”Prețuri plafonate la energie și gaze pentru spitale, școli, grădinițe, creșe și cabinetele medicilor de familie, în urma unui amendament pe care l-am depus în Comisia pentru Industrii. Sute de mii de români au semnat petiția PSD de plafonare a prețurilor la energie si gaze naturale. Oamenii si-au pus încrederea în noi și nu i-am dezamăgit! În urma negocierilor cu toate partidele, PSD a reușit să impună în lege aceste modificări!”, spune deputatul PSD Bogdan Ivan într-o postare pe Facebook.
El a precizat: ”Concret – plafonare preț energie electrică la maxim 1 leu/kWh cu toate taxele incluse; 0,291 lei/kWh compensare pentru consumatorii casnici, școli, spitale, creșe, grădinițe, IMM-uri, biserici si ONG-uri; preț de referință gaze 125 MWh. Mâine avem votul final în plenul Camerei Deputatilor și urmează ca ea să fie promulgată de președintele României”.
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze. Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, arăta că ”românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”. În urma dezbaterilor din comisii, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, ONG-urilor, bisericilor şi IMM-urilor. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.
Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile din Cameră, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:
a) clienţii casnici;
b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice şi private
e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult
f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale
Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;
De asemenea, se prevede exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.
Clienţii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensaţia prevăzută la alin.(2) lit. a) calculată ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de consumator vulnerabil.
Tot am urmarit postarile acestui pamflet Bogdan Ivan, oportunist chiar as putea spune, politician de cea mai joasa speta nici Cristian Nicolae zis Facebook nu era atit de activ pe retelele de socializare.
Eu am o singura intrebare pentru mister Bogdan Ivan:
– Ce ai facut pentru Bistrita, pentru bistriteni in parlament?
Domnule (ii un fel de a spune) Bogdan Ivan astept un raspuns clar si la subiect.
Ăsta plânge de mila voastră, a ălor mulți și săraci, interesați-vă un pic doar să vedeți ce averi are pe numele altora de când a intrat în politică. Plafonarea prețurilor și subvenționarea din banii cui, ivane cel „jmeker”? Nu cumva tot din bani publici? Dai cumva tu acești bani ori gașca din care faci parte? Chiar nu îți este rușine? Pentru acea plafonare nu era nevoie de nicio strângere de semnături, asta a fost doar o mostră de populism mizerabil, marca ciuma roșie, era evident că lumea dorea acest lucru. Auzi măi, făcătorule de bine, nu strângeți semnături pentru eliminarea penziilor speciale (de ce ați votat, hoților, împotriva eliminării penziilor speciale destinate aleșilor locali?), strângeți semnături pentru reducerea numărului de putori din Parlament, pentru depolitizări, pentru reforme, pentru profesionalizarea funcției publice, pentru reforma administrativă etc., pentru ăstea nu strângeți, gunoaielor, știți că lumea le dorește și vă sunt defavorabile vouă, este, politrucule? Ești tânăr în ani și foarte, foarte bătrân în apucături, ai fost școlit bine de tot de dâncu și compania. Te cunosc foarte bine, ești exact același de pe băncile facultății: umil șefului, supus întru toate și dispus să te sucești exact după cum bate vântul și-ți dictează interesul. Apropo, merge bine blatul, cică, mai nou, se cheamă armistițiu, cu pnl/pdl? O puneți de o împărțeală bună? Asta faceți de 30 de ani fără ca „geniile” ce vă tot votează să se prindă. Suntem un popor de proști condus de niște impostori, manipulatori și diavoli întruchipați cu ifose de mari creștini. Bănuiesc că și tu ești un mare, mare creștin, faci mii de cruci, strângi la piept zeci de icoane, iar mai apoi, când nu te vede nimeni, mai tragi niște sfori cu ai tăi, după ce ți-au ieșit, evident, cum face orice creștin ce se respectă, zici, „Doamne ajută, mi-a ieșit!”. Să vă fie maximă rușine, noroc că nu am halit nimic, ași fi borât pe loc! În unii ca voi își pun unii speranțe, decât în voi, mai bine într-un dușman, nici ăla nu ar putea genera răul, mizeria și impostura de care sunteți voi în stare!
Didu-le RESPECT !
Ai spus ceea ce simte – chiar de nu o spune- majoritatea celor ce au ceva în cap și nu așteaptă pomeni de la guvernanți (pomeni pe care tot cei ce le primesc le plătesc).
Când electorii români vor judeca astfel sunt șanse de ceva schimbări.
Până atunci, ne vom entuziasma că s-a plafonat prețul la curent cu un leu și s-a scumpit pâinea cu doi.