Potrivit OUG nr. 83/28.07.2021, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita unui plafon de contractare/tragere în sumă de 100 milioane lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, respectiv pentru asigurarea finanţării investiţiilor publice locale.
În acest sens, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va lua un împrumut de 99.990.521 lei, bani care vor fi alocați pentru:
Conform proiectului de hotărâre aflat pe agenda ședinței CJ din 30 septembrie, ”contractarea împrumutului va fi realizată pentru o perioadă de 5 ani, cu dobândă ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor; rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește la 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani inclusiv, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral”.
CJ motivează astfel împrumutul:
1. Obiectivul a fost aprobat în cadrul proiectului ”Apropierea de comunitate și siguranță” finanțat prin Programul de Interes Național Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în comunitate.
2. Realizarea acestui obiectiv este necesară întrucât Spitalul Județean de Urgență Bistrița intenționează să construiască un pavilion, corp nou de clădire format din subsol, parter și patru etaje (S+P+4E) cu pasarelă de trecere între clădirea existent și cea propusă. Clădirea poate fi construită doar în urma relocărilor propuse.
3 și 4. Sumele sunt necesare pentru realizarea obiectivelor de investiții conform contractelor de lucrări.
5. Suma este necesară pentru asigurarea cofinanțării pentru realizarea acestui obiectiv de investiții derulat de Compania Națională de Investiții.
6. Lucrările de modernizare a drumului județean 173, Budacu de Sus – Şoimuş sunt în desfășurare, dar fără execuția lucrărilor de consolidare și stabilizare a zonelor de drum afectate de alunecări de teren acestea nu se pot continua și finaliza la termenele prevăzute în contractul de lucrări și de finanțare.
7. Pentru obiectivul de investiții: Modernizare DJ 162, Silivașu de Câmpie (DN 16) – Șopteriu, a fost încheiat contractul cu o durată de execuție de 25 de luni de la ordinul de începere din 03.08.2020.
8. Pentru obiectivul de investiții: Modernizare DJ 172 G, Sărățel-DJ 154, a fost încheiat contractul cu o durată de execuție de 13 luni de la ordinul de începere din 17.03.2021.
9. Pentru obiectivul de investiții: Pod pe DJ 172 G, Sărățel-DJ 154, a fost încheiat contractul cu o durată de execuție de 12 luni de la ordinul de începere din 19.01.2021.
Cei 300 000 de lei dati de Primaria Bistrita la biserici , nu puteau fi dati imprumut Cosiliului Judetean ?