(FOTO) La Palatul Culturii a fost lansat volumul ”Bistrițenii și Bistrița. Cuantificări statistico-demografice ale recensămintelor oficiale”, scris de directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, Mircea Chira. La eveniment au fost prezente oficialități locale, precum și conducerea Institutului Național de Statistică (INS).
”Carte propune o întâlnire cu bistrițenii și Bistrița pe parcursul devenirii lor, de la condiția de burg medieval la cea de oraș modern. Cifrele sunt veritabile tablouri ale unor realități. Aceste tablouri statistice sunt acompaniate de relatări din texte istorice sau literare. A fost dorința mea de a demonstra cum statisticile recensămintelor devin elemente de tezaur istoric fără de care prezentarea trecutului nu este completă”, a spus Mircea Chira.
Președintele INS, Tudorel Andrei, a spus că lucrarea lui Mircea Chira, care prezintă istoria locului într-un tablou foarte complex al datelor statistice și demografice, va rămâne cu siguranță în biblioteci. El a menționat că anul viitor va avea loc un nou recensământ al populației și locuințelor.
”Autorul Mircea Chira este unul dintre cei mai merituoși concitadini ai noștri, fiind de decenii la conducerea Direcției de Statistică Bistrița-Năsăud, care de câțiva ani are statut de Direcție Regională. Deci putem spune că pulsul statisticii din nord-vestul țării se ia de la Bistrița. Lucrarea ne oferă repere socio-demografice esențiale încă din perioada pre-statistică a orașului, de pe la 1750, trecând apoi în revistă toate recensămintele efectuate de Imperiul Habsburgic, Ungaria horthystă până la cele oficial românești, cu analize și comparații care reflectă profilul unui specialist dedicat profesiei, bun cunoscător al relevanței cifrelor pentru dezvoltarea comunității. Cartea surprinde efectiv parcursul istoric al devenirii noastre ca bistrițeni, completând fericit ”Atlasul statistico-descriptiv al localităților din județul Bistrița-Năsăud”, pe care Mircea Chira l-a realizat și ni l-a oferit înaintea centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Este aplecarea firească a unui intelectual care se vrea responsabil pentru mai-binele cetății, prin editarea unei ample monografii demografice a Bistriței, cu obiectivitate și rafinament didactic, menită să constituie un veritabil act cultural al unui om de științe exacte. Felicitări, Mircea Chira, și succes în continuare printre cifrele urbei noastre!”, este mesajul primarului Ioan Turc.
Un eveniment unic, un eveniment minunat, o carte cu totul deosebită de ceea ce ne face să credem că este statistica cifrelor. O carte recomandată celor ce iubesc Bistrița cu prezentul și trecutul ei. O carte despre cetățenii orașului și împrejurimile ei. O carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecile multor bistrițeni și nu numai.
Felicitări, domnule director Mircea Chira!
Multă sănătate și putere pentru a continua să scrieți despre și pentru aceste meleaguri!