După nişte sărbători pline de meniuri bogate, urmează o perioadă în care toată lumea vrea să facă sport. Cum e începutul de an pentru un antrenor?
În primul rând, ar trebui să ne adresăm celor care îşi doresc să facă sport şi nu au mai făcut. Vin foarte odihniţi, îşi doresc să facă sport. De când mă ocup de această activitate, am întâlnit foarte mulţi oameni care încep în forţă anul, fac sport o săptămână-două, o lună, acumulează o stare de epuizare din cauza efortului intens pe care îl fac odihniţi fiind. Vin la sală cu poftă de efort fizic mare care se epuizează şi ei renunţă. Noi, cei din domeniu, trebuie să avem grijă să le explicăm că, după sărbători, există nişte faze, nişte etape. Trebuie să îşi detoxifieze corpul, să facă un efort progresiv pentru a da randament, iar antrenamentele trebuie să fie monitorizate de specialişti. Unii vin, iau aparatele, le „rup”, ca să zic aşa, şi nu fac altceva decât să piardă obiectivul pe care de sărbători şi-l pun fiindcă atunci apar kilogramele în plus şi pofta de a ne apuca de sport de „mâine” sau din „ianuarie”. Cei care îşi doresc să vină să înceapă uşor, progresiv, să nu îşi consume energia de la primele antrenamente, să înţeleagă că sunt nişte etape, de detoxifiere, de acomodare a organismului la efort şi de adaptare la ceea ce urmează pe parcursul anului. Normal ar fi ca oricine să-şi pună nişte obiective, să de un anumit număr de kilograme jos, să arate cumva în sezonul estival. Pentru acest lucru nu e suficient să facem un anumit gen de efort. Unii spun că e suficient că acasă spală geamuri. Sunt de acord cu orice fel de mişcare, dar efortul fizic controlat, exerciţiul fizic trebuie făcut într-un anumit fel, să aibă o anumită intensitate, o anumită frecvenţă pe săptămână şi, dacă nu e controlat de cineva care să cunoască ce are de făcut, atunci nu face altceva decât să piardă startul şi să se restarteze de nu ştiu câte ori în viaţă, ori acest lucru nu e de dorit.
Majoritatea vrem rezultate rapide, vizibile imediat. E periculos să-ţi propui astfel de obiective?
Trebuie început orice antrenament progresiv. Nu e bine să începem, de capul nostru, să alergăm, să ne epuizăm, să ridicăm o frecvenţa cardiacă într-o zonă de risc. Ne adresăm acum celor care nu au practicat sportul sau au făcut pauze foarte mari. Ei ar trebui să aibă o electrocardiogramă din care să reiasă că stau bine cu frecvenţa cardiacă, cu tensiunea sau, dacă nu stau, care e situaţia, iar specialistului care te îndrumă trebuie să-i arăţi hârtiile ca să ştie ce are de făcut. Mi se întâmplă să mai alerg pe stadion fiindcă îmi place şi să văd oameni care aleargă, dar care se plâng de dureri la articulaţiile genunchilor, la şolduri. Acest lucru apare fiindcă nu au pregătirea sau cunoştinţele necesare pentru a pregăti corpul pentru efort şi intră direct în efort intens, aleargă până se epuizează şi au starea aceea „A, am făcut ceva bine!”. Noi nu trebuie să epuizăm organismul. De fapt, noi facem sport pentru a-l adapta la un anumit nivel ca să obţinem rezultate. Dacă-l epuizăm, în scurt timp nu facem altceva decât să ducem la apariţia unor probleme articulare, în sistemul circulator sau respirator. În aceste condiţii, deşi mi-e greu să o spun, sportul poate deveni nociv. Trebuie să ne ferim de acest lucru fiindcă sportul recreativ trebuie să aducă o stare de bine şi o ameliorare a calităţii vieţii.
Mai există şi concepţia: am mâncat de sărbători, nu mai mâncăm nimic, bem apă plată cu lămâie, mergem la sală şi facem sport.
