Consiliul Local Bistrița a aprobat într-o ședință extraordinară, cu 13 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 3 abțineri, atribuirea denumirii ”Parcul Regele Mihai” Parcului Municipal, unde va fi dezvelit și un bust luni 25 octombrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea fostului suveran al României.
Consilierii municipali PMP și PSD au cerut amânarea proiectului și demararea unei consultări publice, pentru ca bistrițenii să se poată pronunța inclusiv asupra variantei ”George Coșbuc”, așa cum a solicitat o asociație din oraș. Propunerea a căzut la vot cu 7 voturi ”pentru”, 2 abțineri și 11 ”împotrivă”.
”Proiectul de hotărâre a respectat toate prevederile legale. Urgența vine tocmai din marcarea centenarului nașterii Regelui Mihai I al României. Propun să marcăm acest centenar prin două gesturi de recunoaștere a anvergurii personalității Majestății Sale: atribuirea numelui său Parcului Municipal, cu mențiunea că nu schimbăm niciun fel de denumire, practic parcul nu are un nume, în mod eronat s-a vorbit despre schimbarea unei denumiri, nu facem altceva decât atribuim un nume parcului, iar al doilea gest este amplasarea unui bust al Regelui Mihai în parcul care îi va purta numele”, a spus primarul Ioan Turc.
El a menționat că asemenea inițiative au existat în țară și străinătate: ”Unele exemple sunt de mare notorietate: Parcul Carol din București, Parcul Ferdinand, Parcul Regina Maria din Timișoara. Consiliul Local Iași a votat atribuirea numelor Regele Ferdinand I și Regele Mihai I unor bulevarde centrale din oraș și atribuirea numelui Parcul Regina Maria. Personalitatea Regelui Mihai este universal recunoscută: modest, de un uriaș bun simț, discret, un mare patriot, a fost întotdeauna primit de români cu căldură. În 1997, atunci când Majestatea Sa a vizitat orașul nostru, bistrițenii l-au primit cu brațele deschise. Facem un gest normal, de apreciere a tot ce reprezintă Regele Mihai pentru România și implicit pentru comunitatatea bistrițeană. Dacă oameni din alte orașe, din Europa și din lume, au apreciat personalitatea foștilor suverani ai României, cred că și noi, bistrițenii, putem să facem acest lucru. În orașul Petah Tikva din Israel a fost inaugurată recent Piața Regina Mamă Elena, o statuie a Reginei Maria a fost dezvelită în Ashford, Regatul Unit, un omagiu inedit a fost adus tot Reginei Maria la Paris, la doi pași de Turnul Eiffel, deci în buricul Parisului, în 2019 o stradă a primit numele Reginei Maria, în Tunis există o piață Regina Maria, o grădină publică din Florența luna aceasta a primit numele de Regina Mamă Elena. Propunerea făcută de comunitatea românească din Florența a fost votată în unanimitate de consilierii locali ai orașului, nu s-au găsit voci care să pună sub semnul întrebării solicitarea, nu au contestat personalitatea Reginei Elena. Am convingerea că nu vătămăm pe nimeni, republicani sau monarhiști, cu toții putem aprecia faptul că Regele Mihai este o personalitate de netăgăduit, iar gestul pe care îl facem la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai este unul de bun simț”.
Ioan Turc a precizat că bustul Regelui Mihai care va fi dezvelit în parc este realizat de sculptorul Alexandru Păsat, care are amplasate lucrări în orașe precum Oradea și Cluj-Napoca, dar și în Germania, Franța sau Grecia: ”Amplasând o sculptură în parc nu facem altceva decât să înnobilăm grădina noastră publică”.
Bravo, prima initiativa care cinsteste oficial regalitatea la Bistrita. Felicitari!
Numele ca numele dar cât costă statuia?? Am gătat cu struții și începem cu statuile.. bă sunteți nebuni???Astea sunt urgențele în orașul aceasta?? Nu mai știe cultura pe ce să pape banii?!!!Doamne ai milă de noi că parcă numai de conducători nebuni avem parte!! Măi gospodarilor , colcăie gunoaiele și ne rupem gâtul prin oraș și voi cumpărați statui și buzi pe bani grei!!! Pui drace. ..!!!
Ai dreptate! Parcă a refuzat primarul să răspundă la întrebarea cât costă . Transparență Zero!!!
Așa este, regalitatea e puțin mai scumpă. E atemporala! Dacă ar fi ales un nume din epoca de aur, era suficientă o barieră.
Prețul bustului o sa pălească daca primarului cu minte creață o sa ii vina ideea de a pune panouri informative, sa denumească alei, sa comande porți impunătoare la macar două intrări din parc.
Vom scăpa și de gunoaie, aveți răbdare!
Nu e grav ca se va numi parcul asa cim se va numi.Grav e ca s a votat in consiliul local impotriva posibilitatii ca populatia sa isi exprime preferintele prin referendum.Pas cu pas spre dreptul seniorial feudal.
Vai ce bine, acum ca s-a redenumit, parca s-au mai rezolvat din probleme, parca și cazurile de Covid au mai scăzut, prețul gazelor la bursa s-a micsorat, locurile de parcare s-au multiplicat, noroc că avem așa conducători gospodari.
In sfarsit un gest de normalitate . Felicitari administratiei IOAN TURC ! In ce priveste carcoteala unora care de-a lungul anilor nu s-au inghesuit sa rupa usa CL si nu au vrut sa auda de nimic si nici sa se implice si au stat comozi in casa CIOCU mic si la VACCINARE !
Vorba fostului primar OTC. Ati votat deci consilierii sunt alesii vostri si va reprezinta si stiu ce au de facut.
