Social

Sezonul cireșelor și al căpșunilor de la munte, pe sfârșite. Afinele de pădure abia acum se coc

(FOTO) Ne apropiem de finalul perioadei în care mai găsim la tarabe cireșe de la Cireșoaia și căpșuni de la Piatra Fântânele, spun producătorii, cărora vremea le-a dat mari bătăi de cap anul acesta în care sezonul de coacere a fructelor a fost unul foarte scurt. Chiar dacă abia acum încep să se coacă, și afinele de pădure sunt puține și scumpe.

În Piața Decebal, Iuditha Lukács vinde kilogramul de cireșe pietroase de la Cireșoaia cu 7,5 lei.

”S-au copt mai târziu cireșele pietroase, dar sunt foarte bune și dulci. Noi așa zicem că nu sunt scumpe fiindcă lucrăm foarte mult, urcăm pe scări înalte cu 25 de trepte ca să le putem culege. Ne urcăm pe ele și câteodată nu ajungem la ele să le culegem. Acum adunăm 2-3 kilograme și iar mutăm scara. Față de anul trecut, recolta e mai mică cu 30%. Se vând în continuare din centrul satului la prețuri de 5 sau 6 lei kilogramul, dar nu va mai dura mult pentru că sezonul e pe sfârșite. Din experiența anilor trecuți pot să vă spun că nu va scădea prețul, ci va crește spre final de sezon. Urmează vișinele, care iar sunt puține, caisele, prunele. A fost un an destul de greu din cauza vremii”, a spus Iuditha Lukács.

Anul acesta, la fel ca și în 2020, din cauza pandemiei, nu s-a mai ținut festivalul cireșelor.

Și căpșunile de la munte le vom mai găsi cel mult până la sfârșit de săptămână, spune Grigore Rânziș de la Piatra Fântânele care le vinde cu 10 lei kilogramul. A cules cam 50% din recolta de anul trecut.

”Din cauza ploilor din primăvară care s-au prelungit până în vară, sezonul căpșunilor de la munte a fost unul foarte scurt anul acesta. Am cules două săptămâni, iar acum scoatem ultimele ture, iar sâmbătă, la piața locală, sperăm să mai aducem ceva. Anul acesta nu le-am stropit deloc pentru că nua m reușit în primăvară din cauza ploilor, așadar sunt 100% bio”, a spus Grigore Rânziș, care susține că și anul trecut a vândut căpșunile de la munte tot cu același preț.

Pe piață au început să apară și afinele de pădure pe care culegătorii de la Cușma le vând cu 25 de lei kilogramul și cu 15 lei caserola.

”Afinele s-au copt, dar sunt foarte puține anul acesta. Normal afinele durează până în septembrie, dar nu sunt anul acesta că o bătut gheața. Sunt foarte puține. De-asta sunt scumpe pentru că și umblăm mult după ele. Merghem dimineața la 4 și venim seara și până le alegem, le facem curate, a doua zi venim la piață. Și-s mulți urși și ni-i frică să mergem. Am întâlnit urși. Am fugit de ei, ce să facem? De ursoaică cu pui de ferim că ele sunt tare periculoase că își apără puii”, ne-a spus o culegătoare din Cușma.

Afinele de cultură costă 30 de lei kilogramul.

4 comentarii

  • Fructele și legumele noastre, au ajuns la preț de trufandale.Tot timpul auzi în piață, ba că sunt ultimele, ba că nu s-au făcut, ba că nu se merită…dar vezi aceiași ,,producători”, care între timp, din sărăcie și-au făcut viloace, mașini de neam prost și conturi babane în euroi. Omul de rînd, privește cu jind, dar nu se-ndură să-și dea banii, că altfel rămâne ori fără medicamente, ori fără pîine. În schimb, cînd îi aud că sunt bio, nu sunt stropite, apoi plec mai departe. Am văzut ,,producători” gen Gabi, Tavi et comp. la depozitul de legume fructe, cumpărînd ,,produse bio, de la noi din Turcia”, iar la piață sunt din Cireșoaia, Florești, Satu Mare…Sigur nu toți avem posibilitatea să mergem la țară să-i ajutăm pe ai noștri, că ,,nu se merită”, dar care au posibilitatea să-i ajute pe cei rămași la glie, e bine s-o facă.
    PĂREREA MEA !

    • Domnilor de la Cușma nu vreți voi să lăsați afinele în pădure pentru ursuleți? Poate așa nu mai coboară în sat ursii. Că nu sunt afinele propietatea voastră să faceți bani din ele. Dacă le-ați culege pentru consumul propriu ași înțelege…

    • M-am documentat de-a lungul timpului și am văzut că există la Direcția pentru Agricultură un compartiment cu 8 angajați. Se numește ”Serviciul de monitorizare, verificare în domeniul industriei alimentare (…) monitorizare piață”. Chiar nu am văzut niciun rezultat al muncii acestor 8 oameni pe care sunt sigură că-i plătim cu salarii de la 4000 de lei net în sus pe fiecare, așadar minim 32.000 de lei lunar se duc pentru ca să nu știm ce cumpărăm și ce mâncăm. https://www.dabn.ro/attachments/article/90/Organigrama..jpg

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.