Actualitate

Ce probleme au constatat inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri

(FOTO) Platformele de colectare cu containere semiîngropate pentru deșeurile reciclabile sunt monitorizate de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

”Una dintre problemele întâlnite în permanență în gestionarea deșeurilor din județul nostru este aruncarea deșeurilor lângă platformele de colectare cu containere semiîngropate. Mai mult decât atât, găsim pe aceste platforme deșeuri reziduale, deșeuri amestecate și deșeuri neselectate corespunzător. Inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud monitorizează platformele cu probleme și informează cetățenii care aduc deșeuri la aceste platforme cu privire la modul în care trebuie depuse deșeurile în aceste recipiente.

Operatorul de salubritate Supercom SA a fost atenționat să golească containerele semiîngropate la timp pentru ca cetățenii să poată depune în mod corect, pe fracții separate, deșeurile reciclabile. În anumite zone aglomerate, s-a constatat că accesul autospecialelor de la Supercom este îngreunat de mașinile parcate neregulamentar în jurul platformelor de colectare.

Inspectorii Corpului de Control continuă activitatea de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la gestionarea și separarea corectă a deșeurilor, utilizatorii fiind actorii principali în eforturile de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile”, informează ADI Deșeuri.

8 comentarii

  • Pai si normal, ca daca am un sac de peturi sau adun cartoane intr o cutie mai mare de carton, no sa stau la minus 10 grade sa pun tot cate un pet sau vara in putoare, (plus ca pe langa aceste containere ingropate e plin de excremente, deci mai mare dragul! Largiti orificiile acestor containere si se va rezolva problema,….

    • Solutia este una singura:boxe incuiate cu acces doar cu cartela, destinate unui nr. de apartamente si camere de filmat pe care apoi sa le vizualizeze cineva si sa ia masuri impotriva celor care sunt vazuti,CONSTANT, ca arunca alaturi deseurile. Va dau un exemplu exasperant:la capatul strazii Balcescu, colt cu Solomon Halita cineva lasa mereu sacul cu resturi menajere langa cosul de gunoi stradal. O camera de supraveghere cade exact pe acest colt. Va intreb, pt. ce? Sau este doar daca se petrece un atac armat, un jaf, stiu eu?
      Sunt sigur ca acesta nu este un caz singular.

  • Probabil ca aceste constatari sunt adevarate. Treaba cu masinile care incurca accesul celor de la Supercom se poate rezolva urgent , politia locala fiind in subordinea primariei (ma refer strict la „muncip”). Zilele trecute am incercat (si eu) sa introduc hartiile adunate si diverse ambalaje de plastic , colectate selectiv , dar va spun cu mana pe inima ca erau ambele pline ochi , asa ca am facut (si eu , ma repet!) ce se putea face , adica am comis o infractiune si am lasat atat hartia (selectata/sortata) cat si deseurile din plastic (colectate selectiv!) langa acele containere. Mai mult o vecina (care cam sta pe-acasa) mi-a spus saptamana trecuta ca degeaba ma chinui sa colectez selectiv … ca a vazut dansa (cu ochii , presupun !) ca firma de salubritate le amesteca (probabil hartia cu plasticul) si apoi le transporta la platforma de la Tarpiu. De cel putin doi ani am pledat (si eu ! , ma repet inca o data…) pentru ingradirea platformelor din zonele cu blocuri de locuinte , prevederea containerelor pentru deseuri menajere cu „ferestre” de acces pe baza de cartele , numai pentru familiile arondate si montarea unor camere de luat vederi. Sunt lucruri de bun simt . Din pacate am constatat ca in privinta deseurilor sunt interese de grup si multi o duc bine pe seama acestora.Directori , directorasi , inspectori si bagatori de seama , atat la primarie cat si la ADI.

  • Pe strada Solomon Haliță, la containerele îngropate aflate între blocurile 1 si 3 sunt tot timpul cutii de carton (culmea, nu lângă containerul destinat, ci în mijlocul platformei) aduse aproape zilnic de la magazinul de pe Împăratul Traian. Nici măcar nu sunt desfăcute, pliate și așezate într-una dintre cutii, sau rezemate de container, ci aruncate de-a valma. Nu mai zic de restaurantul de pe colț, ai cărui angajați puteau fi văzuți în vară golind acolo pubelele care în mod normal se scot la poartă în anumite zile.

