Actualitate

Elaborarea strategiei de dezvoltare, care costă 14.000 de euro, prioritate zero pentru CJ

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că printre coordonatorii grupurilor de lucru pe cele zece mari domenii ale strategiei vor fi consilierul judeţean PDL Florin Urîte, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, managerul Bibliotecii Ioan Pintea, directorul LDP Andrei Rusu.

”Pregătirea exerciţiului financiar 2014-2020 mă preocupă foarte mult, principalele resurse pentru dezvoltare vor fi fondurile europene. Vechea strategie de dezvoltare a judeţului n-a fost urmată, n-a fost actualizată. Noua strategie va fi un element important pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile. Îmi doresc ca până la finalul lunii iunie strategia să fie finalizată, apoi pe baza ei să putem lucra la proiecte. Strategia ne va spune încotro merge judeţul Bistriţa-Năsăud, în baza ei vom vedea pe sectoare ce bani putem investi în studii, pentru a depune apoi proiecte. Strategia este prioritatea zero, pt CJ ea va deveni obligatorie. Apoi, specialiştii noştri vor fi la dispoziţia primăriilor mai ales din zona rurală, care nu au în aparatul propriu oameni care să-i îndrume în accesarea de finanţări”, a spus Moldovan într-o conferinţă de presă.

Radu Moldovan a afirmat că după reorganizarea teritorială judeţul Bistriţa-Năsăud nu va dispărea de pe hartă. ”Viziunea USL în proiectul de regionalizare nu prevede desfiinţarea judeţelor. Vor fi foarte multe atribuţii de la Guvern care se vor duce către regiuni, unele atribuţii ale CJ vor fi transferate către regiuni şi vor fi preluate altele. Acum la nivel central se discută de buget, în a doua etapă va intra în discuţie serios şi reorganizarea, modificările la Constituţie”, a adăugat el.

Administratorul public Florin Moldovan a precizat că elaborarea strategiei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, va costa 14.000 de euro. ”Acestea sunt costurile contractului de elaborare cu UT. Le mulţumesc celor de la UT, sumele pe care le vor primi pentru această strategie sunt infime. Puteţi face o comparaţie cu costurile strategiei de dezvoltare a municipiului Bistriţa. Strategia municipiului va fi inclusă în strategia judeţului. Proiectul câştigat de Primăria Bistriţa pentru finanţarea strategiei de dezvoltare era în jur de 200.000 de euro. La judeţ putea fi obţinută o sumă cu mult mai bună. Fosta conducere a CJ nu a accesat fondurile structurale care au fost alocate, acum va trebui să înlocuim lipsa de resurse cu foarte multă muncă patriotică”, a adăugat preşedintele CJ Radu Moldovan.

”Două elemente vor caracteriza acest proiect: consultarea cât mai largă a tuturor factorilor de decizie şi dezbaterea publică, pentru a putea face corecţii şi optimizări. Avem ambiţia ca tot ceea ce va rezulta să fie un exemplu de bună practică la nivelul acestei ţări. Vrem să dăm o lecţie de bună practică în elaborarea acestei strategii. Rolul nostru este de a pune la dispoziţie un cadru adecvat în care putem colecta datele necesare, interpreta corect, iar în legătură cu direcţiile în care se doreşte evoluţia, oamenii trebuie să se implice şi să-şi exprime acordul. Acest document va extrage la nivelul fiecărei localităţi nevoile, oportunităţile. Strategia va fi armonizată şi cu ea naţională, şi cu cea a regiunii. Ştim care sunt elementele cu potenţial de relansare în judeţ, turismul thematic şi istoric va fi scos în evidenţă”, a declarat prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Stelian Brad, coordonatorul activităţii de elaborare a strategiei de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud. Doctor în ştiinţe economice şi inginereşti, Stelian Brad (44 de ani) a coordonat şi echipa care a realizat strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud pentru perioada 2004-2010.

Radu Moldovan a anunţat şi persoanele care au acceptat să preia coordonarea grupurilor de lucru pe cele zece mari domenii: descriere generală a judeţului – directorul Direcţiei de Statistică, Mircea Chira; infrastructură de transport şi utilităţi – directorul LDP Andrei Rusu; mediu şi abordări în contextul schimbărilor climatice – directorul Agenţiei de Mediu Sever Roman; competitivitate economică – consilierul judeţean PDL Florin Urîte; capital uman – inspectorul şcolar general Camelia Tabără; turism, sport şi agrement – prof. Mircea Mureşan, coordonatorul Extensiei Bistriţa a UBB; cultură, tradiţii şi patrimoniu cultural – managerul Bibliotecii Ioan Pintea; dezvoltare teritorială (urbană şi rurală) – încă nestabilit; administraţie şi bună guvernanţă – Mica Oprea; cooperare teritorială – Remus Lungu.

Grupul de coordonare, ”care va duce partea executivă a acestui proiect”, va fi format din subprefectul Ovidiu Frenţ, administratorul judeţului Florin Moldovan, Liliana Coceşiu – director programe la Primăria Bistriţa, Monica Mureşan – secretar Camera de Comerţ şi Industrie, Raluca Deac – director Direcţia de dezvoltare şi proiecte europene din cadrul CJ.

Strategia de dezvoltare, coordonată de prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca Stelian Brad, va fi avizată de un Consiliu consultativ, care îi va avea în componenţă pe preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, ai Primăriilor Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, ai celorlalte primării care doresc să-şi desemneze membri, reprezentanţi ai patronatelor, companiilor, ONG-urilor, GAL-urilor, sindicatelor, ai UBB şi UT, partidelor politice. ”Sper ca strategia să fie agreată de un număr cât mai mare de oameni”, a spus Radu Moldovan.

stratagie2 strategie3 strategie4 strategiec1

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.