Actualitate Recomandări

Se renunță la pragul de vaccinare? Instructaj pentru profesori la testele de salivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune să se renunţe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic şi copiii să poată merge la şcoală în localităţile în care rata de incidenţă a cazurilor de Covid-19 este mai mică de 3 la mie. Acest subiect va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe CNSU, la finalul acestei săptămâni.

Ministrul a argumentat că există localităţi în care rata de infectare este zero sau tinde spre zero, în care sunt puţine cazuri de infectare, sunt şi foarte puţine persoane vaccinate, dar în care se înregistrează şi cele mai mari dificultăţi din perspectiva educaţiei şi a predării online.

”În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară. Dacă sunt responsabil, nu pot să vă dau niciun orizont de timp pentru că această decizie nu ţine doar de propunerea Ministerului Educaţiei. Această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU”, a declarat ministrul.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a cerut Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în privinţa administrării testelor pe bază de salivă, deoarece aceste reguli ţin strict de domeniul sanitar.

“Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate că vor fi teste pe bază de salivă în şcoli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru loturile doi şi trei. Apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanţie şi o perioadă de livrare. Apoi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că în maximum 24 de ore, cu ajutorul Direcţiilor de Sănătate Publică şi cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, toate testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli. Săptămâna viitoare, nu ştim dacă în prima sau în a doua parte a săptămânii, dar am primit asigurări că vor ajunge în şcoli săptămâna viitoare. Până atunci este esenţial să primim de la Ministerul Sănătăţii o procedură de administrare a acestor teste. Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în şcoli pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj prin care să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare ţin strict de domeniul sanitar, de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în şcoli înainte de a ajunge testele”, a spus el.

Minsitrul a semnat nu mai puțin de 42 de ordine privind trimiterea unor echipe de control la școlile din fiecare județ. Se verifică atât respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirsului, cât și modul în care a fost raportată rata de vaccinare în rândul personalului: ”Niciodată nu am mai semnat 42 de ordine prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României. Se va verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară în școli și grădinițe, se va verifica modul în care a fost raportată rata de vaccinare și soliditatea argumentelor rămânerii online prin raportare la ordinul care prevede printre posibile motive deficiențele de infrastructură sau de resursă umană”.

5 comentarii

    • Mai nou,actele medicale si certificatele medicale se fac pana si de paznicii de la supermarket-uri si femeile de servici.Ma mir ca nu au mobilizat pe cei de la salubritate publica sa vaccineze populatia :))))

  • Da, iara comentarii fara cap.
    In urma cu ceva timp raspundeam la citeva comentarii prin care imi expuneam punctul de vedere referitor la gandirea sau mai bine zis non- gandirea noastra a tuturor. Oameni buni capul pe care il purtati cu atita mandrie pe git il aveti ca sa si ganditi un pic nu mult ( nu pretind sa stiti formule matematice de gradul 3, integrale, derivate, matrici sau teoreme) dar sa nu va acopere numai gatul impotriva ploii sau a intemperiilor.
    In liceeu mai demult se facea o materie care se numea LOGICA si acum se face, dar fara esenta.
    Asa dupa gandirea celui ce nu gandeste actele medicale se fac inclusiv de antivaccinisti si de vaccinisti si de cei ce nu cred in nimic pentru ca traim o perioada de anarhie medicala.
    Doctorul nu mai este doctor deoarece nimeni nu-l baga in seama, asistenta nu mai este asistenta deoarece nu este simpatica, portarul este sfatuitor deoarece ii indruma pe toti, soferul bagator de seama deoarece isi da cu parerea, groparul ii sefu satului, primarul isi trage budigaii si nu stie cum sa iasa basma curata, politistul sta la panda da nu are ce prinde, hotul ii in spital cu covid, oameni buni chiar a innebunit lupu?
    Intreb si eu nu dau cu paru!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.