    • Daca ai cumparat un electrocasnic si vrei sa arunci ambalajul (pentru care ai platit taxa eco) o sa constati ca, odata ajuns la containerul destinat, fanta prin care arunci in interior e atat de mica incat e imposibil sa arunci cutia intreaga sau chiar turtita cu picioarele si nu ai la tine un cutit cu care sa o tai. Ce faci in situatia asta? Ramai calm si te duci dupa un cutit sau te enervezi, arunci cutia langa pubela si le transmiti niste urari de bine celor care au gandit si implementat acest sistem?

    • Aveti dreptate . E un magazin , in spatiu fostului restaurant Cerbul, care prepara mancare . Ei , zilele trecute , una dintre vanzatoare incredinta unui copil necajit trei pungi cu deseuri ( PET-uri ,ambalaje din carton, etc ) explicadu-i acestuia unde sa le depoziteze . Sigur , targul era facut contra unei portii de mancare ! Am atras atentia ca nu e corect ce se intampla si ca ambalajele ar trebui predate catre fiema de salubritate , dar am fost tratat cu un fel de ,, hai sictir” ! Chestia cu ambalajele sau deseurile produse de anumite societati comerciale si depozitate la platformele asociatiilor este un obicei al multor agenti comerciali . Cred ca cu asta ar trebui sa se ocupe acest mult laudat corp de control si nu sa constate ce vede toata lumea .

  • Am constatat că în zona in care locuiesc, Aleea Spatarului, majoritatea celor care aruncă deșeuri încearcă să facă o colectare selectiva a lor. Problema apare, și subscriu la unele lucruri și fapte menționate de cei care au comentat anterior, atunci cand încerci sa arunci deșeurile în containerele semi-îngropate, în special cele pentru hartie și deșeuri de material plastic și metal. La cel de hartie este într-adevăr o fantă prea mică și nu poți arunca decât anumite deșeuri, dacă nu le tai sau le rupi, ca să le pregătești, de acasă, astfel că unii locuitori din zonă renunță la a le introduce în container și le lasă alături. Problema cea mai „spinoasă„ constă în faptul că cei responsabili cu golirea lor nu le golesc în timp util. Se întamplă frecvent ca, containerele pentru plastice, care sunt 3 în zonă, să stea câte două, chiar trei săptămâni pline și să nu ai unde să le mai arunci pe ale tale, atunci când faci colectarea selectivă. Menționez că cele 3 containere sunt umplute tot cam în 2 – 3 săptîmani, deci cam cât se colectează, totcam atât se aruncă la containerele de deșeuri menajere, atunci când containerele sunt pline. La fel se întâmplă și cu deșeurile de hârtie: de exemplu acum containerele cu deșeuri de hîrtie intră în a treia săptămână de când nu au fost golite. În tot timpul ăsta, cei de la ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud ne pun afișe prin scările blocurilor să colectăm selectiv. Pare ceva specific românesc: vorbim despre colectare selectivă pentru că dă bine, tipărim ceva afișe, dar când să se facă efectiv adunarea lor ne poticnim de tot felul de chestii menționate în comentarii. Cred că cei de la ADI și de pe la compartimentul poliției locale care se ocupă cu deșeurile, de toate felurile, ar trebui să facă mai mult „teren” sau să instaleze și să urmărească camerele, cum spunea unul din cei care au mai comentat și să ia măsuri în consecință. Poliția locală din Bistrița, din păcate, pare aproape inexistentă, numai dacă ne uităm la cum se parchează prin municipiu (apropos: în Cluj-Napoca, doar de două ori am parcat unde nu trebuia, și nu pentru o perioadă mai mare de jumătate de oră, dar de fiecare dată m-am trezit cu poliția locală „pe cap”) iar cei de la ADI sunt, probabil, mai mult „îngropați” în hârtii decât împlicați în punerea în funcțiune a planului de colectare selectivă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.