Politică

Ioan Oltean despre regionalizare: Am fost mereu apropiaţi de Cluj şi trebuie să rămânem acolo

Liderul filialei judeţene PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a afirmat că nu vede o altă poziţionare teritorială a judeţului decât acolo unde este Clujul, că nu poate fi vorba de nicio autonomie a Ținutului Secuiesc şi că minoritatea maghiară trebuie în mod obligatoriu să respecte legislaţia românească.

”Excludem autonomia Ținutului Secuiesc, ca să fim foarte clari în privinţa aceasta. În ceea ce priveşte regionalizarea, este o măsură pe care chiar noi am dorit s-o facem, când eram la guvernare. Sperăm ca actualii guvernanţi să găsească o formulă care să corespundă cel mai bine realităţilor din România. Vom susţine un act normativ care răspunde realităţilor şi posibilităţilor României de a-şi flexibiliza instituţiile şi raporturile cu UE. Nu ştim încă exact care sunt variantele, până acum sunt mici discuţii, mici informaţii, sunt chiar discuţii destul de aprinse la nivelul USL pe o variantă sau alta. Aşteptăm să vedem care va fi varianta finală pentru a putea avea o anumită poziţie. Bistriţa-Năsăud trebuie să rămână într-o zonă în care va fi Clujul Capitală, am fost întotdeauna apropiaţi de Cluj şi cred că trebuie să rămânem acolo. Nu văd o altă poziţionare teritorială şi geografică a judeţului Bistriţa-Năsăud decât acolo unde este judeţul Cluj”, a spus Oltean într-o conferinţă de presă.

Ioan Oltean a vorbit şi despre scandalul drapelului Ținutului Secuiesc, care a dus la declaraţii publice în Ungaria şi România.

”Noi (n.r. – PDL) n-avem mustrări de conştiinţă, comportamentul nostru a fost întotdeauna unul corect faţă de minoritatea maghiară, aşa cum corect a fost faţă de oricare altă minoritate. Am susţinut manifestarea lor în limite constituţionale. N-am încurajat niciodată ca o minoritate sau alta, fie vorba chiar de cea maghiară, să se manifeste sau să-şi arboreze drapelul în ciuda prevederilor legale. Noi credem că minoritatea maghiară trebuie respectată, dar şi ea trebuie în mod obligatoriu să respecte legislaţia românească. Condamnă atitudinile revizioniste, atitudinile de genul celor care azi fac obiectul unor dezbateri, nu le-am încurajat şi nu le încurajăm, dar credem că acestea trebuie rezolvate pe cale diplomatică şi nu prin decizii politice sau prin ieşiri în mass-media a diverşilor lideri politici”, a spus Oltean.

Întrebat dacă el crede că USL n-a procedat bine reacţionând astfel, Ioan Oltean a precizat: ”Eu n-am zis că n-a procedat bine, ci că se rezolvă pe cale diplomatică. Este de competenţa Ministerului de Externe să angajeze dialogul cu Ministerul de Externe maghiar, între Guvernul României şi Guvernul maghiar, şi nu oamenii politici prin atitudini publice rezolvă această chestiune. Faptul că România este un stat unitar, că se prevede care sunt însemnele care trebuie respectate este suficient, nu cred că trebuie să precizăm în Constituţie faptul că o minoritate sau alta nu are voie să-şi arboreze steagul unui ţinut sau a unei zone. Mă refeream la prevederea constituţională în ansamblul ei. Eu sunt pentru ca menţiunea în Constituţie să fie păstrată aşa cum este ea acum, de stat unitar naţional independent. Chiar dacă nu convine oricui”.

Rugat să comenteze faptul că maghiarii au invocat lipsa din legislaţie a interzicerii folosirii pe instituţiile publice a altor însemne decât cele naţionale, Oltean a spus: ”Dacă dorim o precizare în acest sens, aceasta poate fi făcută printr-o lege specială şi nu prin Constituţie. Constituţia prevede cadrul general de desfăşurare şi manifestare, nicidecum nu precizează chestiuni de amănunt. Putem adopta o lege specială în ce priveşte folosirea însemnelor naţionale, unde poate fi precizat în mod expres acest lucru, dar nu în Constituţie. Eu cred că este foarte clar, nu trebuie să fie o lege specială, însemnele statului naţional sunt singurele care se arborează pe clădirile care reprezintă instituţiile statului. Poate nu e pe înţelesul unora sau altora. Haideţi să nu exagerăm nişte lucruri care trebuie tratate cu maximă atenţie de către factorii responsabili, să nu exagerăm noi şi să le dăm noi o notă de maximă importanţă. Eu cred că anumite lucruri tratate cu indiferenţă dau mai multe rezultate decât dacă le aducem în discuţie”.

El a adăugat că reacţia reprezentanţilor statului român ”a fost una normală”. ”Mi se pare firesc să continue această reacţie, acest dialog între factorii competenţi pentru soluţionarea acestui incident. Sigur, este regretabil când anumite persoane din afara României au o asemenea manifestare. Noi nu putem decât să le condamnăm şi să încercăm într-o poziţie absolut corectă. Recunosc valoarea unor reacţii corecte”, a comentat Oltean.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul. În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor. Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth Zsolt a declarat apoi, pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI, că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.