Actualitate

Radu Moldovan, despre alianța cu PNL: Am intrat la guvernare pentru oameni, nu pentru funcții

Președintele PSD și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, spune că partidul său va deconta din punct de vedere politic alianța cu PNL, dar că era nevoie de acest pas pentru a ajuta populația să treacă peste criză.

”PSD a făcut ceea ce trebuia să facă pentru țară. Sigur, această alianță va fi decontată din punct de vedere politic de către PSD. Eu n-am fost unul dintre marii susținători ai acestui proiect. De fiecare dată, înainte de a decide ceva i-am consultat pe primari și dacă înainte mă exprimam printre primii de această dată nu m-am exprimat pentru a nu influența deciziile lor. Spre deosebire de partenerii noștri de la PNL, care am văzut că au avut o poziție vocală împotriva acestei alianțe, majoritatea colegilor mei din Bistrița-Năsăud au votat pro o astfel de alianță, și spun majoritatea pentru că n-a fost una covârșitoare, dar a fost o majoritate care m-a mandatat să votez pentru o astfel de alianță. Așa funcționează un partid într-o democrație, dezbatem, analizăm, iar eu n-am făcut altceva decât să respect opinia majorității. Cred că avem și știința și pârghiile necesare să guvernăm pentru români. Rotația premierilor? Odată plecați miniștrii PSD guvernul pică, dar noi avem încredere în onoarea partenerilor noștri. Am intrat la guvernare nu pentru funcții, e dovadă în plus că deși meritam cumva în urma votului cetățenilor să revendicăm funcția de prim-ministru am fost mai interesați de 7% investiții, de pachetul social, de un Minister al Sănătății care să se ocupe de oameni nu de alte interese, care să aducă medicii de familie în programul anti-Covid, să avem antivirale în farmacii. O să spună unii că e limbaj de lemn, dar asta ne dorim și am arătat că nu ne cramponăm de funcții. Vreți voi neapărat premierul chiar dacă ați rămas fără forța liberală și aveți un grup cu mult mai mic? OK, prim-ministrul al vostru”, a declarat liderul PSD BN.

Radu Moldovan, vicepreședinte PSD la nivel național, a adăugat: ”Nu eram obligați să facem acest lucru, țara este într-o situație critică și nu vreau să mă gândesc cum arăta în continuare înainte de iarnă, înainte de criza energetică, fără guvern. Vom sta acolo atâta timp cât vom putea face lucrurile pe care trebuie să le facem pentru oameni. Era o necesitate pe care eu o să o îndeplinesc cu modestie și cu responsabilitate. Ca să nu fie oameni care nu dorm noaptea liniștiți, nu o să avem niciun fel de cerințe pentru niciun fel de funcție, nu ne interesează absolut nimic, doar ce putem face noi pentru oameni. Am mai spus-o și o repet, chiar dacă avem viziuni politice profund diferite, colaborarea cu domnul primar Turc a fost una foarte bună, absolut orice tip de rugăminte am adresat primăriei pentru a putea să continuă proiectele noastre a avut un răspuns afirmativ și prompt. De asemenea, colaborarea cu Instituția Prefectului, condusă de un alt liberal, a fost una foarte OK. Am găsit și o soluție pe care încă nu am apucat să o discut cu domnul primar, dar sunt convins că va fi de acord, ca la ”culoarul albastru” să putem lipi și parcarea din spatele BCR pentru a avea finanțare din POR pentru o parcare supraetajată. Sunt convins că vom colabora în continuare foarte bine, pentru varianta de ocolire, pentru drumul expres și multe altele”.

Președintele PSD BN a precizat că, ”din punct de vedere politic, decizia coaliției este să lase la latitudinea organizațiilor județene hotărârea de a avea sau nu un protocol politic local”: ”Noi am luat act de decizia colegilor noștri liberali că ei vor în continuare cu USR și, la modul serios, nu-i deranjăm”.

