânse de-a lungul timpului în vadurile râului. La ea au participat bideuri locale și plastice județene aplaudate de cârpele atârnate de arbori care strigau de sus, foarte tare: Trăiască Someșul asiatic! Amănunte o să primiți de la corespondenții noștri din teren, Marius Bălan și Cristian Tețcu.
Niște exegeți locali au venit cu dovezi convingătoare cum că strămoșii lui Ion Creangă se trag de pe Valea Someșului Superior. Așa o fi, nu zic ba. Cert este că Ion Creangă este un asiatic genial. Despre Mihai Eminescu, adolescentul coborât cândva pe Someș, nu trebuie să mai vorbim. El era european până în ultima fibră. George Coșbuc și Liviu Rebreanu, așijderea. Însă timpurile moderne ni l-au adus pe Ovidiu Crețu care ne-a sugerat din abundență stepa mongolă, pe Radu Moldovan care se potrivește bine cu Semideșertul Gobi, pe Ioan Deneș – Turkmenistan pe Someș, pe Ioan Turc amintindu-ne de Asia Mică, unii socotindu-l, și pe bună dreptate, doar est european. Bistriță, până la proba contrarie, numele tău este Asia.
Bine, de acord. Aici aveți dreptate. L-am uitat pe Aiatolahul Andreicuț, stâlpnicul județului, cel mai mare în grad printre asiații bistrițeni.
Nu e chiar o adevarată profesoară, e doar un surogat aprobat de pcr
și dus pe culmi langă cel ce încă e un chelner pentru psd, dus de politica lui nea nelu, doar atît și nimic mai mult. Și-a urmat partidul cucoana și n-a făcut nimic pentru elevi.A, da,puțină spoiala pentru școală.
Ditamai chelnerul era la vânătoare de urs. N-ați auzit că s-a deschis sezonul. Și apoi Doamna general era foarte potrivită la așa eveniment și e întotdeauna pregătită de bătaie pentru armata roșie. Până la pensie!