Felicitari domnului doctor POP MARIUS NICOLAE care s-a zbatut mult pentru acest lucru ! Felicitari CLUBULUI MONARHISTILOR bistriteni !
Simpatic domnul Balan. Sa vedem prostii cum reactioneaza pana maine dimineata ?.
Fostii turnatori la securitate sunt mai nou monarhisti.Or fi stiind ei ceva.Astia s-au orientat bine in astia 30 de ani.Adica i -au orientat cei care -i trag de ațe.Tot pe la ciolan.Pe toti ,republica socialista i-a facut ,,oameni”.
Nu pot sa cred! In sfârșit ați făcut ceva pentru oraș! Bravo domn primar ați redenumit un parc modernizat de PSD! Mulțumim! Succes in continuare! Astfel de realizări așteptăm!
Felicitări și mulțumiri, domnule primar!
Nu stiu cui a apartinut initiativa, insa e una vrednica de toata lauda.
Parca Biblioteca Judeteana se numeste George Cosbuc, nu, pe cand numele Regelui Mihai nu a fost atribuit niciunui obiectiv.
Domnule Cameleon, va rog sa numiți, cu dovezi, câțiva „turnători” la securitate ca să știu și eu… Accept și în particular! Dacă nu puteți, va rog sa retrageți ce ați afirmat! Trecând ieri, prin fata Consiliului Jud. am văzut din nou „frumoasa” lucrare de arta carmin, rosu, cam asa… Ați comentat ceva sau va place, stimați cititori? Ce va sugerează aceasta lucrare? Cu respect, MNPop
Apoi d-nle doctor mie unu lucrarea mai sus amintită îmi sugerează sufletele românilor sfâșiate de durere când săracu Mihai a rămas fără tată copchil fiind acesta din urmă adică carol al II-lea fugind la curve abandonâdu-și țara în plină criză, despre ce dracu tot vorbim de hohănțolări, nu vă e de ajuns hohănțolăru de la cotroceni?stai că se aude că e scos la încălzire și friț de la timișoara șapoi să vezi, bată-vă puterea Sovietică să vă bată!
E nasol grupajul ala de plastic domnu’ doctor.Imi aminteste de o cujetare a unui fost demnitar al statului român.Asta zicea ca el e intre metafizica si clitoris.Probabil pe coordonatele alea au fost si Cretu si consilierii ,mai ales comisia pentru cultura si monumente de au putut planta asa o monstruozitate.Referitor la estetica,daca tot va pricepeti si aveti trecere pe la autoritati,ar fi bine sa faceti o recomandare celor care vor realiza bustul regelui,sa nu îi faca urechile asa cum le avea in realitate(clapauge) ca iar gaseste lumpen proletariatul prilej de facut mișto de aristrocratie.
Domnule doctor, fiti linistit ca impostorii si frustratii pe mine ma fac securist ca mi-am permis sa muncesc timp de 32 de ani la Romtelecom in cetrala telefonica. Idiotii numa atata pot sa asocieze aceasta activitate de tehnician TC cu cea de turnator . Desi am amintit de zeci de ori pe cuvant de onoare ca nimeni din familia mea de taranisti-liberali nu s-au ocupat cu asta fraierii comentaci unii dintre ei, maxim 10 au o satisfactie grozava sa terfeleasca pe semenii lorl
Cand o sa am timp o sa cer si sa afisez pe urma raspunsul de la institutiile care se ocupa de asta ca sa doarma disperatii linistiti.
Pariu ca nu o sa ai timp niciodata…Te bantuie asa vreodata costiinta si amintirile…Sau nu ai asa ceva…La boala ta e imposibil sa simti ceva.
Balane ,acu vreo saptamana comentacii potrivnici erau ,,vreo 2″..asa ziceai.Acum vad ca ai crescut benevol numarul lor la ,,vreo 10″…Realitatea e mult mai dura din pacate pentru tine…
Un gest de bun simț ar fi să se revină la denumirile din perioada interbelică a Bulevardului Republicii care purta numele „Regina Maria” si a Pietei Centrale care se numea „Regele Ferdinand”, două personalităti istorice regale care au avut un rol major în înfăptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 si la făurirea României Mari. De altfel, în perioada administratiei Ovidiu Cretu, monarhistii bistriteni au propus în repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, dar din păcate fără nici un rezultat. Poate de aceea primarul Ioan Turc ar trebui să fie mai receptiv la acest demers care nu necesită un efort deosebit, decât un gest de bun simț:
(Vezi: https://www.timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasca-regina-maria-piata-centrala-piata-regele-ferdinand/)
De asemenea, ar trebui făcută ordine si în Piata Unirii, unde fostul edil Ovidiu Cretu a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor. De aceea, un alt gest de bun simț al administratiei Ioan Turc ar trebui să fie ridicarea in Piata Unirii a unui monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 , iar bustul lui Cuza să fie mutat înapoi la IJP, unde se mai află încă soclul de marmură de pe care a fost dislocat în anul 2012, cu atât mai mult cu cât chiar argumentele contradictorii denotă incultura fostului primar care a făcut această mutare : (Vezi: https://timponline.ro/afla-de-ce-alexandru-ioan-cuza-%E2%80%9Disi-merita-locul%E2%80%9D-in-piata-unirii/)
Domnule Paul, am fost refuzați în doua rânduri…. S-a motivat ca, trebuie schimbate buletine, adrese la societăți, va ieși tărăboi…. Dacă plătim noi oamenilor, se mai gandesc! În aceste condiții, ce sa faci? Aștepți, cuminte! Cu respect, MNPop
Astazi s-a montat o statuie in parcul mare numit „Labirint ” ! Oare cind a fost lucrata ?