Actualitate Sănătate

Dr. Rodica Ianul, acuzată de malpraxis: Sunt nevinovată. Familia Cârcu ascunde adevărul

Medicul Rodica Ianul de la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, acuzată de o familie din oraş de malpraxis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este nevinovată şi că familia Cârcu, cu care este de altfel şi rudă, ascunde adevărul.

Medicul Rodica Ianul a declarat că acuzaţiile de malpraxis pe care i le aduce familia Cârcu din Năsăud după ce fetiţa lor a rămas paralizată în 2006 după ce medicul i-ar fi administrat un medicament la care era alergică sunt nefondate, lucru confirmat de comisiile de disciplină care au anchetat-o la nivel local, la Bistriţa şi Bucureşti.

„Eu am fost verificată pe linie de disciplină la nivel local, la Bistriţa şi la Bucureşti şi inclusiv în anul 2012 la Comisia Superioară de Medicină Legală Bucureşti. În urma acestor anchete nu s-a considerat că aş fi avut vreo culpă medicală. De asemenea, am fost audiată la Poliţie în mai multe rânduri şi, în momentul de faţă, la cererea părinţilor, cazul e analizat şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud”, a declarat medicul Rodica Ianul.

Ea a relatat apoi cum s-au petrecut lucrurile în cazul Cristinei Cârcu, fetiţa care se află, din 2006, în stare vegetativă permanentă.

„În data de 17 noiembrie 2006, am fost apelată între orele 6.00 şi 7.00 dimineaţa, pe telefonul meu mobil de Monica, mama fetiţei Cristina Cârcu, care m-a informat că fetiţa ei nu se simte bine, că tuşeşte foarte rău, că e foarte transpirată şi că a ţinut-o toată noaptea în braţe şi că prezentat, după cum spunea ea, crize de sufocare. Probabil că erau convulsii. M-a întrebat dacă sunt cumva de gardă să vină să îi consult copilul. Eu am îndrumat-o spre serviciul de urgenţă de la pediatrie fiindcă nu eram de gardă, eram acasă. Am îndrumat-o spre un medic pediatru să o consulte să nu se agraveze starea fetiţei. După cum am aflat ulterior mămica nu s-a prezentat la urgenţă. Ea a venit în jurul orei 9.00 direct în secţia de pediatrie de la etajul IV”, a spus medicul.

Rodica Ianul a adăugat că a consultat fetiţa familiei Cârcu şi că a constatat că avea insuficienţă respiratorie acută instalată pe o afecţiune pulmonară severă.

„Din acest motiv, i-am spus mamei că trebuie să facă un tratament de urgenţă şi că ar trebui internată. Apoi am mers în secţia de tratament unde erau cele trei asistente şi le-am spus urgent ce trebuie să facă: să administreze oxigen, să recolteze, de urgenţă, sânge pentru analiză, să monteze o branulă, să fie dusă în serviciul de urgenţă pentru efectuarea unei radiografii pulmonare şi să i se administreze cu rol bronhodilatator o doză de hemisuccinat de hidrocortizon şi ampicilină, având în vedere că fetiţa a prezentat repetate infecţii respiratorii antecedente, a mai fost internată în secţia noastră şi a mai primit ampicilină. Dovadă stau foile de internare prin care a primit ampicilină atât intravenos, cât şi intramuscular, dar şi la domiciliu sub formă de suspensie orală. Din acest motiv, nu am avut reţineri în a administra acest antibiotic fiindcă altădată fetiţa l-a tolerat bine”, a adăugat ea.

Medicul a relatat că a rămas o perioadă în sala de tratament împreună cu fetiţa, dar apoi a mers apoi în secţie fiindcă avea un pacient cu febră.

„După un timp, am fost rechemată în sala de tratament pentru că fetiţa, Cristina Cârcu, se simţea rău. După ce i s-a făcut tratamentul, fetiţa tuşea extrem de tare, i-a venit să vomite şi a început să elimine o secreţie groasă, verzuie. A fost dirijată spre chiuvetă să elibereze căile respiratorii după care, la un moment dat, într-un acces puternic de tuse a prezentat o criză de apnee şi, în inspir, se prea poate să fi inspirat din acele secreţii în arborele traheo-bronşic. S-a produs probabil o sincopă respiratorie, urmată de cianoză generalizată şi producere de stop cardiorespirator”, a declarat medicul.

