Actualitate

Primarul Ioan Turc, ferm în privința teraselor din centru: Fără favoritisme

Primăria Bistrița a cerut proprietarilor a trei terase din centrul istoric să le ridice în perioada aceasta întrucât în zonă, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt programate o serie de evenimente la care va participa, cel mai probabil, un public numeros, fiind necesar un spațiu cât mai larg pentru respectarea măsurilor din pandemie, a transmis primarul Ioan Turc.

Într-o postare pe Facebook, edilul a răspuns unei acuzații care i-a fost adresată de organizația municipală a PSD.

”În acest an, municipiul și localitățile aparținătoare au fost împodobite pentru iluminatul de Crăciun într-un fel aparte, cu atât mai mult în zona centrală, unde vor fi organizate o serie de evenimente. Prin urmare, am solicitat ridicarea celor 3 terase rămase pe pietonalul Liviu Rebreanu, ținând cont de faptul că ele obturau elementele luminoase montate. Iar, pe de altă parte, evenimentele avizate deja de comisia de specialitate și cele care urmeaza să primească aviz au nevoie de un spațiu cât mai generos, dat fiind contextul pandemic.

Trebuie precizat că operatorii din HoReCa au fost sprijiniți anul acesta de Primăria Bistrița prin facilități fiscale, prețurile pe metrul pătrat fiind reduse la jumătate. De asemenea, autorizațiile pentru terase s-au obținut cu condiția ridicării lor în situații precum cele amintite mai sus. În plus, la organizarea unor astfel de evenimente este necesar un culoar pentru accesul echipelor de intervenție (Ambulanță, Pompieri) în cazuri de urgență, siguranța oamenilor fiind prioritară.

Marea majoritate a celor care administrează terase pe pietonal au înțeles situația și le-au ridicat voluntar. Cu o singură excepție, o doamnă de la PSD care are terasă și poate era obișnuită cu favoritisme. Motiv să îi transmit (ei și biroului de presă aferent) că nu e cazul să politizeze o măsură administrativă și să încerce un tărăboi mediatic nejustificat. Orașul este al tuturor! Îi invit mâine pe bistrițeni, de la ora 17.00, la deschiderea iluminatului festiv, a patinoarului sintetic și a Târgului de Crăciun, alături de Gașca Zurli și folkistul Ducu Bertzi”, spune primarul Bistriței, Ioan Turc.

Organizația PSD Bistrița a transmis următorul comunicat: ”Un primar, doi viceprimari, toți consilierii PNL și USR, plus consilieri personali, niciunul nu ați realizat ce prostie faceți? Ați promis o administrație prietenoasă cu mediul economic, dar vă purtați cu cei ce se încăpățânează să existe pe pietonal de parcă ar fi infractori. Cum să le luați banii, să îi autorizați, apoi să îi amendați, să uitați că i-ați autorizat și apoi să le cereți, fără nicio jenă, să-și dărâme terasele? Domnule primar, vorbeați de sărbătorile solidarității, dar vă dovediți dușmănos de-a dreptul cu vecinii dumneavoastră de pe pietonal, care abia au rezistat în această perioadă extrem de delicată pentru mediul economic. Domnule primar, vorbeați de Stalingrad politic, credem că aveți dreptate: exact așa se simt cei de care Primăria și-a bătut joc, asediați în orașul în care și ei trăiesc și își desfășoară activitatea. Solicităm de urgență anularea măsurilor abuzive referitoare la dărâmarea teraselor de pe pietonal și poate nu ar strica, în aceeași ordine, primar, viceprimari etc., niște scuze publice pentru modul execrabil în care v-ați purtat cu agenții economici”.

10 comentarii

  • Nu știu pe cine ați complimentat-o ca fiind „DOAMNĂ„ (probabil ”duoamnă”) , dar fiind de la PSD este mai probabil o tovarășă, chiar dacă ”dânsa” , pângărind rafinamentul adevăratelor doamne revendică statutul acestora.

  • Il rog pe domnul Primar sa faca pace cu pesede si sa puna impreuna de un chirmas pentru bistriteni cu un deti de crampal si o portie dubla de fasula..
    Electoratul educat asteapta o portie de la pesede una de la PNL.
    Servitul sa se faca in Parc cu distantare iar boabele pot fi varate pe sub masca direct in gura fara sa periclitam pe nimeni sau fiecare isi ia portia si o manca acasa.