El a vorbit și despre măsurile pe care le va lua noul guvern: ”Ne vom strădui ca din această guvernare să facem lucruri pentru oameni. Am avut poziții nenegociabile, discuții și negocieri foarte dure legate de pachetul social, care este doar o măsură infimă de a sprijini marea majoritate a populației să treacă peste aceste situații complicate. Avem 4,5 milioane de pensionari cu pensie sub 2.500 de lei și nu puteam să acceptăm variantele propuse de a crește pensiile doar cu 5%. Pensiile vor crește în medie cu 10%, numai că pensiile între 1.000 și 1.600 de lei vor crește mai mult și, de asemenea, s-a găsit o soluție care să corespundă și cu angajamentele față de UE și cu reformele din PNRR. Apare un element de noutate, cei care au între 1.000 și 1.600 de lei vor primi undeva în ianuarie-februarie un surplus de 1.200 de lei pe o finanțare, o singură dată pe an. A fost o discuție lungă legată de alocații, avem o creștere substanțială pentru copii până la 2 ani, de peste 40%. Sunt prevăzute și pentru persoanele cu handicap, pensia minimă, va crește salariul minim. PNRR trebuie optimizat, sunt unele măsuri și reforme aberante pe care nu ni le-a cerut nimeni, dar de dragul de a fi noi mai altfel decât alții le-am prins acolo, gen încălzirea cu lemne nu mai departe de 2023, când noi avem peste 50% din populație care se încălește cu lemne. Și eu aș vrea să avem numai energie verde, dar trebuie să fim și realiști”.

”Chiar dacă maestrul Ghinea, cu ghilimelele de rigoare, a blocat un an de zile toate demersurile pe care le-a făcut ministrul Boloş în 2020 pentru a descentraliza Programul Operaţional Regional, Comisia a aprobat şi urmează să facem demersurile necesare pentru constituirea Autorităţii de Management la nivelul ADR Nord-Vest şi la celelalte şapte ADR-uri. De asemenea, noua coaliţie pregăteşte în momentul de faţă o ordonanţă de urgenţă prin care să se descentralizeze şi finanţarea prin PNRR, care este destinat autorităţilor locale, şi asta va fi un foarte mare câştig pentru noi toţi”, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu pensiile speciale pentru aleșii locali, Radu Moldovan a spus că susține această măsură. ”Cu tot hate-ul de rigoare, că vine iarna și am nevoie de niște carne, nu pot fi ipocrit. În primul rând, nu sunt pensii speciale, sunt niște indemnizații care vor fi asigurate din bugetele locale pentru un minim de viață decentă după zeci de ani în slujba comunității. PSD este cel care și-a asumat această decizie, cu Daniel Suciu viceprim-ministru care a promovat Codul administrativ. Nu putem să susținem un lucru atunci și astăzi să nu-l mai susținem. Eu sunt pentru a da aceste indemnizații primarilor, nu este o presiune foarte mare pe bugete. Majoritatea covârșitoare a acestor oameni aleși de comunitate au acest minim drept să primească 2-3.000 de lei care să le asigure un minim de trai decent”, a declarat șeful CJ.

