Locuitorii comunei Telciu sunt invitați duminică, la ora 12.00, la o manifestație de protest cauzată de faptul că unii dintre ei au început să primească notificări de la Aquabis, prin intermediul unui executor judecătoresc, că vor fi debranșați de la rețeaua de apă potabilă fiindcă nu au încheiat contracte cu furnizorul județean de apă.
Printre aceștia se numără și Ion Magdău, unul dintre inițiatorii revoltei de la Telciu. În data de 14 iulie el a primit o notificare de suspendare a serviciului de alimentare cu apă fiindcă nu a semnat contractul
În aceeași situație par a mai fi și alte familii, în total o mie.
”Dragi consăteni, se pare că suntem hărțuiți în continuare de către Aquabis prin diferite modalități. Din câte știm, sunt în jur de 1000 de familii care vor primi înștiințarea de mai jos prin care cei de la Aquabis spun că vor debranșa oamenii de la rețeaua de apă. Sunt aproximativ 200 de contracte semnate, iar acum vor să intimideze cetățenii cu hotărâri judecătorești. Noi avem speranța că vom fi uniți până la capăt pentru că nu pot da în judecată 1000 de familii, adică câteva mii de cetățeni”, a scris pe Facebook Nelu Pop.
Din acest motiv, a fost anunțat un nou protest împotriva Aquabis:
Reamintim că încă din luna februarie a acestui an, sute de localnici din Telciu și-au exprimat nemulțumirile că au de plătit sume foarte mari pentru apa potabilă despre care ei spun că care le este facturată cu 9 lei/mc, unii dintre ei având de achitat facturi chiar și de 1600 de lei. Oamenii i-au cerut primarului Sever Mureșan să scoată comuna din ADI Apă-Canal fiindcă altfel ei organizează referendum și îl demit fiindcă cea mai mare partie din rețea a fost făcută în urma unui parteneriat cu o comunitate din Elveția – și nu de Aquabis – iar apa este captată din munte, compania de apă neavând costuri suplimentare ca emită facturi atât de mari.
Ei îi reproșează primaruilui Sever Mureșan (ALDE) că a introdus comuna în ADI Apă-Canal fără să-i consulte. Așa se face că, în 2018 a fost semnat contractul de lucrări pentru Lotul 3 – Rețea de canalizare în Salva, extindere și reabilitare sistem de alimentare cu apă în Telciu, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, din fostul Contract de Lucrări 6. Investiţia, în valoare de 10,6 milioane lei, respectiv 2,3 milioane euro, cuprindea şi reabilitarea captarii de apă de la Telciu şi un rezervor.
Directorul Aquabis, Ion Șandru, a declarat pentru Timp Online că Telciu poate ieși, dacă dorește, din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, însă va trebui să suporte toate cheltuielile făcute de Aquabis prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu aferente lotului 6, în valoare de peste 11,2 milioane de euro.
Acuma nu cunosc situația din teren, dar de ce nu intervine marele director Moldovan, căci am inteles ca mai nou el conduce compania de apă. Cât despre cetățenii din Telciu am tot respectul pentru unitatea lor.
Magdau ajunge vestit ca Horia dar nu in sensul bun.apa au consumat dar nu platesc.in toata tara se plateste apa,aici synt cu un corn un plus.vor torul pe de gratis.
Apa e scumpa pt ca e plin de pile si sefi cu salarii mari la furnizorul de apa. Cea mai mare smecherie este cea cu apa de ploaie. A plouat mult platesti mult. Oare cat au de platit cetatenii din Germania care au avut inundatii masive si a plouat mult????
Si in germania se plătește acest lucru.
Executorul Judecatoresc s-a bazat pe vre-o decizie luata de un judecator penyru a trimite aceea instiintare… a luat in considerare doar ce a zis Aquabisul deci e abuzica si un act de intimidare sa nu zicem santaj. Nu mai asteptati nimic!!!! Apelati la un avocat si dati in judecata Aquabisul si vedeti ce iese… intre timp ei nu pot sista apa.
In Sahara si Maroc 10 mc de apa desalinizata Costa 1 euro . 10 centi de mc
Ioan Martău nu este un revoltător cum v-ați exprimat ,este un nemulțumit împreună cu întreagă com.Telciu .Fiindcă apa la Telciu au băgato comuna acum 48 de ani ,nu au introdus conducte actualul primar și nici consilieri ci com. Telciu prin muncă comunistă numită prestatie atunci cum devine aguabis proprietar de drept pe apa robinet, pt că au instalat robinete ???.Nu ei sunt în formă legală proprietari pe canalizarea com unde au lucrat ei așa că aguabis vrea sa fie proprietari pe ceia ce nu este al lor ,rușine pt abuz care-l face asupra com. Telciu.
Sunt in tara preturi si peste 10ron.oamenii au prestat munca la bazine.dar apa e a statului roman. Facturi mari pt ca nu au platit si nu e normal ca unul cu 20 vaci sau cu gradini sa plateasca apa doar ca unul ca noi de la bloc.sunt invatati sa aiba totul pe de gratis ca acum.sa platesti tu 100ron pe an apa,cand ai animale,gradini si masini.
Varga Otilia din cauza oamenilor cu mentalitate ca si a ta o ajuns Romania de rasul lumii, e o tara din lumea treia. Romania o tara cu resurse naturale, tarani harnici, o tara care are potential. Tu probabili faci parte din statul roman ai salariu mare si te doare in basca. Tu esti ingrijorata de cata apa beau vacile si de faptu ca oameni isi uda gradinile, uite asa se duce pe rapa agricultura romaneasca si am ajuns sa importam de la straini toate chimicalele. Vai de capul tau cu asa gandire ar trebui sa iti fie RUSINE !
Serios? La colectarea deșeurilor menajere va convenit să plătiți 3 lei/luna iar alții, deși erau mult mai aproape de depozitul de la Tarpiu au plătit 11,50 lei.
In Sahara si Marroc 10 metri cubi de apa costa 1 euro apa desalinizata.
D-na cum poti sa spui ca apa e a statului Român,la statul român plătim impozite si tot ce este in tara ne aparține nou
Si conducta de alimentare cu combustibil trasa de la ocol la vice
Nu mai stiu „domnii” cum sa ameninta.
Oamenii buni nu va speriatii pentru ca nu au voie sa va taie apa, sa nu mai vorbim ca e si pandemia. Vor sa sperie lumea sa semneze contractele cu ei. Datii in judecata
avetii destule dovezii. Asta e hartuire si abuz de putere .
Nu vă lăsați !!!!!!!!
D-na cum poti sa spui ca apa e a statului Român,la statul român plătim impozite si tot ce este in tara ne aparține nou
Mizeria şi mai mare este declarația directorului de la Aquabis că au programat să scumpească apa în fiecare an.
Beneficiari sunt ultimi întrebați todeauna.