  • Orasul Bistrita nu si-a găsit încă o stabilitate în privinta organizării „Târgului de Crăciun” la fel ca în marile orase. Incercările din perioada celor trei mandate ale primarului Ovidiu Cretu au fost lamentabile, prin amplasarea căsutelor de lemn pe spatiul verde din jurul Bisericii evanghelice dând astfel Pietei Centrale un aspect inestetic de bazar oriental. Tot aici era amplasat si bradul de Crăciun împreună cu scena de evenimente. Nici acum la un an de administratie Ioan Turc lucrurile nu s-au îmbunătătit. Dimpotrivă, a fost amenajat si un patinoar sintetic pentru ca înghesuiala din Piata Centrală să fie maximă. De aceea, pe viitor, organizarea Târgului de Craciun ar putea fi facută în Piata Mica, prin amplasarea chioscurilor pe laturile pietei unde să rămână în permanentă pentru targurile de produse traditionale. In felul acesta Centrul orasului Bistrita ar putea deveni mai aerisit. In plus, strada Albert Berger, ar putea beneficia de iluminatul feeric cel putin până la Piata Mica, astfel incat sa marcheze prezenta Targului de Craciun organizat aici pe perioada sărbătorilor de iarnă. Din păcate, în prezent Bistrita este un oras prea mic ca să fie mare si prea mare ca să fie mic. Rămâne de văzut dacă primarul Ioan Turc va reusi să scoată Bistrita din categoria oraselor mici și să-i contureze un statut de oras mare, mâcar la acest capitol. Pentru asta e nevoie de idei îndrăznete.
    (Vezi: https://timponline.ro/orasul-mic-necesita-idei-mari/)

    • Desigur că nu există un spațiu potrivit organizării de evenimente specifice (concerte, festivaluri, târguri, ) asemănător celor din marile orașe (Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, chiar Târgu Mureș sau Baia Mare) pentru că actualmente ceea ce ar trebui sa fie „Piața Centrală” (cum sugerează și numele-o piață publică-punctul 0 ar orașului) este mai degrabă „Parcarea Centrală” sau „Parcul Central”. Desigur de dragul lejerității (se pot face propuneri de parking-uri în apropierea zonei centrale pentru a elibera piața de mașini) sau de dragul falsului atașament pentru natură ( noroc că Biserica fostă Sf.Nicolae are una dintre cele mai înalte șarpante de biserică din Transilvania pentru că altfel s-ar fi zărit doar turnul printre copaci) ne mulțumim cu înghesuiala de pe pietonalul Liviu Rebreanu, ne mulțumim cu aspectul de bâlci dat de căsuțele așezate pe iarbă printre crengi și dale de piatră vechi sau cu locații improvizate în fața Palatului Culturii unde când nu e parcare avem și noi un spațiu de evenimente asemănător unei piețe publice.
      Desigur așa cum sugerați mai sus, până nu se vor schimba mentalitățile la nivel de urbe, până când factorii decizionali nu vor mai fi niște amatori (este deprimant să vezi cum arată orașul după ce stai câteva luni într-un oraș gospodărit așa cum trebuie sau aproape așa cum trebuie) și până când investițiile nu vor viza atât sistematizarea căilor de tranzit/deplasare (centură, bulevarde asfaltate și reamenajate etc.) cât și revitalizarea zonelor de relaxare (Piață Centrală, piațete, parcuri, piste de biciclete făcute cu cap și nu aiurea printre blocuri) -factori care practic ridică calitatea vieții -> Bistrița va rămâne un orășel anost – fabrică de potențial uman pentru Cluj sau Occident și nimic mai mult.

  • Domnule IOAN. Asteptarea este din cauza CFR-ului care are si el de facut niste pasi plus alte lucrari de montare a senzorilor la sine .
    Desigur tipic romanesc.

  • Dom primar, ia dați ordin de renegociere a contractelor de ocupare a domeniului public cu terasele.
    Să fie închiriate doar între 1 mai 15 octombrie.
    Cu ridicarea oricăror cotețe și alte amenajamente.
    Să fie redat pietonalul destinației lui de domeniu public nu de domeniu privat al unor așa zise doamne.
    Și puneți un pic direcția sanitară , protecția consumatorului și fiscul să verifice șerpăraia care se ascunde în spatele tejghelelor unor așa ziși comercianți din zonă.

    • Unii pentru o porție de fasole și un jinars sunt în stare sa pupe orice dos.
      Hai noroc Balane!
      Fără alcool și fără bășini, ședințele de partid nu au farmec.

  • Orice oraș care se respectă are un brad adevărat. Orașul cu decorațiunile de iarna trebuie sa arate bine și ziua , copiii să-și poată aminti frumusețea Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă.Peste câtiva ani, nici nu vor mai ști cum arată un brad adevărat împodobit.Măcar bradul de pe pietonal sa fi fost adevărat, așa acum doar plastic și luciuri peste tot.

  • Cine a fost in aceasta seara pe Pietonal sa vada miile de bistriteni care au inundat orasul o sa isi explice singur de ce au fost retrase temporar terasele. Urmeaza Craciunul si Revellionul tot in strada.Desigur ca Pompierii, Salvarea, SMURD trebuie sa aiba loc pt. interventii.
    Fiti siguri ca patronii de terase isi vor aduce inapoi investitiile dar cu rabdare si dupa un anumit program.
    Mai si judecati fratilor ce naiba !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.