Social

S-a scumpit și lemnul de foc. Cum vrea Primăria Prundu Bârgăului să-i ajute pe oameni să se poată încălzi

Lemnul de foc de esență tare, cu care locuitorii comunei Prundu Bârgăului sunt obișnuiți să-și încălzească iarna locuințele, s-a scumpit cu o sută de lei per metru cub față de iarna trecută, iar acest lucru reprezintă o mare problemă pentru oameni, dar și pentru administrația locală. Primarul Doru Crișan a găsit o soluție, dar are nevoie de o ”virgulă” în lege și le-a cerut parlamentarilor PSD să-l sprijine în acest sens.

”Comuna Prundu Bârgăului nu mai are lemn de fag decât pe muntele Heniu de unde putem tăia cel mult 400 de mc de lemn de fag. Majoritatea cetățenilor din comună se încălzesc cu lemn de foc de esență tare și nu acceptă lemn de rășinos. Anul trecut am cumpărat lemn din țară, am subvenționat noi transportul și cheltuielile de depozitare și l-am dat cetățenilor cu prețul cu care l-am cumpărat. În acest an este extraordinar de greu pentru că de unde putem achiziționăm, prețul este de 350 -400 lei/mc, adică un preț extraordinar de mare. Nu îl voi putea da cetățeanului sub prețul de 350 de lei/mc pentru că Legea finanțelor nu ne dă voie. Putem subvenționa transportul și cheltuielile de depozitare, dar cu valoarea cu care l-am cumpărat, cu aceea trebuie să-l dăm. Dacă-l luăm cu 350 de lei, cum să-i spun cetățeanului care știe că avem aprobat în hotărâre de consiliu prețul de 250 de lei/mc că acela e noul preț? Va fi foarte greu să ne descurcăm. Nu știu ce vom face. Cetățenii trebuie să se orienteze către privați care vând lemn din județ, din țară și să găseascîă o variantă pentru încălzire”, a spus primarul Doru Crișan la Sângeorz TV.

Primarul a găsit o potențială soluție, dar are nevoie de o modificare a legii.

”Prin colegii noștri parlamentari de la PSD, am solicitat să ne dea voie primarilor să le acordăm un ajutor de încălzire tuturor cetățenilor, o subvenție ca să nu facem diferențe între ei în funcție de consumul de energie. Le-am cerut ca să pună o virgulă acolo, în lege, și să ne dea voie celor care avem posibilitatea să dăm ajutor la toată lumea. Pentru noi, cei din Prundu Bârgăului, ar fi foarte ușor pentru că am da o subvenție în bani fiecărui cetățean pentru încălzire și cetățeanul s-ar putea încălzi cu curent, cu lemn, cu cărbune, cu peleți, și cu ce dorește și el va primi o sumă de bani pentru încăzire. În caz contrar, va fi destul de greu să gestionăm situația respectivă. La Prundu Bârgăului, chiar e o problemă mare aceasta cu care ne confruntăm. Prețul la energie electrică s-a dublat. Va fi extraordinar de greu în perioada de iarnă când consumul e mare ca oamenii să-și plătească facturile. Chiar nu știu cum vom gestiona situația respectivă. De aceea m-aș bucura ca, în normele de aplicare a legii, să apară și propunerea făcută de noi și să ne dea voie să sprijinim cetățenii să-și plătească facturile de curent, gaz sau de lemn de foc”, a spus Doru Crișan.

7 comentarii

  • Traiu bun și nesimțirea…să recunoaștem cu toții că lumea-n general a c-am luat-o razna rău de tot,nimeni nu se mai gândește la urmași și la cei care vin după noi toți trăiesc ‘clipa’și-au tras căsoaie cu multe camere fără să se gândească că la un momendat nu o să le ajungă banii ptr. impozite și ptr. a le încălzii,cât s-a putut s-a tăiat pădurea-n draci până au venit apele peste ei ș.a.m.d.consumul de lemne/casă a crescut de cel puțin 4 ori dacă înainte erau suficiente 2 ștraifuri acum la nesimțiți (și problema e că sunt majoritari) le trebuie 2 răconță (camioane) de lemn de foc,am spus-o și o repet din nou,faceți în locul căii ferate pe Bârgaie drum expres în paralel cu magistrală de gaz și o să se rezolve și cu consumul de lemne,am înțeles că o să se facă bariere la Livezile la care sigur costurile o să fie cel puțin cât jumătate drumul ptr.ce?plimbați toată ziua trenul gol care am înțeles că e și el subvenționat pe linia ferată care e deja pe pământ tranversele din lemn sunt putrede în proporție de 80% unde nu mai pui că în zilele de sărbătoare si weekend-uri stai o oră să ajungi din Bârgău la Bistrița,asta spune-le colegilor din parlament Dorule,a…și să nu uit să le mai zici că au permis actualei guvernări liberalizarea energiei pe care înaintașii voștrii în frunte cu Adrian Năstase au vândut-o strainilor dar de…tu pe atunci erai copil.No bine Dorule?

  • e cel mai bun primar din tara pana se gata fagul de pe Heniu , dupa care va bagati pe foc izmenele cacate si palanturile din fata caselor.

  • Motto:
    „Negreșit! Focul din soare
    Nu-l plătește Dumnezeu,
    Însă noi plătim, sârmanii,
    Lemne și cărbuni mereu.”
    (I.L. Caragiale- Iarna)
    Era previzibil ca de la1 iulie , 2021, după ce furnizorii de energie au renunțat să mai ofere consumatorilor, reducerile de care aceștia au beneficiat, să se scumpească gazele naturale, energia electrică, energia termică şi lemnele de foc. Asociaţia Energia Inteligentă a realizat un studiu ale cărui rezultate arată că românii se vor confrunta cu scumpiri însemnate atât la facturile de utilităti, cât și la lemnele de foc. Conform studiului cel mai mult se va scumpi energia termică, cu aproximativ 50%, urmată de o creştere a preţului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%. De asemenea, se estimează și o creştere a preţului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10% și nu în ultimul rând, se așteaptă și o creştere a preţului lemnelor de foc cu cca. 10%. Cresterea preturilor la utilităţi provoacă scumpiri şi la alimentele de baza, precum carnea de porc şi de pui, laptele, pâinea, fructele şi legumele care vor costa cu până la 25% mai mult.
    Până acum scumpuirile nu s-au simtit prea mult la buzunar, dar vine iarna când facturile la utilităti vor exploda afectând serios calitatea vietii cetătenilor cu venituri medii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.