Actualitate

Sfaturi pentru a avea un gazon de iarbă sănătos tot timpul anului

Știind cum și când să tunzi gazonul și cu ce instrumente să o faci, este esențial pentru a avea o iarbă splendidă, întotdeauna verde tot timpul anului. De fiecare dată când îndeplinim sarcina de a tunde iarba, favorizăm creșterea acesteia, ceea ce ne va permite să obținem o iarbă din ce în ce mai groasă, densă și uniformă.

1. Când să tund gazonul?

Dacă încă vă întrebați când este momentul potrivit pentru a tunde, este important să înțelegeți următoarele:

– Nu există o dată fixă

– Frecvența tăierii ierbii depinde de condițiile meteorologice

– De asemenea, contează și anotimpul

– Depinde de tipul de iarbă pe care ați plantat-o

Ca regulă generală, iarba trebuie tunsă mai frecvent vara (aproximativ o dată pe săptămână), iar în anotimpurile de primăvară și toamnă este suficient să fie tunsă de 2-3 ori pe lună. Dar iarna lucrurile se schimbă și frecvența de tăiere trebuie redusă sau practic nulă.

Mașina de tuns iarba – descoperă aici ofertele eMAG

Dacă vă aflați în mijlocul verii sau căldura primăverii începe deja să fie mai intensă, amintiți-vă întotdeauna că cel mai bun moment pentru tunderea gazonului este la ultimele ore ale zilei, deoarece puteți evita cele mai fierbinți ore. Dar ceva fundamental este că trebuie să vă asigurați că iarba nu este umedă, altfel tăierea nu va fi omogenă.

2. Frecvența de udare: importanța tipului de gazon

În funcție de varietatea sau tipul de iarbă pe care l-am plantat în grădina sau spațiul nostru verde, anotimpul anului în care vă aflați, clima, temperatura și umiditatea, frecvența sau periodicitatea irigării și volumul de apă de utilizat vor varia în fiecare caz.

La început poate fi dificil pentru noi să înțelegem aceste variabile, dar nu vă faceți griji, cel mai bun lucru pe care îl putem face din primul moment este să observăm îndeaproape și cu atenție iarba din tot spațiul verde plantat, deoarece atunci când gazonul are nevoie de apă veți observa clar că firele de iarbă trec de la a avea o culoare verde la dobândirea unei nuanțe albastre sau chiar gri, pe lângă faptul că cele mai vechi vor începe să se onduleze ușor.

Cunoscând starea gazonului nostru, vom putea înțelege în mod clar frecvența irigațiilor necesare în orice anotimp al anului și vom avea asigurarea totală că primește apa de care are nevoie.

Dacă ați plantat recent și iarba dvs. este încă foarte fragilă și fină, s-ar putea să vă întrebați cât de des să udați gazonul după plantare? Amintiți-vă acest lucru: ori de câte ori terminați să plantați iarbă nouă, o veți uda periodic în fiecare zi, deoarece numai atunci vom realiza că toate semințele germinează și o vor face cu forță.

3. Cum se tunde gazonul? La ce înălțime?

Tunderea gazonului este una dintre cele mai importante activități pentru realizarea unei grădini veșnic verzi. Pentru aceasta este foarte important ca înălțimea să nu depășească 5 cm, aproximativ. Deși această măsură poate varia în funcție de tipul de iarbă pe care l-ați plantat, caz în care ar trebui să fie specificat acest lucru chiar de către comerciantul de la care ați cumpărat gazonul.

Dacă neglijați gazonul și nu îl tăiați și nu îl udați cu frecvența indicată, acesta nu numai că-și va pierde frumusețea, ci va deveni și un risc pentru sănătatea dumneavoastră și pentru cei care locuiesc cu dvs., deoarece buruienile atrag în mod obișnuit insecte și unele sunt adesea purtătoare de boli. Un alt dezavantaj de a avea o iarbă prea înaltă este că va deveni un refugiu pentru dăunătorii care afectează alte plante din grădină.

4. O iarbă înaltă își va împiedica creșterea și dezvoltarea

Lumina soarelui este necesară pentru creșterea și dezvoltarea ierbii în toate culturile de gazon. De aceea, dacă înălțimea ierbii devine foarte mare, buruiana va oferi mai multă umbră pământului, împiedicând gazonul să crească într-un mod sănătos.

Pe de altă parte, dacă iarba concentrează prea multă umiditate, vor apărea boli, ciuperci, dăunători și alte lucruri care vor deteriora o cultură atât de importantă în decorarea grădinii sau curții dumneavoastră.

5. Cu ce ​​instrumente tundem gazonul

Utilizarea instrumentelor de grădinărit indicate este întotdeauna decisivă pentru a realiza o bună tăiere și întreținere a gazonului. Când vorbim despre scule, ne referim tocmai la mașini precum mașinile de tuns iarba și tractoarele de tuns iarba.

Dacă aveți o mașină de tuns iarba electrică sau pe benzină, urmați această formulă pentru a obține întotdeauna cele mai bune rezultate:

– Planificați traseul de tăiere, adică zonele prin care urmează să treceți.

– Evitați virajele strânse, ori de câte ori este posibil.

– Tăiați iarba în cercuri concentrice, din exterior în interior.

– Încercați să modificați direcția de conducere pentru a preveni repetarea modelului de tăiere.

– Dacă țineți cont de sfaturile de mai sus, veți face iarba să arate mai bine și să obțineți o întreținere optimă a grădinii sau spațiului verde.

(Advertorial)

Etichete