E adevărat că, în perioada sărbătorilor, am avut o alimentaţie destul de agresivă şi tot treptat trebuie să o eliminăm. Nu oprim totul brusc. Apa plată cu lămâie e bună dimineaţa şi seara, dar şi pe parcursul zilei. Ceaiurile naturale, nu cele din plante chinezeşti pe care nu le ştim, sunt foarte importante în faza de detoxifiere. Alimentaţia trebuie să intre, încet, dar sigur, într-o zonă a fibrelor, legume, fructe, o zonă bio cu eliminarea alimentelor care au fost de bază în perioada sărbătorilor, cârnaţii, carnea grasă. Cei care folosesc zilnic o asemenea alimentaţie fac o mare greşeală. Se simt bine în momentul respectiv, dar trebuie să se gândească la faptul că, în timp apar probleme în zona patologică. Vedem cancerul, diabetul, problemele cu inima. Ele se datorează unei alimentaţii nesănătoase, iar în timpul nostru celei plină de amelioratori, e supraprocesată. Încărcăm corpul cu toxine pe care trebuie să le eliminăm. Dacă nu dăm corpului şi faza în care să se descarce de toxine nu facem altceva decât, în timp, să ne trezim cu boli pe care nu am vrea să le avem.
Din câte ştiu, la sală grupurile sunt deja formate care îşi urmează mecanismul lor. Cum o poţi lua treptat dacă vrei să începi?
Da, se întâmplă astfel de situaţii chiar şi la mine, din păcate. Au venit persoane care şi-au dorit să intre în echipa mea, dar neavând ore de începători, efortul a fost mult prea greu. Atunci, recomand celor care vor să înceapă o activitate sportivă să apeleze la noi, să găsească chiar o modalitate de a începe privat. Nu întotdeauna ştim că au venit alţi doritori de mişcare, poate că îi vedem tot timpul că vin pe la săli, dar nu ştim ce îşi doresc. Să vină şi să spună ce anume vor şi vom găsi o modalitate prin care să-i îndrumăm să parcurgă corect fiecare etapă.
Multe lume apelează la soluţiile magice gen pastile de slăbit, shake-uri. Dau rezultate?
Eu sunt reticent faţă de aceste produse şi o spun deschis. Eu, în toţi aceşti ani în care am obţinut rezultate, nu am apelat la pastile. În general, ele favorizează o accelerare forţată a metabolismului până la nivel celular. Sportul face acelaşi lucru, dar la un nivel mult mai blând şi mai sănătos. Nu e o forţare în care eu stau şi aştept să facă pastila totul pentru mine. Unele chiar fac treaba, dar, pe de altă parte, strică ficatul. În timp, deteriorează funcţionalitatea organismului şi ajungem tot în zona patologică, ori pe noi ne interesează să ridicăm calitatea vieţii, nu să stricăm, ci să aducem îmbunătăţiri. Folosirea pastilelor, în general, o combat. Nu o recomand nimănui. Cei care le folosesc sunt persoane foarte comode care nu sunt prietene cu mişcarea. Ori noi trebuie să ştim că avem un corp care e format din mai multe segmente făcute pentru a mişca, altfel probabil că arătam ca nişte râme. Fără mişcare, devenim încet-încet, nişte oameni bolnavi. În teza mea de doctorat, am abordat într-o parte a lucrării, o analiză a statisticilor OMS din care reiese că lumea modernă cade în capcanele sedentarismului, a jocurilor virtuale şi mişcarea e din ce în ce mai puţină. Aceşti oameni devin bolnavi şi nu mai sunt exemple pentru pilonul care ar trebui să vină din urmă. Cel care alege metode cu pastile sau diverse shake-uri trebuie să ştie că atunci când slăbeşte, slăbeşte şi din ţesutul muscular, ori pe noi ne interesează să slăbim din ţesutul adipos. Acel ţesut muscular e cel mai greu de întreţinut.
Zona de fitness a îmbrăcat tot felul de forme cu diverse denumiri. Sunt unele mai bune şi altele mai puţin bune?
Nu pot spune că unele sunt mai bune şi altele mai puţin bune fiindcă sunt un promotor al mişcării şi am colegi pe care îi susţin în ceea ce fac. Orice activitate care apare pe piaţă pentru mine e binevenită. Orice formă de mişcare eu o susţin. Eu fac acum mai mult combinaţii. Anul acesta este şi unul aniversar pentru mine. Fac zece ani de când mă ocup de sportul recreativ şi 35 de ani de activitate sportivă. De-a lungul celor 35 de ani, am acumulat experienţă şi am învăţat exerciţii cu care îmi fac orele. Foarte multe au la bază mişcări unele simple, dar prin repetiţia lor, pun corpul să lucreze. Şi asta e bine pentru cel care practică. Ajungem la un nivel în care cel care vine la sală înţelege că nu e de ajuns să alerge 10 minute pe bandă sau să sară coarda. Trebuie să fie un timp de lucru în care să simtă că face efort şi că transpiră. Atunci, corpul lucrează. Unele programe sunt mai complexe şi mai benefice decât altele, dar nu voi da nume, cert este că fiecare gen de program îşi are aderenţii lui. Sunt unii care pot duce mai mult, care aleg programe complexe, dar eficiente. Cu cele simple se obişnuieşte corpul. Dacă nu jonglezi cu parametri efortului, atunci e numai distracţie şi eficienţa e minimă sau deloc. E bine şi aşa decât deloc.
