Economie

Condiţiile de intrare în insolvenţă vor fi mult mai stricte după ce va fi modificată legea

Legea insolvenţei va fi modificată în acest an, actul normativ fiind contestat de foarte mulţi oameni de afaceri. Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini a confirmat deja acest lucru, ea recunoscând că se lucrează la modificarea legii.

„Legea insolvenţei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de mulţi din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă. Deci, avem în program modificarea Legii insolvenţei”, a spus Grapini.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, modificările aduse legii vor viza introducerea unor condiţii mai stricte de intrare în insolvenţă şi micşorarea duratei de închidere a acesteia.

În primele 11 luni ale anului trecut numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu 1,7% faţă de perioada similară din 2011, când 15.410 de societăţi au ajuns în incapacitate de plată, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Firmele cu activităţi în comerţul cu amănuntul sunt cele mai afectate de lipsa lichidităţilor, domeniu urmat de sectorul transporturilor şi depozitării şi de industria prelucrătoare. La finele lunii noiembrie erau active în România peste un milion de firme.

În Bistriţa-Năsăud, la jumătatea lunii anului trecut, în insolvenţă erau 607 de firme din care în faliment 115. Numărul companiilor care au apelat la această „gură de oxigen” este însă mult mai mare, dar o situaţie statistică pentru 2012 va fi disponibilă abia la jumătatea acestei luni. „Este o situaţie normală faţă de cum se mişcă economia în zilele noastre”, spune Leonora Lanţoş, preşedintele filialei judeţene a Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.