Rodica Ianul a adăugat că fetiţa a fost apoi aşezată pe pat, s-a continuat administrarea de oxigen, iar una dintre asistente a început să-i facă manevrele de resuscitare.

„În acelaşi moment, eu am continuat respiraţie gură la gură în echipă cu asistenta şi, pentru că te afli în faţa unui stop cardio respirator, iei în calcul orice posibilitate, atât un şoc anafilactic, cât şi orice altceva, o pneumonie, o aspirare de secreţii. Eu am luat toate măsurile şi am indicat să se facă, de urgenţă, o doză de hidrocortizon şi o doză de adrenalină din diluţia unu plus nouă. De asemenea, una dintre asistente a fugit după medicul anestezist pentru a se face intubarea orotraheală care s-a realizat cu uşurinţă. Mai departe s-a ocupat el”,a  declarat ea.

Rodica Ianul a mai spus că fetiţa a fost resuscitată cu dificultate.

„Stopul cardiorespirator a fost resuscitat destul de greu. La un moment dat, fetiţa s-a echilibrat din punct de vedere hemodinamic şi respirator şi, după câteva momente, a început să facă febră şi convulsii. Doctorul anestezist a indicat medicaţia specifică. Fetiţa şi-a revenit, s-a echilibrat, dar era sub medicaţia pentru cuparea convulsiilor, deci era sedată. Şi-a revenit, dar s-a decis trimis trimiterea ei spre UPU Pediatrie Cluj după ce s-au dat telefoanele de rigoare. Intenţia noastră iniţială a fost să o ducem cu elicopterul, dar nu l-am obţinut. Până la urmă a venit un echipaj de ambulanţă cu medic care a transportat cazul spre UPU Pediatrie Bistriţa. Pe traseu nu au apărut incidente”, a declarat ea.

Medicul a mai spus că nu s-a înşelat atunci când a suspectat pacienta că are bronhoneumonie.

„Bronhopneumonia a fost confirmată şi la Cluj atât clinic, cât şi radiologic. Foarte greu am înţeles că au scăpat de această problemă şi la Cluj. Este la modă, mai nou, să se spună că toţi copiii se prezintă sănătoşi la medic şi pleacă bolnavi, dar trebuie să vă gândiţi că rolul medicului nu este de a îmbolnăvi, ci de a ajuta. De foarte multe ori, mamele nu spun adevărul”, a declarat ea.

Întrebată dacă ea crede că a luat cele mai bune decizii în acest caz, Rodica Ianul a spus: „Eu consider că, în acel moment, în 2006, am luat decizia terapeutică adecvată acestui caz şi am depus eforturi uriaşe ca să putem resuscita acel stop cardiorespirator care nu a fost secundar şocului anafilactic. Acest şoc nu poate fi probat câtă vreme copilul nu a prezentat manifestări alergice specifice unui şoc anafilactic şi câtă vreme a mai primit ampicilină atât intravenos, cât şi intramuscular”.

Medicul a adăugat că are compasiune pentru familia fetiţei, dar că nu înţelege de ce aceasta ascunde adevărul.

„Eu cunosc fetiţa fiindcă întâmplător suntem rude. Îmi pare rău pentru ei. E o dramă, îi înţeleg foarte bine, dar, de la avea o dramă de a fi nefericit în situaţia aceea gravă şi a nu recunoaşte un adevăr, eu nu am niciun comentariu. Fetiţa mi-e nepoţică. A mai făcut ampicilină, a mai fost internată. Sunt asistente care i-au făcut ampicilină. A fost o neşansă. Dimineaţa când i-am spus mamei fetiţei, dragă Monica, du-te de urgenţă în serviciul de gardă la pediatrie, nu mă aştepta. Nu s-a prezentat nici la urgenţă, nu a venit la ora 8.00. A venit la 9.00 direct în secţia de pediatrie de la etajul IV”, a spus ea.