Există o dietă pe care trebuie să o urmeze cursanţii lui Virgil Rus?
Cei cu care lucrez îmi cunosc cerinţele. Există, dar e o zonă în care lucrez cu un nutriţionist. Şi eu dau sfaturi legate de dietă, dar numai după ce îmi cunosc clienţii. Sunt nişte principii pe care ne axăm. În general, alimentaţia de peste zi nu trebuie să curpindă ciorbă, felul doi, felul trei la o singură masă. E mult prea mult. Eu chiar mă minunez de ce nu se practică metoda bufetului suedez şi la nunţi. Omul să-şi ia ce îi trebuie şi să nu îl forţezi să mănânce. Să fie o educaţie în acest sens. Ar trebui să se mănânce raţional şi fiecare să-şi cunoască organismul, să observe ce alimente îi merg bine, ce combinaţii, să le evite pe cele tradiţionale, carnea cu cartofi, de exemplu. Eu recomand proteina animală să fie cu salate fără alte garnituri. Garnitura, separat. Tot la patru ore să fie o masă. Să existe şi legume multe, fructe şi seminţe de dovleac, de floarea soarelui, toate crude şi multă apă. Nu e cazul să bem fântâni întregi, dar apa trebuie băută fiindcă în prezenţa ei se realizează şi detoxifierea. Dacă aducem fibre, avem şi un tranzit intestinal bun şi o alimentaţie adecvată şi, cu siguranţă, nu avem nici depunerile de sărbători.
Cât de des trebuie să mergem la sală?
Eu recomand la 3-4 zile efort. Cei aflaţi la început de drum pot veni de 4-5 ori pentru eforturi uşoare. Important este să vedem cum răspunde organismul şi în cât timp poate fi adusă acea persoană în zona în care poate lucra pentru a obţine rezultate. Efectele se văd din primele zile, dar organismul trebuie adus la un nivel de rezistenţă cardio în aşa fel încât să pot modela ce vreau. Sunt nişte strategii pe care le aplicăm cu cei care îşi doresc. Sunt unii care vin, obţin primele rezultate şi apoi se lasă. Apoi iar încep şi tot aşa.
Înotul cât de important este? Trebuie combinat cu celelalte?
Combinaţia între aceste activităţi din care înotul ar trebui să facă parte este ideală fiindcă apa preia din greutatea corpului şi în apă ne mişcăm mult mai uşor. Noi realizăm efortul în condiţii uşoare. Nimeni nu cere să excelăm într-o anumită parte, doar înot, doar să sărim. Trebuie din toate câte puţin şi să facem un întreg. Atunci corpul îşi poate lua ce are nevoie şi îşi poate realiza targetul.
Multă lume se întreabă cât de scump e să faci sport într-un hotel de cinci stele.
Eu, raportându-mă, la cele cinci stele, eu cred că este una dintre cele mai atractive săli fiindcă la cinci stele găseşti preţuri de două stele. Poţi găsi pachete foarte ieftine. Dacă e scump sau nu, e relativ. Sănătatea e scumpă în momentul în care o pierdem. Ne putem uita la reţetele celor bolnavi din jurul nostru şi putem vedea câţi bani dau pentru a se menţine nu sănătoşi, ci pentru a-şi menţine sănătatea pe care o mai au. Eu consider că sănătatea e cea mai bună investiţie. Astăzi ar trebui să luăm o decizie în acest sens şi să investim în sănătate prin plăcere. Sportul e o plăcere. Altfel, cu siguranţă, va veni timpul în care vom plăti aceşti bani obligatoriu, dar nu pe plăceri, ci pe medicamente şi pe forme de recuperare care, de cele mai multe ori, pot fi agresive pentru organism.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Adaugă comentariu