15 comentarii

  • Așa este, baroane! De 30 de ani guvernați numai pentru țară și pentru oameni. Țara arată nemaispus de bine, oamenii nu mai pot de câtă bunăstare îi încearcă! Voi nici nu ați vrut să intrați, dar interesul național, patriotismul din voi, dragostea pentru aproape, grija pentru cei mulți și săraci, empatia de care dați dovadă, ce să-i faci, nu va lăsat în pace și indiferenți! Ați fost rugați să veniți la guvernare, voi ați lăsat o țară la cheie, cu de toate, funcțională ca la carte, cu un nivel de trai al populației cum nu s-a văzut în Europa, cu instituții curate ca lacrima, cu criterii și reguli de funcționare bazate numai pe meritocrație, dar ăștia, neisprăviții ăștia au distrus tot ce ați făcut voi, așa-i, demagogule! Așa prostiți voi oamenii, așa-i duceți cu preșul, așa vă păstrați la butoane, butoiul cu miere și, foarte important, conectați la resursele pe care le utilizați în marea lor parte numai în interesul vostru. Îți reamintesc, baroane (tu ai mai făcut câte ceva, să fiu corect până la capăt, dar haita din care faci parte a prăduit țara de a rupt-o în două. Din cei 32 de ani scurși de la Revoluție, vreo 23 ați fost la guvernare, în rest ați gubvernat prin interpuși și securiștii plantați la toate nivelurile, iar țara arată ca după bombardamente: sistem de sănătate, ioc! educație, ioc! infrastructură, ioc! sistemul public e înțesat până la refuz numai de cozi de topor, slugi, amante, rude, pile, neamuri, măcar dacă ar fi competente, mediul rural arată precum în Africa, economia funcționează numai din inerție, toate companiile de stat sunt căpușate în cel mai barbar și mafiot stil cu putință etc. De ce crezi că era atât de mare nevoie de voi? De ce crezi că era atâta nevoie de unii cărora li se datorează România de azi? Care sunt bre reformele pe care le-ați implementat în precedentele guvernări, una singură vreau? Care sunt politicile publice serioase pe care le-ați implementat? În permanență ați luptat numai pentru pensii și salarii, dacă era așa, era foarte bine și necesar, dar pentru care pensii și salarii? Pentru ale voastre! Ăia mulți și proști beneficiază tot de pensii mici și ridicole, dar și de salarii de mizerie, în timp ce voi, fără pic de rușine, aveți salarii de Occident și o mulțime de alte privilegii. Răducule, ce le spui bre oamenilor, ăia degrija cărora mori tu, despre viitoarele pensii speciale pentru aleșii locali de care vei beneficia și tu, „amărâtule”! Pentru voi ați intrat la guvernare, pentru interesul vostru acționați și numai interesele voastre contează, o dați cu oamenii și grija pentru ei că ăsta e năravul vostru, asta e cultura ce vă predomină: impostura, minciuna, manipularea și corupția! Ți-o spune un ins neatârnat politic, un om independent de hoția voastră, dar căruia chiar îi pasă de semenii săi și de această țară, pe bune și nu închipuit ca vouă. Să vă fie rușine, impostori nemernici!

  • Iata,mai sant cateva zile pana investirea guvernului(care va fi o reusita,nu?),si se discuta despre faptul ca trebuie buget inainte de majorarea pensiilor,a salarului minim si a alocatiilor.Pentru ca, Catu nu si-a facut treaba a fost rasplatit cu functia de presedinte senat….ORI POATE TOCMAI DE ACEEA.Ar mai o intrebare ,in acest context:mai trebuie sa stim care a fost destinatia imprumuturilor uriase facute de acesta,ori acum nu mai este interesant pentru Romania.(si nici pentru marea majoritate a romanilor.)

  • Ce naiba i ati facut la clampaul ala de sas de s a tranformat in ciumat rosu?Urmasi nu are,dar avea o tara pe care o putea feri o vreme de ciuma rosie,macar mai respiram si noi aer curat,fara noxe psdiste.Parca ieri eram incolonati pe bulevardele Bistritei ,urland la ciumatii ascunsi in case,sa lase justitia in pace,sa lase tara se respire!!Si cand colo ce sa vezi?Iarasi aceleasi moace de analfabeti ne explica cum o sa salveze ei tara!!Altii au ridicat imperii,au cladit tari intregi in 30 de ani,voi cum ati (veti)salvat tara,mafiotilor?

