Prezenţa fizică în unităţile de învăţământ va fi permisă în localităţile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului, fiind așteptată o Hotărâre CNSU în acest sens. În prezent, toate școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a personalului este sub 60% desfășoară activități online.
”Ministerele Educației și Sănătății vor fi abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat ministurl Educației, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a făcut precizări cu privire la procedura de testare şi de raportare a testelor pozitive.
Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul acestuia – dacă este negativ continuă cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul sau testul PCR confirmă testul de salivă, elevul rămâne la domiciliu 14 zile.
La decizia şcolii, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinţi sau în şcoală.
”Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, şcoala va decide dacă doreşte şi are condiţii, dar şi disponibilitatea cadrelor didactice pentru testare în şcoală, dacă nu, vor fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a tutorilor legal.
Rezultatul va fi trimis prin e-mail la şcoală.
”E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a mai precizat ministrul.
El a spus că testarea pe bază de salivă nu este obligatorie, dar reprezintă o modalitate de siguranţă sanitară în şcoli. MInistrul face apel la părinţi să accepte testarea şi să comunice rezultatele corecte: “Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli. Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziţionare. Nu este obligatorie. Dacă în şcoala respectivă cadrele didactice se exprimă în vederea organizării procesului de testare în şcoală înseamnă că este dorinţa lor, nu este o obligaţie. Dacă nu fac acest lucru, elevii vor avea testele şi vor putea fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau reprezentanţilor legali. Fac un apel la responsabilitatea părinţilor pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii”.
Continua aceeasi bulibaseala. Ba trebuie , ba nu e obligatorie …Ba s-o faca parintii , ba s-o faca (alt) „cineva” , nu se stie cine. Asta este (in)decizia autoritatilor care se balbaie in continuare. Halal colaborare intre Ministerul Invatamantului si Ministerul Sanatatii. Oare in alte tari cine face testarea ? Ati ghicit! Este medicul si (sau) asistenta unitatii de invatamant care in Roumanie , din pacate , nu (prea) mai exista…
Da Leo ai perfecta dreptate pina la un punct.
Unde numarul elevilor depasesc capabilitatea cabinetului scolar ( da intradevar acolo au facut analize reale cu capabilitatea de testare in scoli) se merge pe varianta medicului de familie ( nu el trebuie sa faca testul ci cadrele medicale angajate) si se elibereaza o recipisa de testare ( certificat verde pentru cei care inca sunt in dubii sau sunt orbiti de spiritualitatea prea mult imbogatita prin mijloace manipulatoare).
Da in occident este un sistem care functioneaza deoarece oamenii se adapteaza noilor cerinte si nu comenteaza deciziile forurilor competente ( cu unele uscaturi ca na, fiecare padure cu uscaturile ei). In schimb la noi tot prostu ii specialist in toate incepind de la fotbal pina la navete spatiale. Noi le stim pe toate fotbal, politica, constructii, electricitate, medicina, agricultura, deszapeziri, infrastructura, absolut tot. Noi romanii suntem dumnezeul tuturor meseriilor, la noi nu exista nu stiu, doar nu vreau pentru ca ala o zis…..
Da asta este adevarul noi romanii nu suntem capabili sa gandim sa ne informam corect sa analizam sa decidem singuri trebuie sa vina forta divina indiferent care ii ea sa ne spuna prin vocea unuia sau altuia ce e bine si ce e rau.
Nu stim nu avem cultura necesara de a culege informatia corecta, suntem supusi unor tiruri de informatii care nu au nici o legatura cu adevarul chiar sunt impotriva adevarului zi de zi ceas de ceas minut de minut.
Asta e oameni buni, asta suntem degeaba ne ascundem istoria nu minte NU SUNTEM CAPABILI SA NE GESTIONAM.