Actualitate

Două moduri artistice de a privi pandemia la Galeriile ”Casa cu Lei” (FOTO)

Un ochi plânge, altul râde la Galeriile ”Casa cu Lei” din Bistrița care găzduiesc, în această perioadă, o dublă expoziție a artiștilor plastici Leonard Vârtic din Cluj-Napoca și Lucian Dobârtă din Bistrița care au văzut în mod diferit această pandemie, unul în culori cernite, iar altul cât se poate de vesel.

Artistul plastic Leonard Vârtic, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la disciplina Studiul Formei, a adus, la Bistrița, 40 de tablouri, expoziția sa fiind intitulată ”Reclusive”.

”La începutul pandemiei, se spunea că cei introvertitiți nu prea suferă din cauza pandemei, era un fel de glumă, de umor negru. Odată ce am fost invitat aici și m-am gândit la un set de lucrări pe care să le aduc aici, am constatat că, deși sunt lucrări realizate în perioade diferite, unele mai vechi, altele mai noi, au în comun melancolia și se potrivesc cu perioada aceasta pe care o traversăm, de izolare, gânduri mai profuinde care ne apasă și au un aer ușor melancolic și exprimă o anumită stare de singurătate. Sunt și niște imagini reflexive. Din moment ce stăm mai mult în interior cred că începem să ne privim mai mult pe noi sau în noi mai degrabă și să găsim lucruri la care, în mod obișnuit, nu suntem foarte atenți sau trecem repede pentru anumite gânduri. Sper să nu se întristeze cei care vizitează expoziția. Totuși, folosesc și culori, ironii, lucruri care ar putea să ne desprindă de senzația de tristețe”, a spus Leonard Vârtic.

Într-o altă încăpere a Galeriilor”Casa cu Lei” expune artistul Lucian Dobârtă: ”50 de MetaForisme le-am numit eu, lucrări pe care le am din perioada de pandemie, 2020 și 2021. Metaforele vizuale au și un text care e tradus și în engleză. Am folosit multă culoare, am abordări diferite de la simple poante, la lucruri care merg în zona filosofică, religioasă, sunt mai multe straturi de analiză a lucrării. Am de toate pentru toți. Am, spre exemplu, câteva lucrări simpatice legate de Einstein. Are pe față câteva furuncule, câteva coșuri și traducerea este: oricâte calități am avea, lumea se uită numai la defecte. M-am inspirat din orice și din toate. Am ajuns la această formă de expresie care mi-a permis să fac de toate. Nu e nici caricatură, nu e nici pictură, e din toate pentru toți”.

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2022.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.