  • D-aia l-ați pus pe neacșu, un penal – la SGG, pe grindeanu- păstorul OG 13 – viceprim ministru, iar pentru nelipsita firea ați făcut un minister nou – că și-așa s-a bosumflat dânsa că nu-i vice prim ministru.
    Ați propus un fotbalist la economie (hai băieții) și pe caporalul (generalul ? ) dâncu la armată – că tot e limbă de lemn domnia sa.
    De grija(nia) poporului nu mai puteți, așa-i ?
    Puteți prosti unii oameni tot timpul, puteți prosti mulți oameni mult timp, dar nu puteți prosti toți oamenii, tot timpul.

  • „Lasă-l încet, că spune tot!” Sau mai bine zis ” Gura păcătosului adevăr grăieşte”. Desi Radu Moldovan spunea că PSD a intrat la guvernare fiindcă nu mai poate de grija oamenilor , după câteva fraze se contrazice singur. Când vine vorba de pensiile speciale pentru aleșii locali, Radu Moldovan susține această măsură inclusă in Codul Administrativ adoptat in 2019 de Guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență si nu prin dezbatere in Parlament desi este neconstitutională .
    (Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/zegrean-adoptarea-codului-administrativ-prin-oug-n_1006237.html)
    Asadar, afirmatia lui Radu Moldovan ar trebui reformulata astfel „Am intrat la guvernare nu pentru funcții , ci pentru privilegii”.

  • Să fim serioși. Guvernanții mor de grija noastră. Nu mai ține vraja, poporul s-a deșteptat. Nix, prezență la vot… disoluția clasei politice. Ce s-a dorit în decembrie 1989 și unde s-a ajuns. Colac peste pupăză alte pensii speciale din 2022 pentru primari, viceprimari… Dacă nu suntem cuminți se caută și alți speciali. Mai așteptăm 8 ani, până se fac 40 cât a rătăcit Moise prin pustiu până a dat cu toiagul în Marea Roșie. Moise al nostru va da cu toiagul în Parlament și ne va dezrobi. Speranța moare ultima. Să fiți sănătoși!

  • Problema fundamentală în România este faptul că legile țării nu-i interzic nimănui să fie idiot!
    “Pentru oameni” – povești de Petre Ispirescu.

  • Nu
    Problema Romaniei sunt oameni, legi exista dar trebuie aplicate. Atita timp cit exista in institutiile bugetare oameni care nu isi fac treaba pentru ce sunt platiti nu va fii bine deloc in tara asta.
    De ce sunt atitea terenuri impozitate fara plata impozitelor la zi? Aici ma refer la terenuri atit in orase cit si la sate. Exista o lege prin care se poate instituii proprirea la sursa (banca, salar) pentru persoanele rau platnice. De ce nu se aplica? Pentru ca sunt multe neamuri prieteni si alte cumtrii in cauza.
    De ce trebuie sa platim atitea asistente sociale?
    Exista o lege prin care putem sa-i obligam sa presteze munci in folosul comunitatii. De ce nu se vrea? Pentru ca sunt electoratul din umbra.
    De ce amenzile politiei comunitare sunt luate in deradere si nu se platesc? Pentru ca legea politiei locale nu are norme de aplicare conform atributiilor.
    De ce vaca , bivolul merge pe drumul public asfaltat? Pentru ca ofiterul de politie din zona respectiva inchide ochii.
    Exemplele pot continua
    Si atunci ne mai miram de nivelul nostru? Nu la ce sa te mai miri. Asta suntem cu asta defilam.

  • Hopa!!! Au apărut userist , Au început sa lase comentarii mai bine va vedeți voi de reprezentanți avone pe care ii aveți în conducerea usr bn , sunteți praf !!!!!!!

  • De ce? de ce…..pentru ca se poate.Si cine ar trebui sa fie atent la acestea doarme.SUNT MULTE ACCIDENTE,dar toti circulam pe sosele ,si a-ti vazut politia rutiera pe sosele ? ;poate la accidente mai grave. In rest cine supravegheaza traficul?DECI IATA CA ORICE SE POATE…si nu intotdeauna drumurile sunt de vina..Si nu este singurul exemplu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.