”Această fotografie este una dintre puținele care au imortalizat ieșirea bistrițenilor în stradă în 22 decembrie 1989. Am fost acolo și nu mi-am făcut un titlu de glorie din asta. Am ieșit, alături de mii de oameni și am împărțit cu ei emoția de nedescris și mândria că suntem români și că nu mai răbdăm”, spune viceprimarul Bistriței, Sorin Hangan.
El a adăugat într-o postare pe Facebook: ”Pentru mine, la fel ca pentru majoritatea compatrioților, ceea ce s-a întâmplat și s-a împlinit acum 32 de ani a fost o adevărată minune. Din păcate, nu mi-a mai fost dat să trăiesc sentimentul incredibil de solidaritate pe care îl simțeam cu toții, atunci în acel decembrie. În fiecare an mă gândesc la cei care și-au pierdut viața în numele libertății. Și mă mai gândesc la câte s-au schimbat în cele peste trei decenii. Se putea mai mult? Cu siguranță! Însă, dacă e să fim drepți, viața de azi e mult schimbată în bine. Departe de a fi perfectă, nu se compară cu umilința și cu penuria pe care le-am trăit și în special cu lipsa oricărei perspective pentru generația mea. Sunt convins că drumul pe care este astăzi România este singura opțiune care ne asigură libertatea și bunăstarea”.
32 de ani de la Revoluție
Protestele, luptele de stradă şi demonstraţiile din decembrie 1989 au dus la sfârşitul regimului comunist din România. Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea.
Domnule Viceprimar HANGAN.
va cunosc si va stiu ca sunteti un om modest desi aveati posibilitatea sa traiti si cu fite.
va amintesc ca ultimul mohican al revolutiei de pe o lista lunga de impostori depistat ca si-a insusit de pomana, fara drept CERTFICAT de REVOLUTIONAR este nimeni altul decat pesedistul saf deputatul MITRALIERA (radulescu) gasit vinovat si trimis in judecata.
Traiasca REVOLUTIA ,,,,,,,, bunului simt !
Unii , e drept foarte putini , au rămas dupa 32 de ani inca pe baricada , refuzând compromisul , păstrându-si verticalitatea .
Altii , majoritatea , au trecut de partea cealaltă a baricadei , fraternizand cu dusmanul. Pentru catva arginți s-au lepădat de idealurile pentru care au ieșit atunci in strada .
La final , intr-o alta lume , si unii si altii vom fi iarăși impreuna ,unii stand drepți iar altii cocosati de povara trădării .
Sarbatori Fericite , tuturor !
Cred ca trebuie facuta o distinctie intre iluminatul stradal si iluminatul festiv. Cei care nu pot dormi din cauza iluminatului festiv isi pot trage perdelele la geamuri. Oricum , doua saptamani cred ca mai pot rezista. Locuiesc in apropierea bisericii Sfanta Ana si ma bucur noaptea cand vad imaginile cu fulgii care „coboara” pe cele doua turnuri. In fapt aici este vorba de un iluminat ornamental care pune in valoare cladirea bisericii. De data asta primarul are dreptate. Cred ca doamnele si domnul au vrut sa se bage in seama.
Scuze! Am incurcat”borcanele” …
Daca ne uităm cu atenție nu suntem departe să ajungem mai rau ca inainte de 89 cu restrictiile .
Iarăși pupi și dai limbi. Trist trebuie sa fie pt tine sa ajungi sa tot schimbi laudele din 4 în 4 ani.
Nu vrei sa te pensionezi din ale postarilor și comentariilor? Sa ne lași sa uitam de tine ca istorie nu poți fi.. Lasă-ne ca ni se face mila de tine… Balaneee