Anul acesta, la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt prevăzute a se executa împăduriri integrale pe o suprafață de 156.35 ha, din care 20.12 ha sunt proprietate publică a statului și 136.23 ha proprietate publică a unităților administrativ teritoriale, proprietate privată a persoanelor juridice și fizice, ocazie cu care se vor planta peste 800.000 de puieți diverse specii forestiere, informează Garda Forestieră.
Se vor executa completări în plantațiile înființate în fondul forestier în anii anteriori, pe o suprafață de 53,37 ha (5.38 ha proprietate publică a statului și 47.99 ha proprietate publică a unităților administrativ teritoriale, proprietate privată a persoanelor juridice și fizice ), ocazie cu care se vor planta peste 267 mii puieți.
Marea majoritate a puieților folosiți pentru executarea acestor lucrări sunt produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice Bistrița, ale ocoalelor silvice private și în pepinierele private din raza județului nostru.
Până la această data au fost realizate împăduriri pe o suprafață de 171.66 ha, din care 134.12 ha împăduriri integrale în fond forestier și 37.54 ha completări în plantațiile înființate în fondul forestier national în anii anteriori.
Peste 100 de ani acesti puieti se vor putea taia si utiliza in diverse scopuri. Personal as fi vrut sa aflu si cati copaci s-au taiat , ce suprafete de paduri s-au „RAS” total sau partial in judetul BN in ultimii 10 ani , sa zicem , si daca in anul cu pandemia s-a obtinut sau nu cel mai mare record (la taieri). Din pacate astfel de informatii nu pot fi aflate de la autoritatile statului ci numai de la Green Peace sau voluntari care isi risca viata facand poze cu muntii despaduriti. Si ne tot miram de ce ajung ursii in apropierea zonelor locuite… Codru-i frate cu romanul dar „romanu” isi ucide mereu fratele.
Ce se aude cu mega pepiniera de la Sărata?
Pepiniera de la Sărata va produce anual ,repet anual, 19 milioane de puieți de rășinoase plantabil pe an ,cel puțin așa se laudă oficialii ,mai nou am auzit că se face prin PNRR ,cu zece astfel de pepiniere minune în 5 ani se pot planta un miliard de brazi,ar fi o minune ,nu-i așa?
Unde să mai planteze? Au plantat anul trecut 50 de milioane de puieți și chiar dacă i-au plantat doar pe hârtie, tot e greu să mai aibă unde planta în continuare.
https://www.youtube.com/watch?v=_VeoB8Wpc2Y&t=2s
Ai dreptate .Terenurile care se pot împăduri trebuie curățate ,consolidate .Dar cu 20 de milioane de euro din PNRR ,din granturi ,se face o pepinieră la Sărata ,sper că nu pe hârtie și în 5 ani avem plantați 100 milioane de brazi .Cu 20 de pepiniere ,respectiv 400 milioane de euro până în 2026 când se termină PNRR am avea plantați 2.000.000.000 brazi.Cred că nu ar fi mult din cele 15 miliarde de granturi din PNRR,mai ales că ar fi o prioritate națională.Nu-i așa că visez frumos?Banii din PNRR se vor duce cred că iar în niște găuri negre ,probabil că acum cu aprobarea UE,iar noi am rămas cu visul frumos !
Dacă fără pepiniere noi au reușit să planteze 50 de milioane de puieți anul trecut, îți dai seama că dacă au și pepiniere o să planteze 50 de miliarde de puieți pe an. Hârtia suportă orice.
Nu cunosc prețurile, dar mă gândesc că un puiet plantat ar ajunge pe la 10 euro, așa că plantându-i doar pe hârtie au reușit să facă o „economie” de 500 de milioane de euro, numai că nu la bugetul statului.