În 2006, medicul Rodica Ianul şi asistenta Gabriela Policec de la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” Năsăud au fost acuzate că au administrat unui copil de 5,5 ani Ampicilină, deşi acesta era alergic la medicament, ceea ce a dus la intrarea lui în şoc anafilactic şi apoi la o stare vegetativă persistentă.

Tatăl fetiţei, Ioan Cârcu, a relatat la vremea aceea că fetiţa a fost dusă de mama ei la spitalul din Năsăud pentru o banală tuse. A fost consultată şi i s-a administrat ampicilină intravenos fără să i se facă vreun test în prealabil dacă suportă sau nu medicamentul. Ca urmare, copilul a făcut şoc anafilactic.

 „Am găsit-o cu unghiile şi buzele vinete, fără suflare în sala de tratamente a spitalului. Era doar o asistentă în sală, care a ignorat-o pe fetiţă. Am fugit după ajutoare, a intrat în stop cardio-respirator, a fost resurcitată foarte greu, s-a produs o hipoxie, creierul a avut de suferit, este diagnosticată cu stare vegetativă persistentă. Acum nu mai poate face nimic, plânge foarte mult, face crize epileptice. Suntem nevoiţi să stăm foarte mult prin spitale. Dintr-un copil minunat, au transformat-o într-o legumă. Am făcut plângere la Colegiul Medicilor, ni s-a spus că nu este culpă medicală. Eu cred că este lipsă de profesionalism şi iresponsabilitate”, a declarat bărbatul.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, medicul Dănuţ Cocoi, a declarat atunci că a fost sesizat de părinţii copilului în legătură cu situaţia creată, dar în urma analizei făcute şi a anchetei efectuate de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor a reieşit nevinovăţia medicului acuzat.

Nemulţumiţi de toate acestea, părinţii au sesizat acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, medicul fiind cercetat penal.

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • ma bucur sa citesc si partea cealalta, am vazut si ce a fost la tv
    pacat ce nesansa…..e greu de stabilit adevarul …foarte greu……….

  • Dr. Ianul Rodica este un bun specialist care in cariera ei a depus toate diligentele si cunostiintele salvand astfel mulți copii, insa acest lucru nu se cunoaște. E păcat ca un astfel de medic este atât de terfelit, fără ca măcar cineva sa se intereseze de trecutul ei profesional.

  • Am ajuns sa cunosc si eu foarte decurand pe doamna doctor si sincer va spun ca lasa de dorit ca medic,nu a fost capabila sa descopere ca copilul meu care cu o zi inainte se externase din spitalul nasaud,era infectat cu rotavirus ????? ……………..am ajuns cu copilul la cluj intro stare in care nu doresc nimanui sa ajunga ,ma opresc aici cu comentaril caci nu are rost sa zic mai mult.Sunt tare dezamagita de toti medici din nasaud si bistrita ,pacat ca avan 2 spitale destul de mari trebuie sa ajungem in cluj unde suntem intrebati ,,ce fel de medici aveti acolo de nu stiu sa puna un diacnostic?,,

    • Infectia cu rotavirus nu poate fi diagnosticata in laboratorul din nasaud, nu au dotarea necesara, iar asta nu este vina doctoritei Ianul.
      Cit despre cazul Cristinei Circu: presupunind ca insuficienta respiratorie s-ar fi datorat socului anafilactic, citez din articolul dvs „după ce medicul i-ar fi administrat un medicament la care era alergică”… Aloooo.. medicul administreaza medicamente???? Nu cumva asistenta???? Care asistenta trebuia sa faca TESTAREA OBLIGATORIE A ANTIBIOTICULUI?????? Iar specialistii din Cluj de ce nu au facuit aceasta banala dar OBLIGATORIE testare????

  • Este foarte greu de aflat adevarul!Este derutant! O grea sarcina revine judecatorului si avocatilor.Succes in aflarea adevarului,si atenuarea pe cat posibil a consecintelor acstei greseli,indiferent de care parte este ea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.