În noaptea de 23 spre 24 iunie, în noaptea de Sânziene, se spune că fetele nemăritate își visează ursitul dacă își pun sub pernă flori de sânziene sau dacă lasă coronițe din flori de sânziene peste noapte în grădină. Dacă dimineața florile sunt acoperite de rouă, se vor căsători.
Sânzienele sunt sărbătorite odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea populară cunoscută și sub numele de Drăgaică este atât de îndrăgită, încăt tradițiile și obiceiurile acestei zile se păstrează și astăzi.
Se spune că Sânzienele sau Drăgaicele sunt personaje mitice nocturne și apar în noaptea de 23 spre 24 iunie, în cete, în număr impar, cântă și dansează în semn de sărbătoare. În noaptea de Sânziene, ele apar și dau plantelor puteri vindecătoare, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. Ele sunt considerate zâne bune, însă pot deveni și rele dacă sunt nesocotite de oameni.
Sânziana este o plantă frumos mirositoare și reprezintă un reper calenderistic agrar. Se spune că dacă înflorește înainte de săbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată.
În credința populară, fetele păstrează și tradiția cununilor făcute din flori de sânziene și spice de grâu. Cununile sunt păstrate până anul viitor și vor și așezate la ușa de la intrare a case, la ferestre, pentru a apăra oamenii, animalele și recoltele de fenomenele naturii.
De asemenea, în unele zone se obișnuiește ca fetele să se spele pe păr cu apa în care au fiert înainte iarbă mare pentru a le crește părul și a fi plăcute de băieți. Un alt obicei este ca femeile să se tăvălească dezbrăcate în rouă dis-de-dimineață, înainte ca soarele să răsară, pentru a deveni fertile. Se spune că roua din noaptea de Sânziene are puteri miraculoase și, potrivit credinței populare, dacă te stropești pe corp cu aceasta, vei avea un corp frumos și suplu.
De Sânziene există și un obicei legate de animalele din gospodărie. În unele zone gospodarii împletesc cununi cu flori de sânziene și le așază la colțul casei dinspre răsărit. Dacă a doua zi găsesc în coronițe păr de animale sau pene de păsări, acesta este un semn bun.
Adaugă comentariu