La ultima şedinţă de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli că primeşte tot soiul de informaţii referitoare la decizii contestabile ale acestora legate de mişcarea personalului didactic în special în ce priveşte restrângerea de activitate a unor profesori.
„Din punctul nostru de vedere, cu siguranţă că vom aplica secvenţă cu secvenţă litera metodologiei şi toate sesizările de orice fel pe care le primim o să venim să le verificăm. Nu e moral, nu e corect, nu e în niciun fel acest lucru. Practic e vorba de destinul colegilor noştri şi avem obligaţia să facem totul ca la carte. Eu personal nu am niciun fel de îngrijorare vizavi de faptul că un om care este dascăl devotat şi care vrea să rămână în învăţământ şi vrea să lucreze nu-şi găseşte un loc de la un an la altul din ce în ce mai bun având în vedere că anul trecut, în 12 septembrie, aveam în judeţ 200 de catedre neacoperite. Sunt catedre şi avem nenumărate şcoli cu 15-20 de suplinitori şi detaşaţi. Catedre sunt, ore sunt, tinerii nu prea sunt tentaţi să vină în sistem. Dacă vin nu iau nota şapte şi nu se pune problema să se titularizeze, deci nu aş vrea să lansăm un zvon de îngrijorare pentru titulari în niciun fel. Cu siguranţă ei se aşază de la un an la altul într-un loc tot mai bun să lucreze în condiţii din ce în ce mai bine”, a declarat Camelia Tabără.
La rândul lui, Dorel Cosic, inspectorul de resurse umane de la ISJ, a informat directorii de şcoli că, potrivit noii metodologii de ocupare a posturilor vacante din învăţământ, profesorii disponibilizaţi sau ale căror şcoli sunt desfiinţate nu au prioritate să ocupe catedrele libere.
„Metodologia de ocupare a posturilor vacante din învăţământ aduce ca element de noutate o referire la etapele de titularizare. Mai întâi, se acordă prioritate completărilor de normă didactică ceea ce este şi normal, apoi pretransferul consimţit între unităţi, la cerere, a personalului titular pe criteriul apropierii de domiciliu. Nu mai este vorba de transfer deloc decât de pretransfer consimţit, cu acordul celor doi directori, a consiliilor de administraţie din cele două unităţi de învăţământ şi numai pentru apropiere de domiciliu. După această etapă, se face transferul personalului didactic titularizat disponibilizat prin restrângere de activitate, prin restructurarea reţelei şcolare sau prin desfiinţarea unor şcoli. Poate că mulţi vă întrebaţi de ce nu acordăm prioritate celor disponibilizaţi. Mi se pare normal cum au gândit aici pentru că, dacă ar fi să alegeţi între un cadru didactic care doreşte să vină la şcoala dumneavoastră şi altul care are reducere de activitate într-o şcoală, pe care l-aţi alege? Desigur că pe primul.Posturile, ca şi număr, vor rămâne aceleaşi. Cel care pleacă dintr-o unitate în alta lasă în urmă un post şi cei care au restrângere de activitate vor putea alege dintre posturile de pe listă care rămân”, a spus Dorel Cosic.
El a adăugat că abia după consumarea acestor etape se poate face modificarea contractului de muncă a cadrelor didactice netitulare din perioadă determinată în perioadă nedeterminată în baza articolului 253 şi abia ultima etapă de ocupare a posturilor vacante este titularizarea prin concurs.
Zilele acestea, directorii de şcoli trebuie să întocmească liste cu personalul didactic titular care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare la 1 septembrie 2013, atât pentru limită de vârstă, cât şi pentru pensionare anticipată, la cerere. Toate aceste tabele trebuie să ajungă la ISJ până în data de 28 ianuarie a.c.
Cristiana Sabău
Doamna Tabara cum poate sa ceara unui director sa respecte legea ? Pt ca dumniaiei nu a respectat legea, a pus directori pe criterii politice si indiferent ce fac acestia sunt protejati.
dl Gigi vezi ca ai mai sus un articol cu unu care dădea târcoale Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar gândul îi stă la deputăţie, cred ca despre el vorbesti, confunzi personajele